Студенти и премиер бистрят след колко години ставаш бакалавър

Знанието винаги е движило света, коментира Орешарски
Обновена: 29 ное 2013 15:51 | 29 ное 2013 15:34, Веселина Йорданова
40
Студенти и премиер бистрят след колко години ставаш бакалавър
Орешарски и Клисарова се срещнаха със студенти в МС. Снимка: БТА

След три или четири години обучение да се получава образователна степен бакалавър - това е един от въпросите, обсъждани на срещата на премиера Пламен Орешарски и просветния министър Анелия Клисарова със студенти по проекта на стратегия за развитие на висшето образование 2014-2020 г.

"Европейската тенденция е да скъсяваме бакалавърското образование и да увеличаваме магистърското", изтъкна Клисарова след разговора. По думите й тенденцията е три години за бакалавър и поне две, за да станеш магистър.

Още по темата

"Бакалавърското обучение е по-скоро практическо и е повече свързано с бързата реализация на пазара на труда", заяви министърът. Според Клисарова не може да има бакалавър и професионален бакалавър и степените трябва да са бакалавър, магистър и доктор.

Студенти от колежите били на мнение, че степента бакалавър трябва да се получава след три години, а тези от Великотърновския университет – след четири. Министърът каза, че по темата предстои дискусия и ще очаква предложение от работните групи.

Обсъждана е била и връзката бакалавър – магистър – доктор, дуалната система, финансирането, качеството на образованието, акредитацията, ще има ли сливане на университети и други. Студентите са поискали да се помисли за единна система за кандидатстване и ранно професионално ориентиране още от училище. Предложенията им ще бъдат оформени от работна група, както има работна група от Съвета на ректорите.

Председателят на националното представителство на студентските съвети Ангел Георгиев заяви, че стратегията е важен документ и студентите ще се включат активно в писането й. "Държим финансирането да бъде не на брой студент, както е сега, а насочено към професионални направления, към подобряване качеството на висшето образование в съответните направления и като цяло", посочи Георгиев.

Не стана ясно дали на срещата са присъствали представители на "ранобудните студенти", които искат нов морал в политиката и оставката на кабинета. „Със сигурност срещата беше отворена за всички желаещи студенти и броят на присъстващите показа това – присъстваха представители на над 30 университета и около 80 студенти“, каза той.

Ограничението било до двама от университет, но са допускани още желаещи – колкото може да побере Гранитната зала на Министерския съвет, в която беше срещата.

Пред младите хора премиерът Пламен Орешарски изтъкна, че знанието винаги е движило света от древността. По думите му има изследвания, които показват, че инвестициите в образование са с най-висока възвращаемост спрямо всички останали инвестиции.

Според изчисления възвращаемостта в знанието е повече от 6 пъти. В това отношение нашето обществото е длъжник на цялата система на образованието, смята Орешарски.

Той заяви пред студентите, че усилията трябва да бъдат насочени към повишаването на качеството на българското висше образование. „Знанието се ражда в спорове, в разногласия, в дискусии, всичко друго е догматизъм, който не води до добри резултати“, смята министър-председателят.

Орешарски посочи, че най-честата критика, която е чувал от бизнеса, е, че студентите не са достатъчно подготвени за първия си работен ден и обеща „достатъчно мерки и политики, така че да има прагматизъм в обучението“.

Премиерът каза още, че ще се правят консултации с работодателските организации с цел още на стадий планиране да бъде приближена системата на висше образование към практиката.

Един добре квалифициран човек не се притеснява за работното си място, категоричен е Орешарски, който посъветва младите хора да възприемат знанията в университетите като база и да се подготвят да бъдат ученици цял живот.

Според премиера, ако чужди студенти избират българските университети, това е „най-висока оценка, че сме свършили добре работата си“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
Орехарски е много мъдър, особенно когато станишко му подшушва в ухото.
35
0
 
1
 
! Отговори
мнение преди 10 години
До АнонименИ как даваш оценка на висшето образование, след като пишеш запетайките, както ти падне.Пише се някои хора, а не някой хора!
34
0
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
супер е компетентно да кажеш че има 1-2 млрд. дупка в бюджета, а след 2 дни от НСИ да информират, че е на +100млн
33
8
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 10 години
Напротив сега ни управлява знанието,до преди година ни управляваше простотията.Орешарски е най компетентния човек,нито гербаджиите,нито реформаторите имат неговия капацитет.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Висшето образование в България е ПАРОДИЯ - аз имам колеги завършили икономика, които не знаят, колко е БВП на България. А такива степени като професионален бакалавър са направо трагични, но най-смешното е как някой хора стават бакалаври и магистри със задочно а дори и с дистанционно обучение - ПАРОДИЯ. Пълно е със студенти с по 2-3 дипломи, а като ги питаш виждаш че са неграмотни !
31
4
 
