Няма да допуснем СУ да се превърне в бойно поле!

Илчев предупредил студентите, че "безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат“
Обновена: 19 ное 2013 14:38 | 19 ное 2013 12:25, Веселина Йорданова
30
Няма да допуснем СУ да се превърне в бойно поле!
Ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Снимка: БТА

Подкрепа за мотивите на „ранобудните студенти“, но и призив да намерят друга форма на протест, различна от акцията в университета – това продължава да бъде позицията на Академическия съвет на Софийския университет.

Ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Илчев беше категоричен, че има диалог и ежедневни срещи с протестиращите студенти. Според него ефект от акцията им има, доколкото обществото за сетен път видя, че има активни групи, които не приемат начина, по който се води политическият живот у нас.

По думите му инициаторите на протестите, които той познавал лично, винаги са имали „остро социално чувство“ и са се вълнували от ставащото в България и при предходни правителства. Ректорът на СУ обаче смята, че е имало негласна, задкулисна намеса на външни лица и предупредил студентите, че „безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат“. Но то е неизбежно, който и да направи протест в България, винаги ще се опитат да го използват, смята Илчев, който не посочи имена, питайки риторично: Сериозно ли очаквате да го кажа“.

Ректорът на СУ заяви още, че ръководството няма да допусне университетът да се превърне в бойно поле. „Имаше групи хора, които желаеха едва ли не да повикаме полиция, университетът да се превърне в бойно поле, студенти да пищят, студентки да се хващат за вратите, кръв и зрелища да има, това ние никога няма да допуснем“, беше категоричен той.

По думите му всеки ден ръководството е призовавало студентите да търсят друг начин на протест. Продължаваме да разговаряме и да убеждаваме – така Илчев отговори на въпрос за окупацията на аулата. Нито веднъж обаче той не нарече студентите окупатори и дори се скара на журналистите.

Нелепо е да говорим, че някой окупира собствената си сграда, това е все едно аз да кажа, че окупирам собствената си къща, посочи той. Проф. Илчев заяви, че един от основните стремежи на ректорското ръководство е „да не допуснем колегията да се разделя на политическа основа“.

Според него събитията през изтеклите седмици са показали ясно, че немалко студенти от Софийския университет имат будно гражданско чувство. „Те са го доказвали нееднократно, независимо какво правителство е било на власт, доказаха, че се чувстват зле в тази обстановка на политическа острастеност и липса на морал, както мисля, че се чувстваме зле всички, и прибягнаха към акцията си отпреди три седмици“, посочи той.

Ръководството на университета е получило писмо от образователното министерство, че ведомството няма намерение да накърнява автономията на СУ. Ако е имало случаи на влизане на полицаи в журналистическия факултет, това е било в качеството им на лица, а не като институция, уточни проф. Илчев.

В началото на брифинга ректорът на СУ представи всичките си заместници с думите: "Надявам се да им създадете много работа". Доц. Милена Стефанова уточни, че в момента разговаря с деканите на факултети и се уточнява каква част от занятията са пропуснати, за да бъдат наваксани според плана, който вече беше обявен.
Илчев съобщи още, че и днес се е срещнал с представители на „ранобудните студенти“. Не винаги сме се съгласявали един с други, но никога не сме имали проблеми в комуникацията, посочи той.

Празникът на университета на 25 ноември ще се проведе в аулата, дипломите на завършващите също ще бъдат давани на тържествени церемонии там. Не е редно да лишаваме студентите от празника им, категоричен е ректорът. Иван Илчев каза още, че най-голямата 272-ра аудитория, в която беше щабът на "ранобудните", ще бъде ремонтирана през пролетта. Основната част от сумата за ремонта ще дойде от спечелен проект.

От септември миналата година университетът няма настоятелство. Илчев заяви, че всички поканени отказали с мотива, че не искат имената им да се заливат с помия. Той отрече да му е упражняван натиск „в каквото и да е направление“, в това число и от бившия член на настоятелството Иво Прокопиев, какъвто въпрос беше поставен на брифинга от член на Студентския съвет.

Историкът Илчев не забрави да препита журналистите чували ли са за маркиз де Помбал, управлявал около 30 години Португалия през 18-ти век. Той разказа, че когато Лисабон е ударен от най-голямото земетресение в европейската история и на практика е срутен, маркизът, изваден от развалините на собствения му дворец, е попитан: Сега какво ще направим? Отговорът бил: „Мъртвите ще погребем, гладните ще нахраним“. Нашата задача сега като Софийски университет е такава, заяви той.

В края на пресконференцията ректорът на СУ получи подписка „против провелата се окупация и в защита на академичната автономия“ от 700 преподаватели и студенти, събрана в периода 5-15 ноември

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То затова нашето образование е на този хал, понеже такива дърти комунистически "професори" го ръководят.
25
1
 
3
 
! Отговори
The king преди 10 години
Студентите се използват като един добър инструмент за постигане на политически цели, които целят да свалят тази власт и да сложат ГЕРБ на нейно място.- Да, вече се усетиха и не се заплесват по група платени окупатори!
24
1
 
