Работа за бежанци срещу 60% рекет

Столичният кв. „Овча купел“ буквално почерня от бежанци
Обновена: 13 окт 2013 07:36 | 13 окт 2013 07:33, Камелия Цветанова
132
Работа за бежанци срещу 60% рекет
Снимка: БТА, архив

Рекетьори уреждат работа на бежанци срещу 60 процента от изкараното от тях. Те подсигуряват жилище, за което чужденците плащат наем. Дават им и заем, с който да започнат дребен бизнес, както и помещение, където да го развиват, пише в. „Монитор”.

Този тип посредничество  набирало все по-голяма сила през последните години, откакто страната ни стана привлекателна дестинация за хората от Близкия изток, решили да избягат от диктаторските режими там. Благодарение на вече изградените връзки пък от месец и половина „уредените” започвали да посредничат за новодошлите си съграждани, озовали се в България след кризата в Сирия. Такъв е случая с Халиф, който има малко магазинче за арабски стоки на столичната улица „Цар Симеон”. Мъжът с охота разказва за премеждията си, откакто дошъл в България. Това станало през 2003 година, след като избягал от режима на Саддам Хюсеин в Ирак. Халиф бил задържан на българо-турската граница и прекарал няколко години в различни бежански лагери в страната.

„Един ден пред лагера спря голям черен джип,  който остана там няколко часа. През това време шофьорът му привикваше всеки, който мине. Извикаха и мен. Мъжът отвътре ме попита какво мога да правя и аз му обясних, че в родината си съм се занимавал с търговия. Тогава той ми предложи да ми помогне да започна собствен бизнес, като трябвало да му давам процент от изкараното. Животът в бежанския лагер беше непоносим и аз се съгласих”, разказа Халиф на все още развален български. Той получил 4 хил. лева, помещение от 10 квадратни метра и квартира. С парите платил наема за няколко месеца на жилището и магазина, а с останалите заредил стока. Първоначално работел без да е регистрирал фирма, но след като получил статут на постоянно пребиваващ, направил и това.

„В началото беше много трудно. Изкарвах по 100 лева на седмица, като 60 лева прибираше човекът с джипа. С другите 40 трябваше да ям и да си покривам разходите“, разказва той.

Столичният кв. „Овча купел“ буквално почерня от бежанци, които след залез слънце излизат на тумби, за да просят или за да си напазаруват нещо.

Повечето от тях са облечени добре. Спретнати и чисти са. Хората обаче не са свикнали с външния им вид и се страхуват от тях. Още по-стресиращо им действа фактът, че с всяка изминала минута след 19 часа бройката им се увеличава и през няколко метра по тротоара се заформят групички от афроамериканци от различни страни и мургави сирийци. До 20 часа те вече са из целия булевард „Монтевидео“. Събират се на големи тумби и започват да обсъждат нещо на езика си, който е неразбираем за повечето хора. Спявката продължава около половин час, след което бежанците се разпръскват с бавна крачка из централната част на „Овча купел”.

Сергиите и магазинчетата спускат кепенците  и трескаво прибират стоката си. Няколко минути по-късно по улицата започват да излизат и първите групи чужденци. На пръв поглед те не изглеждат опасни. Бежанците, които били настанени в дома в „Овча купел”, не страдали от липса на храна, тъй като освен държавата и много ислямски организации им помагали. Проблемът за тях обаче бил, че нямат пари за цигари и алкохол. Поради тази причина много от тях прибягвали до просията. Те обикаляли по магазините и кафенетата с протегнати ръце, а със събраните стотинки си купували кутия цигари, която си поделяли няколко човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: бежанцирекет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
3
 
! Отговори
L преди 10 години
Какви афроамериканци бе хора??? По скоро афробългари ще стават. Спрете да гледате филми и учетееее...
98
1
 
6
 
! Отговори
From Athens преди 10 години
До преди 5-6год. и в Гърция беше така-като излезеш вечер след 2000ч. на площад "Омония" в Атина беше пълно с всякакви тарамбуки...Цяла Гърция беше фражкана с тарамбуки.Гърци почти не можеха да се видят.Накрая гърците взеха радикални мерки-не само издигнаха граничната стена,но смениха и цялото ръководство на тяхното МВР заедно с всички редови полицаи.Гръцката полициция беше една от най-корумпираната в Европа...Шефа на атинската полиция контролираше проституцията и държеше 5-6 хотела в Атина
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние БЪЛГАРИТЕ имаме достатъчно проблеми...Бежанци не ни трябват...излишни разходи които излизат от джоба ни...Ние гордите БЪЛГАРСКИ деца да се мъчем като "грешен дявол" в чуждите държави,а тие(сирийците) на готово да чакат някой да им оправи живота...
96
1
 
