1/5 от дневния доход на пушача - за цигари

До 2018-а папиросите у нас ще поскъпнат с до 90 стотинки
24 ное 2013 20:06,
51
1/5 от дневния доход на пушача - за цигари
Снимка: архив, Булфото

За кутия цигари пушачите у нас отделят средно една пета от дневния си разполагаем доход, сочат анализи на тютюневите компании.

Заради очакваното увеличение на акциза от 2015-а, разходът за вредния навик ще стане още по-голям.

Масовите марки вече започнаха да поскъпват отново. Макар следващото увеличение на налозите върху цигарите да е планирано от 2015 г., българските масови марки поскъпнаха изпреварващо с 10 стотинки. Раздвижване с цените има и при някои вносни.

До 2018-а кутията цигари в различния ценови клас трябва да поскъпне с още между 60 и 90 стотинки. Тютюневите компании държат на постепенно увеличение на цените.

"Очакваме плавно увеличаване на акциза. Всички бяхме свидетели на шоковото увеличение през 2010-а. Което от една страна сви легалния пазар, а от друга страна повлия на потребителското търсене. Аз не мисля, че някой от колегите от тютюневата индустрия иска това да се повтори още един път", коментира пред bTV Владислав Михов.

Държавата е най-големият губещ при рязко повишаване на акцизите, напомнят икономисти.

"През 2010-а с този огромен шок потреблението спадна с около 40%. В крайна сметка се вижда, че когато се правят големи промени, потребителят се пренастройва. Или спира потреблението. Или в повечето случай се настройва да пуши контрабандни цигари", обяснява и Лъчезар Богданов.

Само за последното тримесечие българският пушач неусетно е налял в хазната половин милиард лева. Толкова акциз са събрали митниците.

Спрямо миналото лято, числата на Агенцията показват, че не сме намалили пушенето в условията на пълна забрана на обществени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
12
 
12
 
! Отговори
Petar, NY преди 10 години
До azПич, ако хората не пушеха нямаше да има толкова разходи за здравеопазване. Не ги искарвай безволевите слаби душички наречени пушачи, като някакви светци гонени от светата инквизиция. Когато човек пуши потта му замирисва на катран, бъбреците полудяват, дробовете се покриват с катран, и мъжете ги удря в сперматозоидите. Едно е да пушиш цигари всеки ден, друго е да се насладиш на една пура през един два месеца. Прекалено много пари се правят от цигарите затова никога няма да ги спрат.
14
0
 
42
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Аз ги отказах ,край свободен съм !
13
19
 
13
 
! Отговори
мнение преди 10 години
До ПацоВярно е, че пушещите се огъват под натиска на зависимостта си и затова много рядко имат въжможност за скъпи вещи. Така не само парите, а и много други моменти им минават между пръстите.Здрав, прав човек, да зависи от някаква нещастна хартийка с тютюнец. Ориенталски му работи!
12
3
 
3
 
! Отговори
защо преди 10 години
До ostavime Ако си отвориш ''фара'' - по-горе е написано, че ''най-големия губещ е държавата''. Това са много пари за болници, училища, пенсии и всичко което лежи на бюджета. Но както винаги, за да угодим на другите, ще си *** клона на който седим.
11
15
 
37
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
Купих си нова кола, и повечето колеги съседи и приятели ми завидяха. От къде пари ала бала а всичките пушачи. Ами много лесно им викам, продадох старата барака за 5к, добавих спестени още 5к ето ти 10к останалите 15к са лизингови за 5г по 260лв на месец. Та повечето дават по 200лв на месец за цигари, и 2-3 пъти по кръчмите остават за пиене по 150лв щото видиш ли било много яко да се наковеш. Е да ама те искали хем да си пушат хем кола. Абе смотана работа. А на мен и за екскурзиики ми остават.
10
9
 
11
 
! Отговори
ostavime преди 10 години
До Анонименходи да си смърдиш на пепелник сам
9
7
 
13
 
! Отговори
до 6 преди 10 години
Да ама понеже пушачите са лабилни, наркомани няма да спрат да пушат и съответно няма да има криза. Много малко са случайте на отказали се пък и издържали повече време. Замислете се колко сте зле, давате си парите за ***, от това намазват всички, но не и вие, в същото време се тровите, абе смотана работа.
8
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истински случай - майка пушачка, работеща почасово, потънала в сметки и дългове, в ден когато буквално няма какво да сложи на масата на децата, приятел й дава 10 лв и първото нещо което прави е да влезе и да си купи цигари. Без коментар.
7
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KAKVO STANA S OTMQNATA NA IDIOTSKATA ZABRANA ZA PUSHENE?????
6
20
 
32
 
! Отговори
az преди 10 години
Пушачите пълнят 5% от държавния бюджет. Това са парите за здравеопазване и образование предвидени в бюджета взети заедно. Т.е. спокойно можем да кажем, че пушачите плащат за здравеопазване и образование на вас и вашите деца. Какво получават обаче в замяна освен, че се отнасят с тях като с кучета. Гонят ги да пушат по улиците. Обиждат ги. Ако всички пушачи решат и спрат да пушат изведнъж, държавата ще рухне, много по-зле от положението в Гърция. Ще видите инфлацията от 97 наново.
5
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ostavime +1Аз съм един от тези, които окончателно оставиха пушенето. От 4 години не съм палил и изобщо не ми липсват :)П.С. Това след 16 години пушене
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От отказване на пушенето никой не е умрял.Виж от обратното..
3
18
 
21
 
! Отговори
ostavime преди 10 години
*** какво ме боли фара за някой който се трови за по 5-10 лева на ден?! ако искат по 5 кутии да пушат и по 20 лв. да станат. като нямат акъл, те са си виновни. и да не ми обясняват, че са пристрастени и не мога та да спрат. ГЛУПОСТИ
2
6
 
29
 
! Отговори
СЕГА преди 10 години
ще ви обеснят как де спрете и да се хрините по три пъти щото е вредно после как се пести от топло зимата ....КЪДЕ СА 250 000 ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНИ РАБОТНИ МЕСТА??? къде са файловете от АВСТРИЯ СЪС СМЕТКИТЕ НА ДРУГАРИТЕ ПРИМЕРНО РУМЕН ОВЧ И ТЕМ ПОДОБНИ МАСОНИ??
1
25
 
18
 
! Отговори
Уркото преди 10 години
А после Ганьовеца нямал пари, а?