Всичко българско и родно – пийвам, хапвам и купувам

Държавата подкрепи идеята за хипермаркет само с BG стоки
29 ное 2013 20:41,
77
Всичко българско и родно – пийвам, хапвам и купувам
Снимка: архив Reuters

Министерството на икономиката и енергетиката и Съюз “Произведено в България” обмислят изграждането на хипермаркет само за български стоки като част от планираните мерки за стимулиране на родното производство. Това обяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след подписването на рамково споразумение между съюза и ведомството.

“Министерството на икономиката ще подкрепи инициативата на съюза за изграждане на хипермаркет, където да бъдат концентрирани единствено стоки на български производители”, заяви Стойнев.

Той посочи, че държавата, в лицето на МИЕ, ще помогне за изграждането на магазина. Но не даде детайли как би могло да стане това.

Стойнев не уточни дали всеки производител ще може да предостави стоките си и за кой сегмент става въпрос. Все още не е ясно как големите хипермаркети у нас гледат на създаването на подобен магазин.

Лукан Луканов, председател на Съюз “Произведено в България” се опита да разясни отчасти какво ще представлява хипермаркета. По негови думи идеята е да бъде създадена “витрина” на родното производство.

Той не уточни срокове. „Не съм голям оптимист по отношение кога ще бъде открит. Не мога да предвидя срокове, имайки предвид състоянието на държавата и състоянието на финансите. От нас се иска да можем да кажем как би изглеждал този проект”, заяви той.

Луканов уточни, че държавата може да помогне на производителите в инициативата, като предостави имоти.

“При положение, че има свободни имоти и всяка една страна подкрепя малкия и среден бизнес, защо не?”, попита Луканов.

Припомняме, че по законите на Европейския съюз за достъп до конкуренция и нейното нормално протичане на пазарите в различните страни всякаква държавна финансова подкрепа за бизнеса подлежи на санкции.

В тази връзка Луканов вметна, че най-вероятно хипермаркетът ще бъде ръководен от кооперация или сдружение от български производители. По този начин ще се направи опит да се избегнат санкции от страна на Европейския съюз.

“Държавната подкрепа към бизнеса е винаги осъдима. Но според Small bussiness акт това е възможно. За сдружение или кооперация между производители нито една държава не може да бъде упрекната, че подкрепя кооперативно движение. Например по силата на Small business аct държавна помощ може да бъде дадена до 200 хил. евро на предприятие за три години и гаранции до 1,5 млн. евро за 3 години”, уточни Луканов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само не знам какво точно ще се продава в тия магазини то чисто български стоки почти няма или поне не нещо качествено на добра цена.Това е само пополизъм на управляващата турска комунистическа върхушка.
58
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Някой забранява ли на Българските производители да продават в техните магазини?
57
3
 
2
 
! Отговори
iii преди 10 години
До 66: Толкова ли си наивен, за да считаш, че например Бор Чвор /какво име само!/ ще ти продават истинско масло по всички стандарти и няма да прибавят палми или маргарин?
56
0
 
8
 
! Отговори
някой си преди 10 години
В нета попаднах на това и много ми хареса.. ,В тези тежки времена на безработица и жалки доходи, трябва и сами да се подкрепяме - като например купуваме стока от български производители, без разбира се да правим компромис с качеството. Имаме наистина хубави дрехи, козметика, храни, лекарства и др. Така ще се вдигнат оборотите на българскити фирми, а оттам дай боже по-високи заплати и повече заетост.. Безработицата пада така. Да бъдем патриоти като потребяваме все повече и повече българска стока!!
55
1
 
3
 
! Отговори
един преди 10 години
Който не подкрепя идеята,да ядат 15 качество храни от вериги като Kaufland и т.н.
54
2
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 10 години
Твоите тъпизми, че ЕС бил ти ликвидирал производството са доста в стил Костов раздаде иначе чудесните предприятия и го унищожи! Ти чел ли си директивите за хранителни продукти или така просто си мааш през просото? Директивата не само не забранява, а насърчава малките производители, проблема е БГ управлението как я прилага. Що Франция и Италия си имат малки производители на храни, нали и те са в ЕС. Айде алко да се мисли, пък после да се говори, а. Или не ти е възможно, май.
53
10
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 10 години
Да, български обувки НЕ трябва да се купуват, от некачествени материали са и с ниско качество изработка. Аз купувам обувки само от английския и немския амазон, или още 2-3 немски и френски сайтове, разликата е космическа като качество, за не по- висока цена. Като разликата. български и английски асфалт. "НЕ" на български нискокачествени стоки!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо да искам да купувам стока произведена в БГ? Стоката има характеристики, качество, цена, а къде е произведена е без значение.
51
0
 
