Запорираха 22 млн. лева на Брендо

Италиански съдия е настоявал да няма милост за Евелин Банев
Обновена: 5 окт 2013 18:44 | 5 окт 2013 07:30, Петя Славова
29
Запорираха 22 млн. лева на Брендо
Евелин Банев - Брендо. Снимка: архив, Булфото

"Запорирахме 22 млн. лева на Брендо", съобщава в интервю за "Капитал" председателят на комисията за незаконно имущество Пламен Георгиев.

"Говорим за три апартамента на "Витошка", триетажен хотел на "Пиротска", къща с двор в "Бояна", апартамент на улица "Граф Игнатиев", голям апартамент 130 квадрата на ул. "Оборище", няколко заведения в Студентски град", пояснява Георгиев и допълва:

"Тук е моментът да засегна доста важен за нас въпрос - в момента има искане от омбудсмана за тълкувателно решение от Върховния касационен съд, в което се прави питане дали може да има връзка между конкретна престъпна дейност, времето за нейното осъществяване, и придобитото имущество.

Проблемът е много значителен. Ето например случая на Банев. Той има повдигнато обвинение за пране на пари за приблизително 4 млн. лв. Ние установяваме, че има имущество за 22 млн. лв. и ако трябва да има връзка, това означава, че трябва да отнемем имущество за не повече от 4 млн. лв. Законът се обезсмисля при това положение, защото конфискацията на предмета на престъплението се осъществява по реда на наказателния процес."

Същевременно италианският съдия Енрико Манци е настоявал да не се допуска никаква милост за Евелин Банев – Брендо по време на делото срещу него в Милано, пише в. "24 часа".

В 630 страници магистратът излага доводите си, подкрепени от десетки записи на подслушани телефонни разговори. “Обвиняемият не предложи никакъв признак на сътрудничество на фона на изключително тежките феномени, узрели в контекста на абсолютни социални рискове”, гласи мотивацията на съдията по делото.

Манци дори смятал, че Банев е в състояние да проникне дори в международни полицейски и съдебни структури. До такава степен, че е можел да бъде информиран за исканията и стратегията на следователите.

“Въпреки все по-очевидните доказателства срещу него, обвиняемият не използва случая да допринесе за установяването на истината, нито пък за моралния си реванш или поне да си осигури протекцията на правосъдието”, пише още в материалите по делото на Брендо в Италия.

Според съдията Брендо и съдружниците му имали способност да проникнат в правителствени структури дори на европейско ниво, затова и това изисквало най-твърдия отговор под формата на наказание и тежка присъда. Към материалите по делото са прикрепени и подслушаните разговори. Оказва се обаче, че в нито един от тях не се споменава името на Брендо.

Италианци, българи, румънци, гърци и грузинци са били включени в международната схема за трафик на кокаин. Самият Манци определя българите като най-тъмните персонажи в групировката. Те са били и хората с функция на финансисти, смята италианският съдия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
9
 
! Отговори
$$$ преди 10 години
Да му ядете на Брендо средния крак...нещастници !
26
3
 
7
 
! Отговори
проко преди 10 години
Абе на тоя наглец няма ли кой да му изтрие усмивката от лицето?
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството да даде 13 пенсия на хорицата и стипендии за соц.слаби ученици -това е социален жест.
24
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брендо е добър човек. Оставете го на мира! Донесъл е толкова кеш от чужбина колкото глобул, мтел и билла заедно не са! Икономиката ни има нужда от него.
23
1
 
11
 
! Отговори
the best opinion преди 10 години
Няма голямо значение къде си учил,а дали системата ти дава и в нашия случай те подтиква да станеш корумпиран. В Италия този проблем е разрешен още 70те години,когато се започва т.нар. "кървава война" срещу мафията.За 5 години са осъдени над 1800 човека на доживотен или на няколко последователни присъди, без право на обжалване.Като пример : ако си от Рим и станеш прокурор,няма да те оставят в Рим, а ще те пратят в другия край на Италия,за да няма шуро-баджанащина.
22
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 10 години
До Кашчей БезсмертнийЧе то да имаш висше не критерий ,че ще станеш богат....за да станеш богат трябват качества,а не диплома за висше.....аз нямам висше,а имам проспериращ бизнес и за мен работят висшисти......с диплома ако станеш добър адвокат,счетовидител,лекар пак ще забогатееш,но ако не си "отличник" в областта ,в която си "специалист" няма да прогресираш.....
21
3
 
