Бебето от Пещера не е починало от сарми с кайма

Не са открити болестотворни бактерии в пробите
Обновена: 1 ное 2013 17:06 | 1 ное 2013 17:06, Анисия Иванова
22
Бебето от Пещера не е починало от сарми с кайма
Снимка: Булфото

Получени са резултатите от изпратените за анализ проби от каймата, която е консумирало семейството от Пещера, в което почина дете на 1,5 години. Това каза пред "Фокус" директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик д-р Петко Митев.

Една от версиите за смъртта на бебето беше, че то е яло сарми с развалена кайма, закупена от кварталния магазин. Бабата твърди, че първа се натровила и започнала да повръща, а вечерта цялото семейство хапнало и масово повръщало. На 18-месечния Емин му дали да закуси на другата сутрин с тях, разказала още жената

Още по темата
Доктор Митев обаче обясни, че не се доказва наличието на болестотворни бактерии в изпратените проби.

От тази кайма освен това дете са яли още доста хора и при нито един от тях няма проблеми. Твърденията на бабата на момчето, че то се е натровило след консумацията на сарми с кайма, не са истина, каза също д-р Митев.

Две деца от Пещера се натровиха тази седмица, като едното от тях - момченце на 1,5 години, почина. Неговата сестричка, която е на три години, бе спасена.

Според лекарите основната причина за смъртта на момченцето е отвара от билката трънка, която е дадена на децата като противодиарийно средство. Това растение предизвиква промяна в стомаха на циановодородни съединения, които са смъртоносни за човешкия организъм.

В големи количества растението е отровно. Все още не са пристигнали резултатите от взетите материали за изследване, които бяха изпратени в Лабораторията по криминалистика и криминология в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: пещераболница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
info преди 10 години
Междувременно кой знае колко деца са умряли при раждане, при катастрофа, при недохранване. Мир на праха на детенцето! Не ровете в паметта му, поради сензация
16
0
 
10
 
! Отговори
Не се ли сещате,бе? преди 10 години
Ще се изтрепят да лъжат, че цялото семейство е пострадало от тази кайма, за да изнудят търговеца или производителя да им плати обезщетение.
15
1
 
5
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Жена ,ще го къпим ли или ще правим друго.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те вечерта са се натръшкали от сърмите и на сутринта обаче са дали и на бебето да си похапне, ама че ***!!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
гешев преди 10 години
трънката е отлично затягащо средство. Може да се използва в лечението на диария. Пектиновите компоненти имат успокояващ и релаксиращ ефект върху разстроеният или възпален стомах. Отвара или настойка от растението може да се използва като леко слабително при лечение на запек!Плодовете на трънката могат да бъдат използвани за стимулиране на обмяната на веществата и могат да бъдат много подходящи за използване в случаи на екзема, херпес, алергии, настинки, катар, лошо храносмилане, камъни в бъбреците и жлъчката и заболявания на пикочния мехур. Потопени във вряща вода, цветовете имат леко диуретич
12
0
 
5
 
! Отговори
гешев преди 10 години
трънката (Prunus spinosa L.), всички видове от този клас включват амигдалин (горчив цианогенен глюкозид, извличан обикновенно от кайсиeви и сливови костилки) и пруназин(кристалният цианогенен глюкозид намиран в различни растения от рода Prunus), съставни вещества, които се разпадат във водата, за да образуват циановодородна киселина (наричана също цианид).Това е едно изключително отровно вещество, но когато се приема в малки дози, химически подобрява дишането, подобрява храносмилането, а също и предизвиква усещане за здраве и щастиеизточник: zdraventer.blogspot/2011/10/prunus-sp
11
3
 
13
 
! Отговори
jo преди 10 години
За всички *** повече от тези сърмички. За турците от същите,само че с пилешка кайма.
10
0
 
4
 
! Отговори
ivan преди 10 години
Bebeto na 18 meseca se e otrovilo sled kato e zakusilo sus sarmi zagaduchno e kolko li sarmi e izyalo tova (moje bi)sukalche.
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де, след като първо бабата, а после и останалите са почнали да повръщат от въпросните сърми, защо са дали и на бебето, при това за закуска?!?!?!?
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сарми за закуска на 18 месечно бебе?????!!!!!!??????!!!!! Безумие!
7
1
 
29
 
! Отговори
Айларипон преди 10 години
Бабата твърди, че първа се натровила и започнала да повръща, а вечерта цялото семейство хапнало и масово повръщало. На 18-месечния Емин му дали да закуси на другата сутрин с тях, разказала още жената************************************МУХАХАХАХАХАХАХАХААААААааААААаааааааааАААААААААААААаАААААААА!!! :))))))))))))))))))))Циганиииииииииииииии :)))))))))))))
6
0
 
18
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
успокоих се, чудех се като измрат докторите кой ще ни лекува, а то се оказа че всеки безработен разбира повече от тях, няма какво да го мислим
5
0
 
29
 
! Отговори
не вервайте лъжат преди 10 години
бе що се връзвате на лъжите на ***, и оная във врачанското селао където непознат човек дало бонбон на детето и се отровило.Как не - в едно село да не се познават .Така че търсете друга причина не е това което казват
4
21
 
14
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Като някой се отрови от трънка да дойде да ми свирне за да му направя безплатна клизма. По голяма глупост не бях чувал. На лекаря дето твърди това да си избършат задните части с дипломата му.А детето може да е умряло,че е нямало сърми или друго такова какво да яде.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цианидите в костилката на трънката не са повече от цианидите в костилката на вишните. Не съм чул някой да се е отровил поради консумацията на билката вишна ...Впрочем вишновка, направена с костилките, може да бъде също толкова смъртоносна.Важното е, над публикацията да се работи ...
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Над публикацията работи"Голяма работа е свършила, няма що!Трънката не е билка, а колкото до твърдението за предизвикването на промяна на циановодородни съединения, щеше да е смехотворно, ако не ставаше дума за смъртен случай.Циановодородни съединения в стомаха няма, че да бъдат променени. Появили са се там от настойката, която са употребили. Но не консумацията на трънки в големи количества е смъртоносна, а това, че са я варили дълго с костилките.
1
16
 
11
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Като купувате *** така ще е.