Здравната комисия не пусна цигарения дим в кръчмите

След бурен дебат предложенията бяха отхвърлени, на ход е НС
Обновена: 24 окт 2013 19:50 | 24 окт 2013 19:33, Веселина Йорданова
102
Здравната комисия не пусна цигарения дим в кръчмите
Снимка: архив, Булфото

Здравната парламентарна комисия не пусна цигарения дим в кръчмите. Депутатите от комисията не подкрепиха на първо четене нито един от двата законопроекта за отпадане на пълната забрана за пушене на закрито.

Както Dnes.bg писа, вчера либерализацията мина на първо четене в икономическата комисия на НС. Така промените, предвиждащи възможност за пушене в ресторанти и нощни заведения при определени условия, предстои да бъдат обсъдени в пленарна зала.

Днес депутатите от здравната комисия разгледаха два законопроекта за либерализация на пълната забрана за пушене – внесен от Волен Сидеров и група народни представители и от Спас Панчев и група народни представители. И двата бяха отхвърлени при гласуването със 7 гласа „за“, 10 „против“ и 1 въздържал се.

На моменти председателят Нигяр Джафер трудно удържаше емоциите на депутатите, които изтъкваха здравни и морални, икономически и фискални аргументи в защита на своята теза. Не бяха забравени опитът на други страни, нито съдебни решения, нито здравни конвенции.

Димитър Димов от „Атака“, който представи законопроекта, внесен от Волен Сидеров, призова да се даде право на всеки български гражданин дали да пуши и изтъкна, че пълната забрана е сериозен удар върху хората, които се занимават с ресторантьорския бизнес. „Пълната забрана трябва да падне, защото това се иска от голяма част от българското население“, заяви Димов, според когото „пиенето на кафе и кока-кола е по-вредно“.

Той разви и теза, че болестите на българите са заради стрес от липсата на средства и притеснения дали няма да бъдат уволнени от всяка нова власт. Последното, което е останало на българина, е да запали цигара, изтъкна той. Отнехте всичко на българина през последните 20 години, не му отнемайте правото да запали цигара, призова националистът. След гласуването Димов отново заяви, че всеки има право на избор.

Зам.-председателят на комисията от ДПС Тунчер Кърджалиев изтъкна, че животът и здравето не са величини, подвластни на човешката корист и суета. Кърджалиев определи предлаганите промени като неаргументирани и ретроградни от гледна точка на глобалните тенденции в здравеопазването, и голяма крачка назад.

Това е втори акт, който се гледа в НС и в комисиите, които по един или друг начин компрометират евроатлантическия път на България, заяви депутатът. Той посочи, че предложенията се дължат на предизборни ангажименти от страна на БСП и „Атака“.

Според Кърджалиев фактори за тях се явяват още задаващата се зима и „егоистичните подбуди на зависими от никотина политици за задоволяване на личен комфорт“, даже „сериозно давление на заинтересования бизнес върху определени политици“.

Депутатът си призна, че има „този порок“ на ден да изпуши две-три цигари, но категорично отхвърли тезата, че пушачите са дискриминирани. По същия начин ние можем да кажем, че наркоманите са дискриминирани, задето не могат да си правят свободно апликации, или изнасилвачите, задето не могат да си вършат свободно деянията, даде пример той.

Спас Панчев от „Коалиция за България“ защити противоположната теза. По думите му 3.5 млн. българи са пушачи и те считат, че са ощетени с този закон. Опитът за тотална забрана беше направен в повечето европейски държави, за съжаление тя не проработи, изтъкна Панчев и допълни, че вносителите искат да регламентират възможността на хората да имат право на избор в нощни клубове, барове, казина.

Вносителите предлагат значително по-високи глоби за нарушение на закона и средствата от глобите да отиват за превенция на тютюнопушенето - „едно от най-вредните неща, които човек причинява на себе си“. След гласуването Панчев изрази надежда либерализацията на режима да бъде подкрепена в пленарна зала.

Министерството на здравеопазването не подкрепя отпадането на пълната забрана, а становището беше изразено от заместник-министър Бойко Пенков. В опит да обясни, че Министерството на младежта и спорта има единствено забележки по текстовете, Мирослава Стефанова, главен юрисконсулт, обобщи: „Считам, че като цяло министерството подкрепя законопроекта“.

