Джипитата искат МЗ да плаща ваксините

Имунопрофилактиката е грижа на държавата, припомнят те
4
Джипитата искат МЗ да плаща ваксините
Снимка: Булфото, архив

Съществуващата в момента нормативна уредба, която задължава Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да купува, съхранява и разпределя задължителните ваксини, съгласно имунизационния календар на България, e несвойствена за НЗОК и несъответстваща на Закона за здравното осигуряване дейност. Това се казва в становище на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.

Още по темата
Според лекарите е по-целесъобразно тези финансови средства да бъдат насочени за диагностика и лечение на здравноосигурените лица, а Министерството на здравеопазването да осигури чрез държавния бюджет задължителната ваксинопрофилактика.

Съгласно Закона за здравето имунопрофилактиката е грижа на държавата, респективно на здравното министерство.

Настояваме да бъде възстановен действалият преди промяната ред на планиране на количества, купуване на ваксини и доставката им до изпълнителите на медицинска помощ, при който това е ангажимент на МЗ и на регионалните здравни инспекции, се казва в становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
2
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Айде стига моля ви се докторчета,,,,,все са онеправдани,все колко е тежка и отговорна тяхната,все колко малко пари и дават,аре стига с тия селски номера,всички от тия ревящите все са по почивки,все са в чужбина,пред врати те им народ бол.. и все реват,а да записват по 2-3 пациенити за един приемен час могат,сакън да не му изпуснат таксичката,а като стане дума за направление все едно в г...а му бъркаш.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
taka e nai-logi4no. V normalnite evropeiski durjavi ima po okolo 100 - 200 zdravni kasi i 4ovek moje da si izbira, v koia iska...V Bulgaria vsi4ko e monopol....kato se po4ne ot durjavnata ni kasa...
2
3
 
6
 
! Отговори
eeee преди 10 години
еййй джипито на снимката...свали малко пръстени бе, не може да хванеш спринцовката...
1
6
 
4
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
Джипитата само искат, но нищо не дават на обществото, защото на практика са само едни разпределители, които не лекуват, а само дават направления за специалисти и после изписват всеки месец в рецептурната книжка назначеното лечение! Само 1 % от тях са взели специалност Обща медицина за изминалите 14 г, а според условията на реформата която почна през 2000 изискването беше до 10 г. да имат специалност иначе щели да им прекратят договорите. Сега обаче въпреки многото пари за нищо работа имат и прет