2
 
! Отговори
bullpart преди 10 години
До trutнали. сега остава да видим колко време се изтрайва и от араби.
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не ги иска...защо ли?Много са нагли,нахални и подли...Всичко оправиха само цигари и алкохол ви либсва...Махайте се от хубавата ни БЪЛГАРИЯ...може да сме бедни но не сме наркомани и терористи като вас...(сирийци и всякакъв "вид"араби)
94
2
 
6
 
! Отговори
trut преди 10 години
Я съм арабин.Екстра си в БГ,пари,цигари,дрехи...па ние сме по-ок от в Сирия ве.Малко ви е мизерна държавата.ама се трае.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Афроамериканциот Уикипедия, свободната енциклопедияАфроамериканци или черни американци е термин, който се използва в английски и други езици за обозначаване на гражданите или жителите на САЩ, които произхождат от черното население на Африка.
92
1
 
19
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Лелееее, толкова глупаво и неграмотно писание минало ли е през редактор? Всъщност научих нещо ново - че американци емигрират нелегално в България :-). Но по-вероятно е авторката да не знае какво означава думата "афроамериканци".
91
1
 
16
 
! Отговори
смях се много преди 10 години
Със сълзи се смях на статията.Оф благодаря ви.Афроамериканци,и *** сирийци а и статията не е написана последователно.Журналиста има ли 8 клас интересно ми е.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
EDINSTVENATA DYRJAVA V EVROPA ZA PRIMER E POLOSHA KYDEO MYSYLMANITE NIAMAT DUMATA NE SE DOPUSKAT DA SA POVECHE OT 1 PROCENT
89
3
 
14
 
! Отговори
До 105 преди 10 години
Персите са иранците. Даже като попиташ иранец откъде е- ще ти каже "Персия"... Не "Иран". А Сирийците са си араби.... И всичките от тоя район са мохамедани. И затова там мир няма да има.
88
2
 
1
 
! Отговори
Keyser Soze преди 10 години
До очите ми горятНие не сме Европейска държава, нито носим в себе си Европейската ценностна система. Всяко мислене в обратна насока е признак на игнорантност, огледай се. И какво общо има Тервел с Европа и миналото/бъдещето и?! И пак, какво общо имат Арабите със Сирия??
87
7
 
5
 
! Отговори
Keyser Soze преди 10 години
Авторът на статията, Камелия Цветанова, следвайки примера на българските си колеги е решила да нахвърля няколко реда, тотално лишени от смисъл и логика. Първо, забравете тумбите и зомбираните "Афроамериканци от различни страни (!) и *** сирийци", такова нещо няма. Хората в квартала биха се съгласили с две ръце. Второ, Цветанова, не ви прави чест да слагате всички Близкоизточни народи под общ знаменател - Сирийците са Перси, не Араби. Те са горд народ и корените им могат да бъдат лесно.......
86
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пият, как да не пият алкохол.Освен това имат навик да изнасилват, и да убиват неверниците.
85
2
 
5
 
! Отговори
Keyser Soze преди 10 години
...проследени до "люлката на цивилизацията" в региона на Шумер и Акад. Интелигентни и чистоплътни хора, далеч от първобитноста на мислене и класово деление на съседните им Арабски държави (С изключение на Иран, които също са Перси). За съжаление, агресивната Американска външна политика създава изключителна агресия в района. Все пак Арабският петрол и Израелското лоби в Сената трябва да бъдат пазени на всяка цена, дори ако това означава заличаването на една от най-старите и богати култури днес.
84
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ги настанявате само в Овча Купел? Разселвайте ги и по другите градове.Искате да се обединят и да направят революция ли?? Разделяй и владей!
83
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами как така алкохол бе ми то исляма нали не позволява такива работи бе неверници аллах ше ви накаже или вече вие наказал като ви изпрати в България .....така че умната
82
3
 
31
 
! Отговори
очите ми горят преди 10 години
718 г. - хан Тервел спасява Европа от нашествието на арабите при обсадата на Констанитнопол.2012 г. - Западна Европа доброволно се е напълнила с араби, които се плодят като мишки.2013 г. - и България си сваля гащите пред пришълци, на които с нищо не сме им длъжни.Жалко за подвига на Тервел, неговото дело е вече изгубено. Краят на Европа е неминуем, не може да съществува европейска държава с европейски ценности, когато населението е от третия свят...
81
8
 
8
 
! Отговори
една преди 10 години
Стига сте мрънкали. Действайте. Като ония мрънкалници пред парламента, дето вече няколко месеца си изкарват заплатите, мрънкайки и вече никой не им обръща внимание. Мрънкането е много лесно и удобно, ама хайде да видим как сте в действие.
80
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kato gledam naistina s Bulgaria skoro shte e svyrsheno .edinstvenot spasenie e sayz vednaga s Russia nezbavno , anglichani i francuzi vinagi sa ni jelali ne dobroto oshte ot edno vreme