1/5 от дневния доход на пушача - за цигари

До 2018-а папиросите у нас ще поскъпнат с до 90 стотинки
24 ное 2013 20:06,
51
1/5 от дневния доход на пушача - за цигари
Снимка: архив, Булфото

За кутия цигари пушачите у нас отделят средно една пета от дневния си разполагаем доход, сочат анализи на тютюневите компании.

Заради очакваното увеличение на акциза от 2015-а, разходът за вредния навик ще стане още по-голям.

Масовите марки вече започнаха да поскъпват отново. Макар следващото увеличение на налозите върху цигарите да е планирано от 2015 г., българските масови марки поскъпнаха изпреварващо с 10 стотинки. Раздвижване с цените има и при някои вносни.

До 2018-а кутията цигари в различния ценови клас трябва да поскъпне с още между 60 и 90 стотинки. Тютюневите компании държат на постепенно увеличение на цените.

"Очакваме плавно увеличаване на акциза. Всички бяхме свидетели на шоковото увеличение през 2010-а. Което от една страна сви легалния пазар, а от друга страна повлия на потребителското търсене. Аз не мисля, че някой от колегите от тютюневата индустрия иска това да се повтори още един път", коментира пред bTV Владислав Михов.

Държавата е най-големият губещ при рязко повишаване на акцизите, напомнят икономисти.

"През 2010-а с този огромен шок потреблението спадна с около 40%. В крайна сметка се вижда, че когато се правят големи промени, потребителят се пренастройва. Или спира потреблението. Или в повечето случай се настройва да пуши контрабандни цигари", обяснява и Лъчезар Богданов.

Само за последното тримесечие българският пушач неусетно е налял в хазната половин милиард лева. Толкова акциз са събрали митниците.

Спрямо миналото лято, числата на Агенцията показват, че не сме намалили пушенето в условията на пълна забрана на обществени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Пневмолог преди 10 години
До Пумологако и работата ти е като правописа...
34
2
 
4
 
! Отговори
художника преди 10 години
Аз пуша повече от 40г. Никога не съм влизал в болница/в момента чукам на дърво/, настинките и грипа ги карам на крак. Здравноосигурен съм и не съм използвал нито лев от тях. С парите ми сигурно лекуват някой друг, няма значение. Питам, какъв ви е проблема? Цял живот пуша, децата ми са здрави и работят ТУК в България, имам внуци и те са здрави,аз съм щастлив човек.А вие?- Злобни недорасляци, дето всичко ви пречи!!!
33
0
 
2
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Потреблението спаднало с 40%, да на цигарите с бандерол а 100% се покачи контрабандата!!!Пушенето е вредно, да определено /аз съм пушач и го знам/ а управлението на БСП-ДПС-ДС е пагубно за целия български народ и така вече 24г. аз си пушим и народеца си гласува а великите комунистически лидери се извиняват. Извинете се за Чернобилския геноцид маймуниии!!!! Когато го сторите и спрете Белене аз ще откажа цигарите м---а ви отровна!!!!!
32
0
 
4
 
! Отговори
макето преди 10 години
Кат туриш и ракийката след работа сметката е по добре да не одиш на работа а да си седиш дома
31
0
 
1
 
! Отговори
Апостол Деян преди 10 години
Източниците на Аларма в гр. Велико Търново ни информираха, че се готви назначението на лицето Стефан Михайлов за директорския пост на НАП. Той е зам.-председател на общински съвет на община Велико Търново, както е и член на контролния съвет на партията на г-жа Мария Капон, ЕНП. В качеството си на общински съветник е допринесъл за спечелване на конкурс за обществена поръчка от фирма, собственост на съпруга на г-жа Мария Капон, на стойност над 830 000лв.Източници от обкръжението на това лице ни
30
3
 
8
 
! Отговори
Пумолог преди 10 години
Много наперени пушачите тук бе, това е така докато не им почне химиото, тогава стават по-ниски от тревата, но за съжаление тогава е вече късно. Колко такива минават всеки ден през ръцете ми....
29
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз от години си купувам само контрабанда. 2.10 кутията и то добри. Непушачите и чиновниците да го духат! Да обложат бирата с данъци ако не им стигат акцизите. Аз бира не пия. Тя е само за *** и шопи!
28
0
 
