По брой ВУЗ-ове сме сред първите, по завършили - при последните

Само 27 на сто от младите са висшисти, жалва се Клисарова
54
По брой ВУЗ-ове сме сред първите, по завършили - при последните
Среща за образованието. Снимка: БТА

Едва 26.9 на сто от българите на възраст 30-34 години са с висше образование в момента въпреки големия брой висши училища.

Данните изнесе просветният министър Анелия Клисарова на дискусия в Министерския съвет по проекта на стратегия за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г.

Целта, която си поставят управляващите до 2020-2025 година, е този процент да стигне 34-36 на сто.
Системата на висшето образование у нас обхваща 51 висши училища – 37 държавни и 14 частни, в това число 44 университета и специализирани висши училища и 7 самостоятелни колежа.

Тази експанзия обаче не се е отразила благоприятно на качеството и ефективността на образованието.

Драстично се разминава профилът на подготвените специалности във висшите училища и реалното търсене на пазара - по-малко от 30% от завършилите студенти се реализират в съответната професия. По данни на Българската стопанска камара около 80% от професионалните направления и специалностите във висшите училища трудно се вписват в актуалната структура на най-търсените професии.

Клисарова описа ситуацията в момента – повече места, отколкото кандидат-студенти, затруднен достъп на младежи от нискодоходните групи, подценяване на проблема с отпадналите ученици в началното и средното образование. Растат и предпочитанията на младите българи към висшето образование в чужбина.

Министърът заяви, че реформите са в правилна посока, но закъсняват. "Не инвестирахме достатъчно във висшето образование в последните няколко години", посочи Клисарова.

Като заяви, че „трябва да сме амбициозни“, министърът постави следните въпроси за обсъждане – как да улесним достъпа до висше образование - да разширим входа и да има строг контрол на изхода или да бъде облекчена системата на приемане на студенти във висшите училища, какъв контрол да упражняваме, как ще достигнем високо качество на висшето образование, как ще оптимизираме броя на висшите училища.

Тя заяви, че ни е необходима гъвкава система за акредитация, в която може да се мисли и за участието на чуждестранни агенции и експерти.

Клисарова постави и други въпроси пред участниците в дискусията – трябва ли да има професионален бакалавър, за кои направления да има дистанционно обучение.

Премиерът Пламен Орешарски, който откри дискусията, изрази надежда стратегията не само да бъде добре приета от външните ни партньори във връзка с достъпа до европейските фондове, а по-скоро да служи на обществото, за да бъде подобрено качеството на висшето образование.

Премиерът подчерта, че висшето образование е основен фактор на личностното и общественото развитие на всеки един човек, но и ключов фактор за развитие на икономиката ни, особено „в днешните времена, където знанието е сила в пълния смисъл на тази дума“.

„Доста упреци чуваме напоследък срещу качеството на висшето образование у нас, не приемам еднозначно тези коментари. От една страна самите ние добре осъзнаваме слабостите, имаме планове за подобряване, още по-добре е тези планове да ги обобщим в една стратегия.

От друга страна самият факт, че доста наши възпитаници намират добра реализация не само у нас, а и в чужбина, показва, че както и в много други сфери критиката по отношение на висшето образование в отделни аспекти е преекспонирана“, заяви Орешарски.

Премиерът смята, че е хубаво да има критика, но „нашето общество е критично повече отколкото е необходимо“. Все пак той призова на критиката да се гледа по градивен начин, така че тя да служи за подобряване на системите.

Орешарски заяви, че като брой на висшите учебни заведения сме в първата половина на страните от ЕС, по брой на младежи, които получават висше образование обаче, сме доста назад – във втората половина.

Той постави за решаване няколко основни задачи – подобряване на връзката между висшето образование и практиката, приближаване на висшето образование до практиката, подобряване на структурата на специалностите.

Премиерът напомни, че една голяма част от младите хора у нас предпочитат да завършват висше образование навън. „Трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образование до водещите университетски центрове и по този начин ще привлечем и достатъчно външни студенти, за които завършването на българско висше учебно заведение ще бъде гордост и чест“, заяви Пламен Орешарски, който гарантира, че образованието ще продължи да бъде приоритетна сфера.

Лиляна Вълчева от Националния синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ съобщи, че преговорите с управляващите са приключили успешно и с постановление на правителството за следващата година ще бъдат разпределени допълнително 21.5 млн. лв. към висшите училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
Висшистите са си добре, като бройка. Без друго и сегашните не могат да се реализират, а е и съмнително какво е качеството им.ВУЗ-овете са, обаче, много и произвеждат предимно брак.
45
0
 
3
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
За вишистите не коментирам, но среднистите са много боси милите.
44
1
 
1
 
! Отговори
бг преди 10 години
помня как добре изглеждаха жените в правитеството на БОИКО а тези на ореха са като алкохолички подпухнали и зомбирани ,като мъж ме е страх да се докосна до това чудовище
43
0
 