2
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Viva BSP
30
1
 
6
 
! Отговори
1001001 преди 10 години
такова каквото е в момента висшето не би трябвало да се учи повече от 6 месеца.просто като всяко нещо на тази територия образованието тук е пълна ПАРОДИЯ.нито получаваш актуални знания нито има после работа за теб.следователно : бате по-добре недей един съвет от мен = учете специалност при която се изискват истински знания и там няма място за връзкари - компютри , лекар , кораби , такива неща каквото и да сте изкарали с каквато и оценка да сте го взели ако нямаш връзки ***
29
2
 
4
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Цивилизованият свят , това отдавна го е измислил.Нашите нови управници, дори и по български няма да го направят, а по комунистически !
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тиквите не е важно образованието.Слава на Бога ,Орешарски не е Тиква.
27
2
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 10 години
До ****Не ние се движим назад защото нас не ни управлява просто "незнанието" за да стоим на едно място. Нас в момента ни управлява незнайно крадливо некадърие, което е пагубно за страната и народа и.ОСТАВКА, кретенарски!!!
26
0
 
3
 
! Отговори
ахахах преди 10 години
Българското образование ще стане качествено тогава когато на Българския ПОЛИТИК започне да да се интересува от просперитета на собствения си народ.В момента ситуацията е следната : Собствениците на частни ВУЗ-ове плащат на отговорните държавници да не променят нещата за да се продължи това бълване на хиляди неподготвени кадри за които после няма работа , но са си плащали 4 години таксите нали?ако нещо се пипне то ще е просто "козметично"
25
0
 
12
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 10 години
За да сме зле с образованието голяма вина има новия политик Бареков. Днес той призна, че е бил канен за министър на образованието, но е ОТКАЗАЛ. Това е голяма загуба за БГ образованието. Той е висок, със силен глас, ръкомаха добре, знае кога трябва да поднася букети и кой да му е кум.... въобще човека е "дялан камък"!
24
1
 
1
 
! Отговори
марин преди 10 години
Няма смисъл да се губят 4 години в университета. По-добре 3 и после поне 1 година работа, преди да запишат магистратура. Това е най-доброто решение.
23
4
 
5
 
! Отговори
**** преди 10 години
"Знанието винаги е движило света, коментира Орешарски". Чак сега ореха вдена, що света върви напред, а ние тъпчем на едно място. Аре, къш ***!
22
2
 
11
 
! Отговори
тошко преди 10 години
Ще намалят ли СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ? Ще намалят ли броя на дУпедавците от 240 на 120? Докога ще правят само ЯЛОВИ КОМИСИИ за за лапат пари? ЕТО ТОВА НИ ИНТЕРЕСУВА! Вразумете се, за да не се налага да Ви ВРАЗУМИМ!
21
1
 
3
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
До КуроландесНе. Вторият се оказа сирийски бежанец и като разбра за какво е там първия просто си плю на петите.
20
2
 
8
 
! Отговори
W преди 10 години
Много е хубаво , че се обсъждат въпросите за образованието и връзката му с бизнеса. Много е интересно как добре подготвен професионалист започва работа във фирма със заплата 300-400 лв. Значи хубаво е бизнесът да иска перфектни специалисти, ама перфектните специалисти с 200 евро заплата трудно се улавят.
19
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 10 години
До АнонименТия "провокатори" дето ги наричаш, ако не знаеш протестираха и по времето на ББ, има достатъчно материали по тая тема !! Много модерно стана в нашата страна, щом някой протестира е платен и провокатор, айде у лево където ти е мястото, като ти гледам коментара !! Обаче понеже не се вписват с останалите "студенти" дето видят по кръчмите стават провокатори и платени !!! Как така за толкова години, тия така наречени студенти един път не се надигнаха, нали уж са бъдещето !!!
18
5
 
15
 
! Отговори
trafoPOST преди 10 години
А, не виждам Петното при Орешарски. Премиерът-плъх пак се среща с младежкото БСП.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учениците изобщо не учат!Тъпотията е невероятна.Толкова не знаят,че чак е плашещо.

Спонсорирани публикации