ЕС е дал ?2 млрд. хуманитарна помощ за сирийските бежанци

Огнян Златев: Сирийските граждани не бива да бъдат депортирани от ЕС
Обновена: 16 окт 2013 22:31 | 16 окт 2013 22:23, Елка Василева
36
ЕС е дал ?2 млрд. хуманитарна помощ за сирийските бежанци
Лагер на сирийски бежанци в Йордания. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз /ЕС/ е най-големият донор за справяне на кризата със сирийските бежанци. До момента Евросъюзът е отпуснал над 2 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците от Сирия.

Това съобщи ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев на конференция за ролята на институциите и гражданското общество за гарантиране правата на чужденците, търсещи или получили закрила в България, организирана от КНСБ.

През последните седмици у нас наблюдаваме както безспорни прояви на солидарност, така и изказвания на публични фигури, които тласкат обществения дебат към мрачни краски какво лошо ще ни се случи или вече ни се случва вследствие на бежанския поток, коментира Златев.

Той отбеляза, че в случая със Сирия всяка държава-членка на ЕС може да получи подкрепа на европейско ниво чрез оперативни и финансови инструменти. С идеята за обща европейска съпричастност може да се получи спешно финансиране чрез програмата "Солидарност и управление на миграционните потоци" за справянето на държавите с внезапния поток от емигранти на техните граници, както се случи през 2011 г. в Италия малко след събитията в Северна Африка, припомни Огнян Златев.

Той уточни, че държавите-членки на ЕС могат да разчитат на агенцията "Фронтекс"  чрез наблюдение на границите и спасителните операции, на европейската служба за подкрепа в областта на убежищата и на Гражданска защита, която координира механизма и доставката на материална подкрепа.

Златев припомни за срещата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи от миналата седмица, на която е потвърдено на най-високо политическо ниво, че ЕС ще отпусне на страната ни значителна сума от фондовете с оглед на сегашната ситуация с бежанския поток у нас.

Сирийските граждани, намиращи се на територията на ЕС, не бива да бъдат депортирани обратно в Сирия, независимо от причината им на престой, подчерта Огнян Златев.

Затова държавите, засегнати от настоящия проблем, трябва да се съсредоточат върху две неща - по-голяма ефикасност и бързина при обработката на молбите за закрила и приоритетно отпускане на хуманитарна, политическа и финансова помощ за приемащите бежанци страни в региона, отбеляза той.

Огнян Златев каза още, че държави като Ливан, Йордания, Турция и Ирак срещат все по-големи затруднения в справянето с нарастващия бежански поток и с поддържането на политиката си на "отворени врати", затова помощта на Европа е крайно необходима, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
33
 
! Отговори
Трябва депортиране преди 10 години
ДЕПОРТАЦИЯ ВЕДНАГА!
3
1
 
37
 
! Отговори
gtf преди 10 години
тъй, тъй ...продадохте за пореден път националните интереси, да може да опапате парата за бежанците. Тоз път обаче може и да ви е за последно, като се имат в предвид близо хиляда годишните мераци на исляма да владее тази прекрасна, плодородна земя.В гробищата нема да занесете нищо - помнете го тва, а на потомците ви ще бъде лепнат вечно етикет - предател.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Огнян Златев...случайно да си ТОЛЕРАСТ?***.....
1
0
 
45
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Ама защо трябва сирийците да са в Европа а не в близките по територия,вяра и богати при това Кувейт,ОАЕ,Катар..