Това предизвика бурна реакция от страна на ГЕРБ. Депутатът от партията Десислава Атанасова поздрави здравния министър Таня Андреева, че макар и с няколко месеца по-късно е подкрепила пълната забрана, и изтъкна, че спортният министър Мариана Георгиева като професор по синтаксис има забележки само по него.
Атанасова заяви, че Върховният административен съд се е произнесъл още преди налагането на пълната забрана за пушене, че тютюнопушенето не е субективно право.

Колегата й Лъчезар Иванов пък направо останал „бездиханен“ от това, че Министерството на младежта и спорта, подкрепя този законопроект. Иванов, който е лекар, заяви, че годишно у нас от рак на белия дроб заболяват 2700 мъже и 1000 жени.

Средната преживяемост е не повече от 7 месеца, тъй като заболяването се установява късно в България. Средно за болен се отделят между 4000-5000 лева. При 90% от болните с рак на белия дроб причината за заболяването е тютюнопушенето, а страната ни е на трето място по пушене на глава от населението в ЕС, изтъкна той и допълни, че законодателите трябва да дават пример в обществото.

Даниела Дариткова от ГЕРБ посочи, че инвестицията в профилактика винаги се връща многократно и това трябва да бъде интересът, който ръководи комисията.

Във водещи туристически дестинации не се пуши, беше един от аргументите на Семир Абу Мелих от ДПС, който беше категоричен, че пушенето не е на дневен ред като бюджета например. По думите му няма гаранции, че с либерализацията на режима ще бъдат върнати сочените за закрити 20 000 работни места.

След два часа изказвания от депутатите, думата беше дадена на представители на бизнес организации, пациентски и родителски организации. Очаквано ресторантьорите защитиха хляба си, а родителите – правото на децата си да живеят в среда без тютюнев дим.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
баи пешо преди 10 години
Да забранят и алкохола....ако ще е гарга - да е рошава
84
7
 
2
 
! Отговори
Ти пък преди 10 години
господин тарикат,дето си пушач,ама подкрепяш забраната,та именно на теб не ти вярвам!Мисля че си не пушач,а елементарен лъжец!Никой не иска да пуши в ресторанти с бременни бе ***!И аз не искам!А и в родилния дом не искам!Става дума за нощен бар например.Ако *** беше тук щях да я ритна в матката,затова,че те е заченала!Я *** я извикай!
83
5
 
15
 
! Отговори
aaaa преди 10 години
Чист популизъм! Аз съм пушач, пуша по 15тина цигари на ден, но съм за забраната. В ресторантите ходят бремени жени, хора с увреждания, майки с малки деца, и непушачи, и не може само заради такива като мен, защото сме пушачи да вредим на всички други. Просто лобитата на цигарената индустрия са огромни, изливат много пари. Само простаци, и хора без грам усет, могат да подкрепят такъв закон.
82
2
 
4
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
До ьььАйде за рака може да има някаква логика, но това че инфаркта поразявал предимно пушачите са пълни простотии - пушенето не води до запушване на кръвоносните съдове, а плюскането и наднорменото тегло са главни фактори. Относно това, че здравната каса давала повече пари за пушачите, това също са глупости - касата дава най-много за пенсии и ***. А само от акцизи за цигари се събират годишно по 2 милиарда лева - аз искам те да се ползват за здраве, но крадливите политици не искат
81
3
 
9
 
! Отговори
mnogozle преди 10 години
До АнонименИ как тогава в БГ за ракови заболявания се събират най-малко пари в Европа само около 120 милиона (като акциза от цигари е милярди?) Стига с тази спекула за цигарите. Няма аргумент просто няма такъв аргумент, който да подкрепи връщането на пушенето в заведенията освен обслужване на интереса на нощни клубове и казина, където никой не иска да станеш от игралния автомат за да пишиш щото ще отрезнееш. Мафията е единствения бенефициент тук.
80
1
 
8
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
"Очаквано ресторантьорите защитиха хляба си, а родителите правото на децата си да обикалят нощните заведения и да се наливат с евтин алкохол до припадък, но в здравословна среда, свободна от дим."
79
3
 