14
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Нарича се:КОМИСИЯ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО,ПРИДОБИТО ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН.Значи за да ти отнеме нещо трябва:1. Да има налице ВЛЯЗЛА В СИЛА присъда за криминално деяние.2. Да се отнеме имущество, кореспондиращо с присъдата.Вместо това тя работи по абсурден начин. Заложен още при Борисов.Слагат й годишен план. Трябва да конфискувате имущество примерно за половин милиард лева. Иначе уволнения. И те работят, гонейки не престъпниците, а цифрата.
20
5
 
13
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Вие се радвате, ама е голяма идиотщина да си обвинен за 5 лева пък да ти запорират 1000. ТОва е прецедент.По същата логика утре ако си купите от някого кола и тя се окаже крадена и не успеят да намерят продавача, ще ви конфискуват апартамента, гаража и всичко, което имате!Не виждам какво се радвате. Че брендо е престъпник,ОК, ама това, което се случва, е поредният прецдент.Комисията по отнемане на имущество стана престъпна организация, нещо като институт за проскрипции и национализация.
19
2
 
19
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Ето ги и коледните бонуси за останалата част от пенсионерите.Или пък за майките с деца.Да не се правят, че нямат пари!Аз ако съм горе ще напълня хазната за 1 месец!!!
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правото е наука на доказаните факти. Ще му пръднат на моркова на Брендо.
17
1
 
27
 
! Отговори
DeDe преди 10 години
Само последното зареждане на Европа му носи 400 милиона евро .Много европейски политици (с ранг министри и по големи) са замесени .Брендо няма да влезе в затвора ,нито в БГ ,нито Италия ,нито никъде другаде .Беше в Италия ,осъдиха го 20 г. и защо го пуснаха? Ако някой друг направи малко нарушение ,няма да го пуснат .Неговото положение е гарантирано след пускането на дъщеря му.Тези 22 милиона са прах в очите на хората ,че се върши нещо .
16
15
 
17
 
! Отговори
???????????????????? преди 10 години
От 22 милиона колко ли са влезли незаконно в партия ГЕРБ , нема инфо , да се направи разследване
15
11
 
17
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Тоа Престъпник излезе на бел свет по вереме на управлението на ГЕРБ , точно те са виновни , тва са хора на Борисов
14
2
 
32
 
! Отговори
Пасам преди 10 години
Така де! Загрижил се и омбудсмана, да не му вземат всичките 22 млн., а само 4 :)И никой не го пита, как е спечелил останалите 18?! А и дали са САМО 18?!И съдии и прокурори и полицаи и политици: всички са навързани като свински черва и няма как Брендо да си върти търговията с кокаина без тяхно съдействие.Електоратът е смазван от произвола на мобилни оператори, ЕРП, всякакви монополи, а омбудсмана се загрижил да не би да вземат някой друг млн. на Брендо :)
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия нормални ли са бе! Що не го питат откъде са другите 18 милиона с които е накупил имуществото си. Откъде му е и в какъв размер му е дохода че да си позволи да накупи толкова недвижимо имущество за толкова милиони.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zabravili sa da spomenat kamping OAZIS na brega na moreto na Lozenec ,cenata mu e ne po-malko ot 50 000 000 EURO ,no qvno go e prehvarlil na nqkoi predvaritelno
11
1
 
36
 
! Отговори
22 млн преди 10 години
Само си представете какви пари прави този "работливко" щом само част от недвижимото му имущество е за 22 млн. Нямало пари за бюджета,има,има ама всички сте навързани като свински черва забогатели от кражби и далавери.
10
1
 
16
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Е разбира се, там критерия да станеш част от съдебно-процесуалната система е да си много добър.А не на кой си син,дядо ти какъв е бил в партията или кой ще ти "бутне" едно рамо да влезеш в системата.А влезеш ли...можеш да си крадеш до пенсия,че и след това..Жалка картина, спомен от една умряла система.
9
2
 
17
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Няма голямо значение къде си учил,а дали системата ти дава и в нашия случай те подтиква да станеш корумпиран.В Италия този проблем е разрешен още 70те години,когато се започва т.нар. "кървава война" срещу мафията.За 5 години са осъдени над 1800 човека на доживотен или на няколко последователни присъди, без право на обжалване.Като пример : ако си от Рим и станеш прокурор,няма да те оставят в Рим, а ще те пратят в другия край на Италия,за да няма шуро-баджанащина.
8
1
 
24
 
! Отговори
Адам преди 10 години
" Обвиняемият не използва случая да допринесе за установяването на истината, нито пък за моралния си реванш или поне да си осигури протекцията на правосъдието, пише още в материалите по делото на Брендо в Италия."**************Протекция от българското правосъдие не се дава, тя е стока която се продава. Явно този млад тарикат е решил че протекцията на българското правосъдие е некачествена стока която не заслужава парите му