11
 
! Отговори
Допълнение от друг преди 10 години
Най-трудни са първите дни на отказването от цигарите за това ако мога да те допълня човек трябва да се настрои психологически като за водене на война!Хубаво е ако си млад и здрав човек да стоиш колкото се може повече дни буден с подходяща психонастройка за отказване от цигарите и когато вече неиздържаш си лягаш да спиш ако може за 24 часа че и повече!Като се събудиш продължаваш като на война
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изчакваш момента когато имаш силна настинка или грип - вкуса на тютюна при тези заболявания е гаден и допълнително трябва да излизаш навън да пушиш с висока температура.Спираш пушенето и никога вече не почваш. Пиеш повече чай и вода, а защо не и алкохол. След един месец спираш с тютюнджийската кашлица. Наддаваш килограми, но си заслужава. След настинката и грипа започваш нов живот - повече спорт и излизане сред природата, заслужава си!
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започнах да пуша, от 2 седмици- наргиле. Поръчах си и приставка за шиацу (камъни, които поливаш с течност, която пушиш). Доволен съм- прекратих си изолацията от приятели пушачи, които нямаше начин да поканя вкъщи, понеже дима ми е противен. Те се напъват сега да го нося по събирания. Пушенето е порок, но всяко недоволство се обезмисля от бандерола- държавата стои, зад правото на пушача, да трови и дави наред! Пушачите са егоистични хора слагайки сбствения си кеф пред здраветоси и на околните!
25
16
 
21
 
! Отговори
За чиста България преди 10 години
Пушачите не разбирате едно, вкъщи може и по една отзад да си запалите все тая ми е. Обаче навън, вашето право да пушите по никакъв начин не омаловажава моето право да не ви дишам вунята и още по-малко да трябва да търпя свинското ви поведение, като си хвърляте фасофете където ви падне
24
20
 
14
 
! Отговори
пиле супа преди 10 години
Чета коментарите и се смея :D. Бива ли такива глупости, какво искате да изкарате, че непушачите са по-богати от пушачите? Простотия. Вкъщи сме двама пушачи, хладилникът е винаги пълен, сметките са винаги платени, дрехите винаги са нови- пълно охолство, въпреки че оделяме по 10-15 лв за цигари на ден.искате да ни изкарате и че използваме парите на горките непушачи, за да си лекуваме болестите, който са причинени от вредния ни навик? Извинете, но и ние плащаме здравни осигуровки...
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато принципА ти е такъв, такъв ще е и твояТ вестник ...
22
5
 
27
 
! Отговори
пена преди 10 години
1/5 - за цигари; 1/5 за пиене; 1/5 за хапчета щото цял живот е пушил като кумин и пиел като буре, 1/5 за стария гулф и 1/5 за всичко останало. И след това винаги актуалното правителство му е виновно за мизерния живот....
21
17
 
9
 
! Отговори
No smoking преди 10 години
абе, да *** гадните пушачи
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интелигентен човек може да изкаже мнение и без да се "фука"..ай със здраве ;)
19
5
 
11
 
! Отговори
Petar, NY преди 10 години
До софиянецДоста повече от елементарна биология съм учил Софиянец. Съгласен съм, че повечето болести са причинени от стреса върху тялото. Би ли ми обяснил, как с цигарите се бориш срещу стреса? Цигарите убиват нервната ти система и по този начин за момент те облекчават. Цената е гореспомената, убиват те. Всяко дърпане те убива и отслабва тялото ти. Основните причини за болестите в България са: цигари, алкохол и прекалена консумация на пържени храни и червено месо.
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече 5-та година не пуша. Чудя се на собствената си глупост как съм могъл толкова години да хв рлям пари на вятъра и да потъпквам така безцеремонно здравето си.
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софиянец - разбрахме че си тук да се похвалиш (макар че то тук всеки може да се пише преуспял). Но всякакви аргументи в полза на пушенето са инфантилни. Каквкото и да измислят дълбоко в себе си знаят, че просто са наркомани, и всички други "причини" които могат да измислят за да се тровят са просто оправдание за това че нямат воля да направят нещо полезно за себе си.
16
2
 
2
 
! Отговори
Камен преди 10 години
До ПацоКратко точно и пределно ясно !