Здравната комисия не пусна цигарения дим в кръчмите

След бурен дебат предложенията бяха отхвърлени, на ход е НС
Обновена: 24 окт 2013 19:50 | 24 окт 2013 19:33, Веселина Йорданова
102
Здравната комисия не пусна цигарения дим в кръчмите
Снимка: архив, Булфото

Здравната парламентарна комисия не пусна цигарения дим в кръчмите. Депутатите от комисията не подкрепиха на първо четене нито един от двата законопроекта за отпадане на пълната забрана за пушене на закрито.

Както Dnes.bg писа, вчера либерализацията мина на първо четене в икономическата комисия на НС. Така промените, предвиждащи възможност за пушене в ресторанти и нощни заведения при определени условия, предстои да бъдат обсъдени в пленарна зала.

Днес депутатите от здравната комисия разгледаха два законопроекта за либерализация на пълната забрана за пушене – внесен от Волен Сидеров и група народни представители и от Спас Панчев и група народни представители. И двата бяха отхвърлени при гласуването със 7 гласа „за“, 10 „против“ и 1 въздържал се.

На моменти председателят Нигяр Джафер трудно удържаше емоциите на депутатите, които изтъкваха здравни и морални, икономически и фискални аргументи в защита на своята теза. Не бяха забравени опитът на други страни, нито съдебни решения, нито здравни конвенции.

Димитър Димов от „Атака“, който представи законопроекта, внесен от Волен Сидеров, призова да се даде право на всеки български гражданин дали да пуши и изтъкна, че пълната забрана е сериозен удар върху хората, които се занимават с ресторантьорския бизнес. „Пълната забрана трябва да падне, защото това се иска от голяма част от българското население“, заяви Димов, според когото „пиенето на кафе и кока-кола е по-вредно“.

Той разви и теза, че болестите на българите са заради стрес от липсата на средства и притеснения дали няма да бъдат уволнени от всяка нова власт. Последното, което е останало на българина, е да запали цигара, изтъкна той. Отнехте всичко на българина през последните 20 години, не му отнемайте правото да запали цигара, призова националистът. След гласуването Димов отново заяви, че всеки има право на избор.

Зам.-председателят на комисията от ДПС Тунчер Кърджалиев изтъкна, че животът и здравето не са величини, подвластни на човешката корист и суета. Кърджалиев определи предлаганите промени като неаргументирани и ретроградни от гледна точка на глобалните тенденции в здравеопазването, и голяма крачка назад.

Това е втори акт, който се гледа в НС и в комисиите, които по един или друг начин компрометират евроатлантическия път на България, заяви депутатът. Той посочи, че предложенията се дължат на предизборни ангажименти от страна на БСП и „Атака“.

Според Кърджалиев фактори за тях се явяват още задаващата се зима и „егоистичните подбуди на зависими от никотина политици за задоволяване на личен комфорт“, даже „сериозно давление на заинтересования бизнес върху определени политици“.

Депутатът си призна, че има „този порок“ на ден да изпуши две-три цигари, но категорично отхвърли тезата, че пушачите са дискриминирани. По същия начин ние можем да кажем, че наркоманите са дискриминирани, задето не могат да си правят свободно апликации, или изнасилвачите, задето не могат да си вършат свободно деянията, даде пример той.

Спас Панчев от „Коалиция за България“ защити противоположната теза. По думите му 3.5 млн. българи са пушачи и те считат, че са ощетени с този закон. Опитът за тотална забрана беше направен в повечето европейски държави, за съжаление тя не проработи, изтъкна Панчев и допълни, че вносителите искат да регламентират възможността на хората да имат право на избор в нощни клубове, барове, казина.

Вносителите предлагат значително по-високи глоби за нарушение на закона и средствата от глобите да отиват за превенция на тютюнопушенето - „едно от най-вредните неща, които човек причинява на себе си“. След гласуването Панчев изрази надежда либерализацията на режима да бъде подкрепена в пленарна зала.

Министерството на здравеопазването не подкрепя отпадането на пълната забрана, а становището беше изразено от заместник-министър Бойко Пенков. В опит да обясни, че Министерството на младежта и спорта има единствено забележки по текстовете, Мирослава Стефанова, главен юрисконсулт, обобщи: „Считам, че като цяло министерството подкрепя законопроекта“.

