Африканци търсят жена - българка

Много имигранти подават молби с надежда за брак и работа у нас
Обновена: 26 ное 2013 22:54 | 26 ное 2013 22:53, Красимир Ангелов
284
Африканци търсят жена - българка
Снимка: Булфото, архив

Много граждани от Северна Африка подават молби към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с мотив, че искат да се оженят у нас, съобщи Димитър Киров, юрисконсулт в агенцията на семинар за бежанската криза.

По думите му по интернет северноафриканците се осведомявали, че България е много хубава страна и посочвали, че искат да останат тук, за да се оженят и да си намерят работа.

Според Киров обаче подобни молби са неоснователни и не се позовават на свързани с нашия закон факти и обстоятелства. Подобни молби са подавани най-често от граждани от Северна Африка.

Чести са и случаите в които чужденци, получили отказ за придобиване на статут у нас, подават последващи молби, като това може да продължи с години, докато в един момент те вече напълно се интегрират в обществото. Тук има законодателна неуредица или по точно "дупка" в закона и затова е необходима по-тясна връзка между Закона за чужденците и Закона за убежището и бежанците, смята Киров, цитиран от БТА.

Той припомни, че предоставянето на убежище в България е уредено чрез Закона за убежището и бежанците, приет през 2002 г. Видовете закрила, предоставяни у нас са: убежище, хуманитарен и бежански статут и временна закрила.

Убежище се предоставя при преследване заради убеждения или дейности в защита на международно признати права и свободи. Тази закрила е единствено и само в прерогативите на президента на републиката, като отказ от предоставяне на убежище не може да бъде обжалван, обясни Димитър Киров.

Председателят на Държавната агенция за бежанците предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут. Статутът на бежанец се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, политическо мнение или убеждение.

Едно от изискванията на търсещия закрила е да се намира на територията на страната, която следва да му предостави статут. Ако той се намира в държавата по произход, няма как да потърси закрила в нашата или друга държава-членка, посочи Киров.

Хуманитарният статут се предоставя на чужденец, който е принуден да напусне родината си поради реална опасност от тежки посегателства (когато е застрашен от смъртно наказание или екзекуция), изтезания и човешко и унизително отношение, наказание, което е несъразмерно с предвидените в европейското законодателство норми, или заплаха за личността при въоръжен конфликт.

Киров обясни, че статутът на бежанец предоставя по-големи права от хуманитарния. Той е приравнен към българското гражданство и чужденецът получава всички права, каквито има и българският гражданин, без правото да гласува и да бъде избиран на ръководни държавни постове.

България като външна граница на ЕС в повечето случаи става отговорна да разгледа молбите, посочи Киров. По думите му производството приключва с решение за образуване на производство или за отказ. Производството може да бъде прекратено, както много често се случва напоследък с кандидатите да придобият статут от Северна Африка, предимно от Алжир, уточни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още по темата: бежанциСеверна Африка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
6
 
8
 
! Отговори
cCc преди 10 години
До 9667"Аз никога не съм се чувствал българин основно заради това, че българите около мене винаги са се грижили усърдно да не се чувствам такъв." "Парадоксално, но най-близки до оригиналните българи (***) от 6 век са турското малцинство по Делиромана.Докато ние, турците из Родопско сме от съвсем друго потекло." Не мога да повярвам,че си ги написал!
104
7
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До КълвачБлагодаря за съвета ти, но за такъв съвет като твоя ние казваме "A day late, a dollar short!"Накратко - закъснял си със съвета си!
103
2
 
34
 
! Отговори
Кълвач до Ястреб преди 10 години
Врабче ли си, патица ли, не знам, ама щом не се чувстваш българин, бягай у турско. Просто и лесно за теб, а и хубаво за нас!
102
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Допълнение към предния ми коментар - под американски имах на предвид някои старинни карти, които се намират в американски колекции.
101
1
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
152, Не знам с какво се занимаваш, но се вижда, че си търсил твоята истина предимно в турски учебници и книги ! Аз обаче съм попрегледал освен в българските - също в английски, испански, немски, руски, дори американски.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не аз го казах в смисъл че все пак се оприличаваш с този народ и държава щом казваш "ние"...
99
2
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 151"Ние" ще рече всичкото люде, родени и живеещи в България. Ще рече българския народ. Не определени етноси като "чисти българи" и "мръсни турци". Ако схващаш де ....
98
4
 
7
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Един българин 147"Аз, за разлика от теб съм търсил истината в много учебници..."Дали има някаква случайна възможност според тебе, да се занимавам с нещо друго, освен тютюновъдство?
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все пак каза "Ние"... :))
96
15
 
22
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 146Арабите направиха от пустиня рай в Дубай, ние направихме от рай пустиня в България. Въпрос на кадърност! ;-)
95
1
 
0
 
! Отговори
Тъпчо преди 10 години
youtube/watch?v=FsVJ8ie2sfsАми то си е така навсякъде в ЕUто- свиквайте!!
94
10
 
7
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Един българинЛека нощ! И си варди женската част от домочадието си от набезите на африканците! И докато си на стража, попрочети книжка или две по история. Но да не е от български автори, защото освен името на издателската къща, нищо друго няма да е вярно в нея. И то не винаги ...
93
0
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
144, Аз, за разлика от теб съм търсил истината в много учебници и в много старинни документи и географски карти, и на много езици, а не говоря само неща, които са ми набили в главата разни националистически пропаганди !
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ястреб:Тука може и да си прав!Но въпреки всичко, за бога тази земя е рай а ние просто я съсипваме с раздори и деление...
91
0
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
132, И изобщо виждаш ли някаква логика в това - една част от великите тюрки да реши да създава собствена държава, но вместо Тюркия да я нарече България, и то на няколко пъти, на различни места и в различни времена ! ?! Май трябва сериозно да се замислиш доколко е вярна про-турската пропаганда ! :)))
90
7
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Един българинНай-вярната история е само в българските учебници по история! И македонските! ;-)
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не променя факта, че не са изповядвали ислям, а друга, езическа религия. В историческото минало религията винаги е била политика и под религиозните промени се крият политически актове. Но бъдещите османци още не са се появили на хоризонта. Те идват пет века по късно. Та не ми стана ясно общото има цитирания факт с исляма и турците...
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пожелавам ви лека нощ с думите :който обича и уважава родината си, мястото където е израснал, където е станал човек и родителите си, той няма от какво да се срамува... а" кой турчин кой българин" се използва предимно за политика и разделение...
87
8
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 135"В Турция ви наричат българи вас, вие искате да сте турци и бягате от всичко българско... "Кой избяга по желание, кой беше изгонен по нежелание! Не си затваряйте очите пред собствената си история. Аз никога не съм се чувствал българин основно заради това, че българите около мене винаги са се грижили усърдно да не се чувствам такъв.
86
0
 
1
 
! Отговори
jan преди 10 години
Вместо 129:Тангра - езически бог на прабългарите. За да стане сплавта по-здрава, главите на непослушните боляри са се търкаляли по земята.