4
 
! Отговори
x преди 10 години
Спас Панчев от БСП да се извини на нацията заради гюрултията по въпрос,който вече беше решен по законодателен път- ЗЗ/Закон за здравето/!!! Междувпрочем,до сега не бях го виждал и чувал по медиите и изведнъж изпъчи гърди напред в неистов вой за цигарите!!!
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типичното комплексарско поведение е да не се съобразяваш с никого. Демонстрирането на високо самочувствие и претенциите за привилегии, в случая за правото да тровиш останалите, защото на теб така ти харесва, също....
77
10
 
12
 
! Отговори
Доси преди 10 години
"Последното, което е останало на българина, е да запали цигара, изтъкна той. Отнехте всичко на българина през последните 20 години, не му отнемайте правото да запали цигара"LOL: никой не ви отнема или забранява да пушите-навън, пред кръчмата-даже две( или ако можете) три цигарки едновремено...ама че *** е този депутат от атака
76
1
 
11
 
! Отговори
hmh преди 10 години
абе, говнариМного мислите за тоз народ бре. Къде отиват парите от тия високи акцизи, които плащат пушачите? Болниците са като след война. Какво само се правите, че мислите за здравето на хората? Да, и полицията мисли за хората като глобява за непоставен колан, ама това че всеки кара на зиг заг заради дупките е друга работа нали? ***
75
7
 
9
 
! Отговори
Нормалник преди 10 години
Въздухът,който дишаме,е един за всички.Не можем да сравняваме дишането на общия въздух с пиенето на кока кола или ракия.Не искам някой да ми замърсява въздуха,който дишам,той не може да бъде затворен в някакво отделно помещение като в бутилка.
74
9
 
10
 
! Отговори
ььь преди 10 години
Инфаркта поразява предимно пушещите, а после здравната каса дава много пари за поставянето на стент. Чии пари са тези? Само на пушещите ли.Познавам жена, на която лекарите казаха да намали цигарите, а жената никога не е пушела, просто работеше в малко помещение с пушачи? Къде са правата на непушачите тогава? Чие здрав застрашават непушачите?
73
2
 
11
 
! Отговори
Марк Твен преди 10 години
Няма смисъл да воюваме едни с други.Пушачи с не пушачи.Левски с ЦСКА. Войната носи жертви и победители няма.Всеки пушач, да извади днес кутията си с цигари и да прочете какво пише. Нека се погледне в огледалото и да разбере.Защо и поради каква причини се убива с цигарите?Всички имаме права в това число и правото да дишаме въздух без тютюнев дим.За щастие небето е високо и под него все още има място за много пушачи.Помислете и за близките си които тровите в домовете и в колите си.Не ви ли стига!
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Непушачите си отиват само в резултат на нещастен случай или от старост.
71
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пиенето на кафе и кока-кола е по-вредно----------- Този е направо за трепане, както и всички атакисти.
70
8
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 години
95 procenta ot bolestite idvat ot pusheneto kakvo pushene na obshtetveni mesta le GLUPACI
69
10
 
14
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Навремето БЯХ пушач. Затова разбирам нуждите им. Имам и други колеги БИВШИ пушачи. Знаем, колко е неприятен ИЗПУШЕНИЯТ дим от цигарите на другите ПУШАЧИ. Това, което съм установил, в живота си като "ПУШАЧ" и след това, като "НЕПУШАЧ", е, че ПУШАЧИТЕ не желаят да се съобразяват с нуждите на НЕПУШАЧИТЕ. Считат, че имат право да упражняват порока си НАВСЯКЪДЕ.В БЪЛГАРИЯ.Тъжно, нали?;-)
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До многозлеВсъщност акциза от цигарите е над 2.50 на кутия и отива директно в здравната каса за борба с раковите заболявания, само дето антипушачите умишлено пропускат да го споменат това и избягват темата.
67
3
 
7
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Излиза, че не ПУШАЧИТЕ се борят за ПРАВАТА си в заведенията, а НЕПУШАЧИТЕ!!!!!Сбъркан народ, крива държава, гладни (слаби) политици, евтин резултат... Елементарно, Уотсън!;-)
66
6
 
5
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
ТОВА, което ме интересува МЕН, като НЕПУШАЧ, е, да се осигури зона СВОБОДНА от дим в заведенията. Сега ПУШАЧИТЕ са превзели всеки свободен милиметър от тях, само защото има "забрана", която НЯМА КОЙ да контролира.Перверзна държава, перверзно мислене и действие на "ГРАЖДАНИТЕ" й, какво да правиш...;-)

Спонсорирани публикации