10
 
! Отговори
истината преди 10 години
Не са нужни маркети,а каравани с които да си тьргува всеки произвол тел.Така е в Германия.И когато ти харесва дадена стока си тьрсиш човека който ти я продава.И обратно.Рекламираш ако е лоша.Така и производителя не може да се скрие ,а е с лице кам теб.
50
1
 
8
 
! Отговори
Симо до bolka преди 10 години
Кожата отгоре е добра и е естествена, тя май не е китайска (на китайските там им е проблема, че се къса), но подметката и сглобяването към кожата е голяма издънка - оттам пестят. Все едно са перфорирани. Бях патриот и с ДИПЛОМАТ готв. печки, имам две, едната чисто нова я връщах два пъти, разкривена, вратата не уплътняваше (не я видях в магазина). Другата ръждяса и се разпадна вратата, отлепи се стъклото на 3-тата година.За тези пари можеше да си купя 4 менте печки и можеше да изкарат и повече.
49
0
 
8
 
! Отговори
bolka преди 10 години
До СимоАми те българските обувки в почти всички случаи са направени от евтини китайски материали! Така че разликата м/у вносните от Китай и сглобените у нас е само в цената!И това се отнася не само за обувките, а за почти всички стоки. Дори и за хранителните стоки. Пример - купувате български мариновани краставички, само че последните са внесени от Китай.Същото се отнася и за пакетираните боб, ориз, леща и все от този род неща. На опаковките пише "Пакетирано от...", но не пише произходът им.
48
0
 
14
 
! Отговори
Parcuc преди 10 години
Наденици и кремвирши не ям от години, но онзи ден се подхлъзнах да си взема петроханска наденица - голяма грешка ! След като реших да я запека отдолу на скарата се събраха около 200мл някаква неопределена течност...200мл на 3 парчета наденица.... СКАНДАЛНО !
47
0
 
4
 
! Отговори
Симо2 преди 10 години
И това не е изолиран случай.Оказа се,че миналата година съм взел зимни за 85 лв. на същата фирма и подметките им изкараха точно два месеца с огромни дупки в подметките (теглото ми е около 85 кг).Зная,че нормална,хубава обувка струва над 120 лв,но не мога да си го позволя и предпочитам много по-евтините,пред посредственото БГ качество на по-висока цена и по-честа смяна.Но ако разчитат някой да взема такива обувки извън Бг, да смятат че нямат шанс.В такъв БГ маркет ще имат :).
46
0
 
6
 
! Отговори
fakt преди 10 години
всякакви бизнес начинания инициирани от държавата,водят до под кривата круша,тези глупости водят само до корупция,деформация на пазарите и в крайна сметка в дългосрочен план създават повече проблеми от колкото позитиви.
45
0
 
3
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Българско, не знам, вече предпочитам китайското.Вземам си евтини не знам какви по 20 25 лв и ми карат по 3-4 месеца.Решаван от време на време да давам шанс на БГ обувки,понеже китайските текат отгоре като вали.Обувки, габровски някакви,60 лв, подметката се износи на 10тия ден, на 30стия вече са *** и текат на същия принцип като евтините.Аз ако не друго при еднакво качество поне мога да смятам. А и казаха че открили някакви вредни в-ва като в китайските ...
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На всички, които плюят БГ производители, много точно отговори 39. Това е просто война, която загубихме.
43
3
 
8
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
идеята е много добра, чистo търговски ще има успех, ако се предлагат наистина само качествени български стокидано само не се намеси някой селски тарикат, който нарочно да търси най-евтините ***
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
подкрепям идеята,но да е доказано,че всичко е качествено.нашите домати например,ако са истински,са хиляди пъти подобри от гръцките
41
1
 
11
 
! Отговори
булгар, булгар преди 10 години
депутатите в парламента дали лапкат някакви български продукти?! например, някой от киселите, клисави и нагарчащи кашакавали, дето не можеш да ги отлепиш дори от ножа с незалепващо покритие, но иначе на европейски цени. много се съмнявам, освен ако не са био, еко и органик производство!!!
40
4
 
4
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Сидер е от гръцки, май че звезда, звезден. А и не си ли чувал за Сидер войвода? Но пък първото му име е по-интересно - ВоЛен - от Воля Ленина", а бившата му съпруга КапКа - от КПСС. Както и да е, хората не са виновни за имената си, ама показват произхода им - примерно КриСТАЛИНа, Уляна и прочие.