Това предизвика бурна реакция от страна на ГЕРБ. Депутатът от партията Десислава Атанасова поздрави здравния министър Таня Андреева, че макар и с няколко месеца по-късно е подкрепила пълната забрана, и изтъкна, че спортният министър Мариана Георгиева като професор по синтаксис има забележки само по него.
Атанасова заяви, че Върховният административен съд се е произнесъл още преди налагането на пълната забрана за пушене, че тютюнопушенето не е субективно право.

Колегата й Лъчезар Иванов пък направо останал „бездиханен“ от това, че Министерството на младежта и спорта, подкрепя този законопроект. Иванов, който е лекар, заяви, че годишно у нас от рак на белия дроб заболяват 2700 мъже и 1000 жени.

Средната преживяемост е не повече от 7 месеца, тъй като заболяването се установява късно в България. Средно за болен се отделят между 4000-5000 лева. При 90% от болните с рак на белия дроб причината за заболяването е тютюнопушенето, а страната ни е на трето място по пушене на глава от населението в ЕС, изтъкна той и допълни, че законодателите трябва да дават пример в обществото.

Даниела Дариткова от ГЕРБ посочи, че инвестицията в профилактика винаги се връща многократно и това трябва да бъде интересът, който ръководи комисията.

Във водещи туристически дестинации не се пуши, беше един от аргументите на Семир Абу Мелих от ДПС, който беше категоричен, че пушенето не е на дневен ред като бюджета например. По думите му няма гаранции, че с либерализацията на режима ще бъдат върнати сочените за закрити 20 000 работни места.

След два часа изказвания от депутатите, думата беше дадена на представители на бизнес организации, пациентски и родителски организации. Очаквано ресторантьорите защитиха хляба си, а родителите – правото на децата си да живеят в среда без тютюнев дим.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
10
 
5
 
! Отговори
Тоест преди 10 години
все ми е тая,че в Норвегия не се пушело вътре,а също така и в Папуа Нова Гвинея!Да там проблем няма,ама там има и съвсем други традиции,не да се пуши.В някои от тия места похапват и човешко...Ама българският начин на живот,традиции и климат сочат,че тук се пуши!И то вътре!Ако искате да не сте българи и да си завирате сьомги в дупето или да хапвате човешко,а не да позволите само да има помещения за пушене,то моля насочете се към съответните държави!И МОЛЯ,оставете ни на мира!
64
6
 
12
 
! Отговори
И още преди 10 години
Гърция,забележете,е държава с много по-топъл климат,където принципно забраната би могла много по-безпроблемно да се спазва.С едно газово фенерче не би било проблем и през януари,не е като климата в Добрич.НО ГЪРЦИТТЕ НЕ СА РОБИ!И пак не желаят да спазват *** ограничения,нарушаващи традиционния им начин на живот!А тук всеки нов ***,идващ на власт започва да обяснява как цял живот. сме живяли неправилно и вредно,а еди къде си било еди как си...А бе я си.....майката,моля!
63
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последното, което е останало на българина, е да запали цигара, изтъкна той. Отнехте всичко на българина през последните 20 години, не му отнемайте правото да запали цигара---който и да е казал това, трябва да се прегледа. ненормални, нездрави хора ни управляват. трябва да им въведат психотестове при назначение.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо обаче никой не казва че държавата ни е замърсена с какво ли не -радиация , ГМО ,*** и мръсен въздух навсякъде, защо измряха от рак на белия дроб стотици непушачи, пушенето или не щяло да оправи здавето на нацията - балони под налягане пускат политиците ни и чакат само бодил за да се пръснат, а вие си лайте по форумите.
61
4
 
5
 
! Отговори
Отговарям преди 10 години
по-долу един толерантен сънародник-непушач пита със заядлив тон в коя,поне една държава не е проработила забраната за пушене.Ами драги, има такава държава и тя се казва Гърция.Там пушенето е забранено,но забраната не се спазва КАТЕГОРИЧНО,НАПЪЛНО И БЕЗАПЕЛАЦИОННОЬ,навсякъде в Гърция.Само че гърците имат 5000 години демокрация и не позволяват на политиците си да ги навеждат,па макар и с одобрението на ЕС.Имаш ли други подобни въпроси?
60
0
 
1
 
! Отговори
Райна преди 10 години
И НАЗДРАВЕ ... :)))
59
1
 
8
 
! Отговори
Райна преди 10 години
Пушач съм, но не пуша вечер на масата! Не се чувствам горда обаче, че слагам *** на масата, които ми продават в магазините и съм дълбоко горда, че масата ми е пълна, апропо ТЕ НЕ СА ЗАБРАНЕНИ! Същите ***, даже по-зле ви сервират в заведенията, защото са евтинджос и печалбата е по-голяма! Ядете ги и не мрънкате както и самодоволно не се сещате, че може и да са по-вредни... хаха плюскайте и тичайте за здраве! Аз съм свободна и навън зимата без комплексарска злоба:)
58
6
 