3
 
! Отговори
The king преди 10 години
Няма да допуснем СУ да се превърне в бойно поле!- Който иска да протестира, да не пречи на другите!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се,такова нещо не бива да се допуска!Отишли са там да учат,като искат да протестират-да излизат навън,не да пречат на другите!
22
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
До АнонименАко знаеш колко си прав!Спускаха им се теми ,докторати за точно определен човек и ги получаваха ясно срещу какво,послушание ,доносничество и преданост на руските интереси и БКП.Ето това са тези хора които са защитавали преди 91 година,а може малко и след това!
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такива "професори" нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили,но мисля че е крайно време те да емигрират кой в СССР ,кой в Северна Корея по избор. A КАКТО ЗНАЕМ ВСИЧКИ - ИЛЧЕВ Е ОТ ДС...*)))
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Prof. Ilchev e unikalen slu4aj, kogato ba6ta mu e bil profesor i toj e stanal profesor v su6tiq universitet. Tova ne e konflikt na interesi, tova e samo unikalen slu4aj. Na dumi podkrpia studentite , v dejstvitelnost e protiv tiah. Prof. Il4ev e rojba na statukvoto i ne iska i ne moje da se promeni.
19
0
 
4
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Шпицкоманди се наричат доброволчески паравоенни формирования, участвали съвместно с войската и полицията в потушаването на Септемврийското въстание през 1923 година. Участниците в тях са наричани щпицкомандаджии. Името идва от острите върхове на обувките - тип шпиц, които носели.Основание за съставянето на шпицкомандите е клаузата за гражданската милиция от решение на Междусъюзническата военна комисия в България от 1920. То позволява мобилизация на доброволчески части, не по-големи от 1000 души в случаи на "поддържане на обществения ред, застрашен от комунистическите вълнения"[1]. Действ
18
3
 
7
 
! Отговори
РАД преди 10 години
Май-стратегическото нещо,което властта успя през всичките тези години е да обезличи Интелигенцията и да разбие образованието. По този начин трудно се формират ценности, различни от краткосрочните (сезонна работа,кола на старо, ново гадже...) у младежите и следователно по-лесно се управляват. Гениално е. Като систематично възпитаваш у младите незаинтересованост към всеки и всичко,се застраховаш откъм масово студентско недоволство и можеш да обявиш малкото протестиращи за "платени" и наркомани
17
2
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
***! Опитите да бъде "възпитавана" интелигенция със сопата, доведе до това, че нямаме интелигенция, а всичките ни властници са някакви разновидности на дървото! Ходи да кОпаш та барем има няква файда от теб!
16
4
 
9
 
! Отговори
! преди 10 години
Проф. Илчев да им удължи семестрите, та да не могат да отидат на презокеанските си бригади. Тогава ще се усетят.
15
4
 
13
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Студентите се използват като един добър инструмент за постигане на политически цели, които целят да свалят тази власт и да сложат ГЕРБ на нейно място.
14
4
 
5
 
! Отговори
Ва.я преди 10 години
Зщо с помия? Кой го докара до това положение? Защо не беше с помия, когато нап,академик Близнаков беше ректор? Не става6 Ил4ев - това е! Нароц4но пи6а така- тожа е грамотността на ва6ите кадри - дето легнаха ж Унижерситета.......4акат ги ж Америка - като....да си изберат какв0- и там има достата4но наркомани.
13
6
 
13
 
! Отговори
коко преди 10 години
E и? Всяко чудо за 3 дни.На всички бе ясно че Прокопи и Сорос дигнаха стотината студенти.Щом и дивия седесар Илчев го казва значи че не го крият.Питам се кому бе нужно.На борисов -не митинга в Пловдив бе"логистичен" провал и стана смешен.На реформторите-те пък взеха вече да се люспят.Правителсвото си спечели още няколко фена,които за пръв път видяха някакви резонни действия от полицията.Глемите печаливши обаче са олигархията.Всеки истински срещу нея,като тези от февруари,ще се компроментира вече
12
12
 
8
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До КуроландесДругарю, на мен ми е много по-притеснително,че мишката Драго Стойнев, набеден за "министър на Иономиката" стоя затворен в една стая с хората на "Газпром" 4 часа и след това с изнасилена усмивка обяви бодро какъв успех е постигнал като сме задлъжнял с още 2,2 млрд.на руснаците. Викаш по-добре висши-чиновници Алексей Милерчета, отколкото студенти - "соросчета" :)Айде честито да са ви "експертите" от "законно избраното" правителство ! :):)
11
2
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 10 години
Дали си спомняте кой е бащата на Иван Илчев - проф. Илчо Димитров. За какви конституции се борим да променяме, като нямаме морал да възроптаем срещу всички потомствени директори, депутати, министри, "учени".....?Не ни трябва нова конституция, трябва ни нов морал!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен #7Политиката на всякакви правителства към БАН, а и към науката у нас въобще, винаги е била една и съща и тя се свежда до два възможни варианта: "ужас без край" или "ужасен край". Хер Флик реши за разнообразие да приложи варианта "ужасен край", е не мина. Така за хората в БАН (с изключение на ръководствата) си остана ужаса.
9
2
 
11
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Italian students protest austerity education cuts in Rome..Италианските студенти протестират срещу съкращаването на парите за образование. Което е нормално. Българските студенти се оказаха чорбаджийски мекерета. Уникум!Заслугата е на такива преподаватели, като ректора Илчев. Да не забравяме, че СУ създаде професор Александър Цанков, кръволокафинансирал шпицкоманди - подобни на днешните окупатори - да избиват без съд и присъда в името на монархията простите и грозни комунистически настроени селяни. Над 20 000 българи са влезли в затвора през 1923 г., ненадминат рекорд в историята. Затова
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ги закопа много грозно.....
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Значи един човек, който работи там от години, (някои от десетилетия) не може да влезне в СУ, а американския посланик си влиза спокойно, ...Браво "ранобудници"- изгубихте ме тотално..Тази сграда да не ви е бащиния....