Африканци търсят жена - българка

Много имигранти подават молби с надежда за брак и работа у нас
Обновена: 26 ное 2013 22:54 | 26 ное 2013 22:53, Красимир Ангелов
284
Африканци търсят жена - българка
Снимка: Булфото, архив

Много граждани от Северна Африка подават молби към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с мотив, че искат да се оженят у нас, съобщи Димитър Киров, юрисконсулт в агенцията на семинар за бежанската криза.

По думите му по интернет северноафриканците се осведомявали, че България е много хубава страна и посочвали, че искат да останат тук, за да се оженят и да си намерят работа.

Според Киров обаче подобни молби са неоснователни и не се позовават на свързани с нашия закон факти и обстоятелства. Подобни молби са подавани най-често от граждани от Северна Африка.

Чести са и случаите в които чужденци, получили отказ за придобиване на статут у нас, подават последващи молби, като това може да продължи с години, докато в един момент те вече напълно се интегрират в обществото. Тук има законодателна неуредица или по точно "дупка" в закона и затова е необходима по-тясна връзка между Закона за чужденците и Закона за убежището и бежанците, смята Киров, цитиран от БТА.

Той припомни, че предоставянето на убежище в България е уредено чрез Закона за убежището и бежанците, приет през 2002 г. Видовете закрила, предоставяни у нас са: убежище, хуманитарен и бежански статут и временна закрила.

Убежище се предоставя при преследване заради убеждения или дейности в защита на международно признати права и свободи. Тази закрила е единствено и само в прерогативите на президента на републиката, като отказ от предоставяне на убежище не може да бъде обжалван, обясни Димитър Киров.

Председателят на Държавната агенция за бежанците предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут. Статутът на бежанец се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, политическо мнение или убеждение.

Едно от изискванията на търсещия закрила е да се намира на територията на страната, която следва да му предостави статут. Ако той се намира в държавата по произход, няма как да потърси закрила в нашата или друга държава-членка, посочи Киров.

Хуманитарният статут се предоставя на чужденец, който е принуден да напусне родината си поради реална опасност от тежки посегателства (когато е застрашен от смъртно наказание или екзекуция), изтезания и човешко и унизително отношение, наказание, което е несъразмерно с предвидените в европейското законодателство норми, или заплаха за личността при въоръжен конфликт.

Киров обясни, че статутът на бежанец предоставя по-големи права от хуманитарния. Той е приравнен към българското гражданство и чужденецът получава всички права, каквито има и българският гражданин, без правото да гласува и да бъде избиран на ръководни държавни постове.

България като външна граница на ЕС в повечето случаи става отговорна да разгледа молбите, посочи Киров. По думите му производството приключва с решение за образуване на производство или за отказ. Производството може да бъде прекратено, както много често се случва напоследък с кандидатите да придобият статут от Северна Африка, предимно от Алжир, уточни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още по темата: бежанциСеверна Африка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
132, за кои исторически факти ми говориш ти - за ония, дето съществуват само в турските учебници по история ли ?! Че то и в руските учебници пише, че Кирил и Методий са руснаци, хаха, *** !Истината е, Отоманската империя е създадена единствено заради обединяващото влияние на мохамеданската религия, а не заради някаква лична заслуга на тюркското племе. Това е - колкото и да те е яд ! А много преди това е съществувала не една, а няколко държави България ! *** !
84
3
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До janТочно това исках да подчертая. Важното е какво ти е самосъзнанието, а не какво ти показват гените. Сигурен съм, че в мене има и много китайски гени, но нещо не се чувствам китаец. Или финландец.
83
5
 
1
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 129Мислите и словореда ти са много объркани, та не разбрах съвсем точно какво се опита да кажеш.Но само за да си имаш поне мъничка предства относно реалната история на България, направи си труда да проучиш кога и по какъв начин християнството се налага по територията на България и какво става с болярските родове, които не искат да се откажат от Тангра (Танръ на турски).
82
1
 
