Четиригодишно дете почина, линейката закъсняла

Детето е било с порок на сърцето, но лекарите дошли без дефибрилатор
Обновена: 25 ное 2013 12:54 | 25 ное 2013 07:26, Петя Славова
55
Четиригодишно дете почина, линейката закъсняла
Снимка: Булфото

Четиригодишно дете почина на 24 ноември в столичния хотел "Хилтън", докато близките му чакали да дойде линейка, предаде в. "Преса".

По същото време 550 лекари в конгресната зала на хотела са провеждали Първия национален конгрес по спешна медицина и са разисквали проблемите на сектора.

Момиченцето е сираче и е било с тежък сърдечен порок. То било осиновено от германско семейство, което преди дни пристига в България, за да си го вземе.

В неделя рано сутринта детето внезапно спира да диша. Веднага викат по тел. 112 линейка. Тя идва с 40 минути закъснение, и то без дефибрилатор.

Междувременно стана ясно, че пациенти, докарани с линейка, няма да бъдат разкарвани от болница в болница, докато им се намери свободно легло, а ще бъдат приемани в лечебното заведение веднага щом колата ги докара.

За целта ще бъдат възстановени спешните отделения, които бяха закрити през 2007 г., съобщава "Монитор", позовавайки се на Максим Гайдов - главен експерт от Министерството на здравеопазването.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
34
 
! Отговори
омерзен преди 10 години
*ана родна картинка................................И това се случва забележете в столицата,смятайте за какво става въпрос в малките населени места.
30
1
 
32
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
Как не ви е СРАМ господа управляващи(бивши и настоящи),харчат се пари за коли,рейсове приеми и кви ли не други глупости,а една СПЕШНА ПОМОЩ не можете да оправите......ДАНО ВИ СТИГНЕ....!!!!
29
11
 
8
 
! Отговори
Молотов преди 10 години
Предлагам т. нар Бърза помощ да си сменят името на "Катафалка" ООД. Така или иначе нито са бързи, нито помагат.
28
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престанете да тиражирате лъжите на парцала "Преса"! Измислят какви ли не гръмки заглавия само и само да си продават ***! Линейката е пристигнала на осмата минута а дефибрилатора в нея не е предназначен за деца. Да почива в мир детенцето и съболезнования на родителите.
27
1
 
12
 
! Отговори
ИВА преди 10 години
До АзТова е Първи конгрес на научното дружество по Спешна медицина.Председател е Доц.Стоян Миланов.Дружеството е основано от професори и доценти от Пирогов , Военна болница и други....Парите не са от Спешна помощ.....Според Вас може би Факултета е по-подходящо място за конгрес на Спешна помощ!
26
2
 
13
 
! Отговори
До fago преди 10 години
Почти си прав. Линейката беше оборудвана, но лекаря не се качи с дефибрилатора. "Баш спеца" прави каквото можа, заедно с другите лекари там и детето най-вероятно нямаше шанс, но лекаря от Спешна помощ наистина дойде след 40 минути и то само със слушалка, при положение че диспечера знаеше за какъв случай става дума
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАК ЛИ БЕ ПАК ЛИ........... ЗАЩО ЕДИН ПЪТ НЕ ЗАКЪСНЯ ЗА НЯКОИ ДЕПУТАТ ЗАЩО, ДОКОГА ЩЕ НИ СЪСИПВАТ В ТАЯ ДЪРЖАВА ЗАЩО ТЪРПИМ ТАКА ТРЯБВА ВОЙНА НЕ РАБРАХТЕ ЛИ.
24
3
 
17
 
! Отговори
fago преди 10 години
Защо да вярваме? Сензацията беше развенчана в сутрешния блок на една от телевизиите (не си спомням коя) - линейката е дошла на осмата минута и е била напълно оборудвана. Още преди това баш спец по спешна медицина е оказал нужната помощ. Но... детето просто е било на път и нищо не е можело да се направи. Аман от жадни за слава (само на слава ли?) "***"!
23
10
 
8
 
! Отговори
Аз преди 10 години
А как така се организира конференция в 5 звездния ХИЛТОН, а не в някой по-евтин хотел, щом като спешната помощ уж няма пари за заплати, линейки, оборудване???
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веднага да отговорят депутати,министри и ония от МЗ експерти-защо не вдигнаха заплатите със 100% в спешна помощ.защо не промениха катег.труд,къде са 20те заплати при пенсия???Как се стимулират децата да учат медицина?Къде е народа да подкрепи спешна помощ в техните искания?Какво ревете тука!!!Явно за вас е по важно да викате Герб,Бсп Дпс а че лекарите и сестрите от спешна помощ бягат и няма екипи не ви интересува.За две години Герб ликвидира 17 болници
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това сме най-бедните и най-смотаните в Европа. Защото в България никой не си върши работата както трябва. Медици отиват да спасяват без нужната апаратура, пожарникари и партийци управляват държавата а аз преди месец викам майстори да ми сложат лира в банята. Питат ме-имаш ли отвертка, разклонител, рулетка и клещи. В България е така, всеки работи нещо което или не може или върши небрежно. Доктор е шеф на синдикатите а президент е строителен инженер, а шеф на АЕЦ козлодуй -икономист.
20
0
 
30
 
! Отговори
Калин преди 10 години
Защо никой не иска да чуе истината?Лекарите в спешна помощ стават все по-малко.В някой райони работят само фелшери и то на преклонна възраст! Ако не се вземат мерки след някоя и друга година няма да има кого да пратят на адреса.А вие господа звънете колкото си искате на 112! "Нещастниците", Господин Анонимен,са търсени и уважавани в цяла Европа!Можете ли да смятате? Ето една задача: 15 екипа,60 подадени адреса.Как на всеки адрес да отиде екип до 10 минути.....?
19
5
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Dobri lekari imame,no bosi,a tova 40min....e prosto bezumie I kak bez nujnite posobia....V UK DE FR idvat za 3 min...Pinochet bi vuvel disciplina
18
3
 
9
 
! Отговори
DDJ преди 10 години
вуйчо ми почина също заради идването на СПЕШНИЯ лекар само със слушалка !
17
1
 
7
 
! Отговори
До anita преди 10 години
Правиха му сърдечен масаж през цялото време...
16
17
 
9
 
! Отговори
kreti преди 10 години
той бойко крадна кинтите , скоро и линейки няма да има
15
0
 
17
 
! Отговори
До Проктър енд Гембъ преди 10 години
За съжалние това е една от верните статии на Днес.бг . Лично завеждащия на детската хирургия в Пирогов прави реанимация на детето. Звънна на 112 и после директно на диспечера на Спешна помощ. Съвсем ясно обясни, че става дума за липса на дишане и не дойде линейка за реанимация. Докторът с качи без дефибрилатор, който беше оставил в линейката и да- дойде след 40 мин. Официално може да е дошъл и след 2 мин., но фактите са такива.Детенцето най-вероятно нямаше шанс:(, но и екипа беше неподготвен
14
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако беше Бойко на власт, това нямаше да се случи!
13
12
 
11
 
! Отговори
anita преди 10 години
Как пък от тия 550 доктори нямаше кой поне опит за сърдечен масаж да направи???Милото дете щеше да има адекватна помощ в Германия, но уви...ирония на съдбата
12
2
 
37
 
! Отговори
зяпнал преди 10 години
Автомобил за спешна помощ и реанимация без дефибрилатор??? За какво го ползват тогава? За такси на дежурните лекари?

Спонсорирани публикации