5
 
! Отговори
Rumen преди 10 години
За да подобри икономиката БСП трябва да задължи всички ученици да пушат. И децата в децките градини! Нека гласувалите ЗА да дадат пример и започне от свойте деца!Все пак децата на 18 години са сервитиори и бармани в тези заведения и тях обричаме на болести, рак и смърт. А ние се обричаме да плащаме от заплатите си за лечение за да подпомагаме ДПС и пройзводството на тютюн и мутрите държащи дискотеките и казината.
57
3
 
7
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Егати, как пък една медия не смее да каже очевидното. Собственика на цигареното производство има най-голяма сметка, не някакви ресторантьори. А кой е той? Нима не знаят?!?
56
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушете ве, пушете по заведения, пушете на работата ви, пушете по спирките, пушете си вечер на масата ви вкъщи пред децата и се чудете после що боледуват от нещо си и що пушат на 13 годишна възраст! Знаят да павкат от малки,да се крият зад гаражи и огради на училища и вместо да си купят два шоколада нека си вземат една кутийка ей така за здраве! Аман от прости хора! За права ще ми говорят....
55
7
 
2
 
! Отговори
Онуфри преди 10 години
Абе, пушенето е вредно, нали? Ами обявете цигарите за наркотици и ги поставете извън закона бе! Всъщност няма съмнение, че те са точно наркотици по научното определение. Иначе и аз съм за забраната, но да се правиш на разсеян по такъв начин е лицемерно, нали?
54
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
болестите на българите били заради стреса? ами направете нещо бе *** КОПEЛЕТА? Можете ли да ми обясните защо над мен живее една откачалка която гледа 5 кучета в апартамента, които смърдят ужасно и вдигат шум по всяко време, и аз като отида в институциите само вдигат рамене и казват че нищо не могат да направят.
53
4
 
20
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
другари социалисти, направете една рекламна кампания по села и градове, училища и паланки за това колко важно е пушенето за икономиката, с цел повече хора да започнат да пушат. също така втълпете на децата си че без пушене няма прогрес. и въобще пушенето е нашата формула на успеха. честито на всички гласували за бесепе.
52
3
 
14
 
! Отговори
nemo преди 10 години
Абе даите да направим пушенето задължително.Че на делян пеевски му се поизпразни банковата сметка.Предлагам от 7 годишнии или в първи клас всички задължително да пушат.Разделяй и владей пушачи на непушачи леви на десни малади на стари Българи на турци *** и всички останали.Колко е вярно просто хората отказват да го видят.
51
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди да пишеш, мисли. Преди да умреш, живей. Поркане, пафкане и разврат - без това животът не е живот.
50
5
 
6
 
! Отговори
Вито преди 10 години
До СИТСКИ ЛОРД"Аз имам 2 висши, пропуших преди много години от келешлък (пети клас, на 12)"Заради "висшисти" като теб държавата е в това положение, Тоалетен лорде!!!
49
1
 
2
 
! Отговори
own преди 10 години
До 10-ти чиляк. Много З-Л-Е! Усетих кисело-горчивият ти дъх. Вярвай ми - кофти е!
48
3
 
11
 
! Отговори
Даааа... преди 10 години
Щом ще разрешаваме пушенето, нека да е тотално. Разрешаваме пушенето и в училищата и няма да има отсъстващи ученици, така разрешаваме проблема с отсъствията.
47
9
 
19
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
Неиздържах да изчета статията до край заради глупостите на тоя *** Пънчев. Абе ПЪН смотан, кажи в коя страна забраната НЕ е проработила, КАЖИ една старна, ***, хората даже и пушачите го приемат с удоволствие да не се дими в заведенията. Ти и ДимУФ сте за разстрел НЕМЕДЛЕННО.
46
12
 
19
 
! Отговори
5869 преди 10 години
БРАВО!!!Едно нормално нещо да се случи в България!! Пушачите (които с нищо не са по-различни от останалите наркомани) имат пълното право да тровят себе си. Но в една кръчма, в която има 100 пушачи и 1 непушач, непушача има право да диша въздух незамърсен от наркотиците на останалите. В противен случай трябва да бъде разрешена употребата на хероин в кръчмите и всеки пушач заставен да получи доза на влизане в кръчмата!!!