2
 
! Отговори
Я преди 10 години
Проф. Илчев... Процентът е сигурно и по-малък на българите, които работят по специалността си! Завършилите математика, които работят в банка не работят по специалността си! *** ли сте.. По същата логика тези, които правят дюнери са биолози, а барманите са химици защото смесват алкохоли... Вие *** ли сте...?? За Вас сигурно и тези с висше по математика и финанси и продават вестници по бутките работят по специалността си...
42
0
 
0
 
! Отговори
ан преди 10 години
до 28добре че е имало някой от сериозните институти да те научи и сега да можеш да даваш оценкиинтересно ми е обаче как сте попаднали на работа която изисква висшедааа с връзкикой знае как сте затрили някой който се е мъчил 5 години да учи сериозновсе сбъркани работи български
41
0
 
0
 
! Отговори
Алек преди 10 години
До АнонименПриятел, кадровите войници рядко почват с повече от 650 кинта, а тая работа дето си си я хванал за 450 лева ми звучи като личен проблем, а?
40
0
 
3
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
в села и паланки университети - какво умеят завършилите ги обаче? Масата от университетите са просто механизми за точене на пари от държавата.
39
0
 
9
 
! Отговори
Student преди 10 години
защо да поощрявате образованието , поощрявайте раждаемоста при ромите и турците , така ще има кой да гласува за порция кебапчета или пък за по 20-30 лв а след това няма да имат претенции към безобразията които се случват страната ни която вече се е изравнила с някои африканси страни . Ясно виждаме че на тези управници такива хора им трябват от образовани хора те файда нямат. Така че който все пак учи и ще завършва по добре е да мисли за реализация в чужбина колкото и гадно да звучи .
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За вишисти не знам, ама страшното е, че май по процент на завършилите средно образование младежи картинката е още по-плачевна, да не говорим, че и много дипломи за средно образование прикриват полуграмотността на избуталите. Затова и ги няма инвеститорите, за които тръбим как сме привлекателна дестинация заради ниските заплати...ама заплатите са ниски и заради ниската квалификация на потенциалните работници по стандартите на 2013 година....на никой не му трябват
37
0
 
12
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
А по брой реализирали се сигурно сме на последно място, веднага след Бурунди ...
36
0
 
7
 
! Отговори
yo преди 10 години
Аз съм на 36 години безработен висшист.
35
0
 
9
 
! Отговори
Грую преди 10 години
...а по реализация сме минус на N-та степен .
34
0
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 години
Вервайте ми,ама Вие май не си вервате сами на локумите.Толкова сте лицемерни в това,чеуж мислите за държавата и хората,останали тук поради невъзможност да станат всички бе-жанци/гастбайтери,хъшове и пр.немили-недраги "професии"/,че още малко и ще си повервате.!Не разбрахте ли,че на хората им се повръща,само като Ви видят по екраните,еле па да слушати едни и същи приказки,вече почти цял век.Нещастници.
33
1
 
5
 
! Отговори
dsf преди 10 години
Ами то някой трябва да мие кенефите . Не може всеки да иска да е шеф и всеки да е вишист.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и 97 процента да са висшисти пак същия... Аз също съм, но винаги казвам познатата реплика: Като знам какъв инженер съм, как да отида на доктор. Висшисти са достатъчни и 5 процента, но да движат икономиката. Страната има нужда от професионалисти в различните сфери, а не завършили висшисти нищо не разбиращи и чакащи да им се даде бюро, телефон и секретарка по възможност.
31
4
 
6
 
! Отговори
Аззз преди 10 години
Процентът е такъв, щото в него влизат ***, помаци и нз какви си. Вижте какъв ще е процентът при българите само, по-висок е. То сега е модно да имаш вишу.
30
1
 
15
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
БЪЛГАРИЯ СЕ "НАВОДНИ"С ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, 70% ОТ КОИТО СА ИЗЛИШНИ!ЗАЩО ЕДНИ ПРОФЕСОР ЩЕ ПРЕПОДАВА В ТРИ ИЛИ ЧЕТИРИ УНИВЕРСИТЕТА И ТО СЛЕД КАТО Е НАВЪРШИЛ 65 ГОДИНИ? ЕТО ЗАЩОНИВОТО НА ПРЕПОДАВАНЕ И МНОГО НИСКО!
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешак, какво ще кажеш и тия да ги разпуснем, а? Голяма седянка взе да става.
28
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 10 години
университетските места са повече от кандидат-студентите, затова за продавач примерно се иска вишУ образУвание и 2/два/ западни езика. Интересно в кварталния плод-зеленчук с кого ще си приказват на чужди езици? Толкова се обезцениха дипломите за висше образование, че губи смисъл притежанието им.:))
27
0
 
18
 
! Отговори
"Студентка" преди 10 години
Уча "Счетоводство и контрол" в един ВУЗ от горно-нанадолно, но по системата и с преподавателите на Свищовския. Работя съвсем успешно по тази специалност от 8 години. НО липсата на ВИШУ ме прави неконкурентноспособна. От практиката си мога да оценя на какви безполезни и остаряли глупости ни "учат" в университета. Наученото щеше да ми пречи вместо да ми е от полза в професионалното ми началото. Но в този ВУЗ от горно-нанадолно не ми предствлява особен напън да се дипломирам- sad but true!