Здравословно е да правят финансова проверка на НДК

Всеки носи отговорност, каза член на борда на директорите
Обновена: 7 ное 2013 15:14 | 7 ное 2013 14:07, Петя Славова
1
Здравословно е да правят финансова проверка на НДК
Ивайло Георгиев. Снимка: Булфото

„Промените, които са направени, са станали през май 2011 г., когато държавата е преценила, че НДК трябва да е търговско дружество.” Така коментира пред журналисти промяната на ръководството в НДК, което се сменя от следващата седмица Ивайло Георгиев - все още настоящ член на борда на директорите на НДК.

Георгиев извади официалния финансов отчет от миналата година на НДК. От него става ясно, че дружеството е било на оперативна печалба от над 1 млн. лв, което е с два милиона подобрения спрямо 2011 г., когато НДК като фирма е била на оперативна загуба от 1 милион лв.

Този резултат Ивайло Георгиев обясни с факта, че миналата година ръководството на НДК е успяло да увеличи приходите на месечна база със седем процента и да намали разходите с месечна база над 20 процента.

Също така той потвърди информацията, че миналата седмица се е водила дискусия между Националната агенция по приходите и НДК по данъчни въпроси. Също така Георгиев отбеляза, че за 2011 и 2012 г. НДК е изплатило всички свои данъци.

„Всяка година НДК внася в столичната хазна месечни данъци и такси от половин милион лева.”, допълни той.

От разговора с него стана ясно ,че Националната агенция по приходите има коментари относно периода 2005 – 2010 г. Тогава НДК е бил с друг статут, освободен според някои от данъци и такси. Георгиев обясни, че твърдението, че за този период се дължат такива е на НАП и в момента НДК обжалва тези искове. „В дискусиите, които се водят има различни твърдения и предстои изясняване на позициите.” допълни още той.

Както Dnes.bg писа, на 6 ноември стана ясно, че министърът на културата Петър Стоянович сменя целия състав на Съвета на директорите на Националния дворец на културата.

От следващата седмица се прекратяват договорите за управление на Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров.

Стоянович аргументира решението си, като обясни, че през годините институцията е натрупвала "плашещи разходи" за милиони лева, които поставили него, министерството и българската държава пред доста сериозни проблеми.„В личното си качество мога да коментирам само собствения си период на присъствие, който е от пролетта на миналата година", обясни в отговор Ивайло Георгиев. "За този период за мен бе важно да запазя екипа, защото има хора, които работят тук от основаването на Двореца и са с 20-годишен опит. Това е изключително ноу хау, което трябва да остане в НДК и да не бъде пропилявано", посочи той.

Георгиев уточни, че следващият етап на трансформации е от февруари, когато управлението на Двореца премина от финансовото министерство към Министерството на културата.

„Негово право е да прави промени в ръководството на държавни предприятия по начин, по който сметне за необходимо”, отбеляза той.

Ивайло Георгиев отговори на въпрос на журналист дали е нормално освободеният екип да носи отговорност. Според него става въпрос за нормална процедура. Той заяви, че всеки от освободените носи отговорност, докато не минат съответните финансови проверки. "НДК като държавно предприятие трябва да бъде проверявано всяка година от финансова инспекция и инспекторат. Това е здравословно”, заключи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
19
 
! Отговори
Ивчо преди 10 години
Този тумбак беше съветник на Дянков в Министерство на Финансите. След това стана шеф на зала "Армеец", а после на НДК.