5
 
! Отговори
jan преди 10 години
Аз съм чист българин - като самоосъзнаване. Всичко останало е история - забулена в миналото.
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Турция ви наричат българи вас, вие искате да сте турци и бягате от всичко българско... Не искам да обиждам но сте един вид роби, искате нещо което трудно може да получите... По-добре горд българин с турско потекло отколкото (националност) отколкото наведен кандидат турчин... Ако сте самите себе си и не се правите на нещо друго тогава и турците ще ви респектират...
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ни пука, какво ви е потеклото, защото сте тюрлю гювеч и се обединявате само от религията.
79
4
 
4
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До janЧестно казано, си напълно прав. Като същото важи и за българите. Обаче имам затруднение с концепта "аз съм чист българин!". Това е нещо като "аз съм чиста сплав!" или "аз съм чиста смес!".
78
11
 
1
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Един българинМного ми се искаше да ти удовлетворя желанието, но историческите факти сочат, че българите (***) са били само едно от множеството тюркски племена. Парадоксално, но най-близки до оригиналните българи (***) от 6 век са турското малцинство по Делиромана. Докато ние, турците из Родопско сме от съвсем друго потекло. Капиш?
77
1
 
9
 
! Отговори
jan преди 10 години
Днешните турци са смес от от малко османци и селджуци и мого арменци, татари, гърци, славянии и прабългари, потурчени през вековете. Тук-там някой германец или англичанин, недоволен от своя крал приема исляма. А в днешни времена България отново обогатява генофонда на турския народ, като дава свобода на всички *** да се пишат турци и да приемат исляма. Примери "бол". И на физиономии не се различават.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха... Не мога да повярвам, какъв лапсус съм допуснал. Ами среднощ е, утре очите ми ще лепнат...Та, твърдя най отговорно, че исляма е християнска ерес!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лешоядче, само едно ти обещавам - да береш много ядове с "чукчи" Исляма се заражда в 7 век, 700 години СЛЕД християнството. Та, би ли ми обяснил как една неродена религия е била "насилствено" налагана ? От кога детето ражда майка си? Да не говорим, че по същество исляма е християнска ерес и сте взели всичко от него, та даже и Исус.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ястребе пак съм аз, проблема е следният, ти си роден тук но се смяташ за турчин,нали така? Искам да те попитам само :Защо по дяволите мразите така много земята на която сте се родили, всичко българско и родно? Когато мразиш България и ми се правиш на турчин ти всъщност мразиш себе си....
73
1
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
112, Ако признаваш обаче, че тюрките също са произлезли от прабългарите, това е друго ! Много народи са имали тази чест !
72
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
112, преди 1300 години тюрките сте били през девет планини в десета !
71
9
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 123Единствената религия, наложена със силата на меча по свещените земи на моята Родиана е християнството! Чети повече и пиши по-малко! А не като "чукча не чете, чукча само книги пише!"
70
3
 
1
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 119"Въпросът е: Кои всъщност са тези, дето днес се наричат турци?"Who cares!? Not me!
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лешоядче, по тези земи ислям само с ятаган се е приемал. Родопа не е била ислямска до падането ни под турско РОБСТВО, да ви го..."присъствието". Гьобелс е казал, че една лъжа, повторена 100 пъти, става истина, затова ние няма да спрем и на вашите сто лъжи ще кажем 1 000 пъти истината!
68
9
 
1
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 120Не се тревожи за моя турски - владея го много по-добре от българския! Както моя български, така и твоя!
67
12
 
3
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 115Не ми се спори с българи, които дори не могат да пишат на кирилица, но понеже намеси и помаците, само да те поотворя малко. Помаците са чисти славяни, приели исляма още преди османската империя да завладее балканите. Докато българите са ***, резултат на "срещнали се на полянка, прабългарин и славянка, цуни-гуни, вади-тури, народили чукундури, хем ебливи, хем крадливи, но най-вече - злобливи!"
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Haahah a pishesh dosta dobre na balgarski neshto,sigurno si i s BG pasport i znaesh zle turski ama si opanal tribagrenika,takiva kato tebe sa za sajalenie ili za smiah...