Производителите на зелена енергия излизат на протест

Очаква се близо 2000 души да подкрепят протестния митинг
Обновена: 2 дек 2013 09:36 | 2 дек 2013 09:24,
70
Производителите на зелена енергия излизат на протест
Снимка: архив, Булфото

Членовете на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) излизат днес на протестен митинг пред Министерството на икономиката и енергетиката заради готвеното въвеждане на 20 % такса върху приходите от производството на ток от слънчеви и вятърни централи. Това заяви председателят на асоциацията Меглена Русенова тази сутрин пред БНТ.
Очаква се над 2000 души да се включат в протестния митинг, с който да изразят недоволството си. Русенова определи таксата като силно дискриминационна.

“Тя нарушава няколко принципа в българското законодателство - равнопоставеността на стопанските субекти, защитата на частната собственост и гаранцията на българските и частните инвеститори у нас”, категорична бе тя.
Производителите на "зелена енергия" определят решението като „незаконно" и твърдят, че въвеждането на подобна такса ще обрече бизнеса им на фалит. Русенова подкрепи тази теза, като определи решението за въвеждане на допълнителна такса като лобистко и защитаващо конвенционалната енергетика. По думите й допълнителната такса вероятно ще доведе и върху увеличение на цените на тока.

“Тази такса ще доведе и до увеличение на цените на тока. Ако утре българският парламент приеме това предложение без никакъв дебат и обсъждане с инвеститорите и обществеността, ще бъдат нарушени условията за приемане на българските закони. Не може един закон, който касае конкретна материя, да се приема на едно четене в българския парламент. Това ще бъде обръщане на целия български парламент срещу частните инвеститори в България”, допълни тя.

Още по темата
Припомняме, че вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че приходите от новата такса от 20%за производителите на ВЕИ ще остават в централния бюджет и ще играят ролята на буфер.

"Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза, коментира още Чобанов. Ако заложим като буфер и приходите от таксата от 20% върху зелената енергия и от намалената субсидия за партиите, мисля, че ще отговорим на основните опасения, изразени от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500 млн. лв.", заяви вчера Чобанов.

Протестът ще се състои в 12 часа днес, подкрепен е от производителите на зелена енергия от слънчеви и вятърни централи.

Председателят на БФА се обърна и към българската бизнес общност с апел да се включи в протеста, за да бъде подкрепена частната собственост у нас. “Ще се експропеира един частен капитал. Една държава от ЕС не може да си позволи на отчуждава частна собственост”, допълни тя.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: протестзелена енергия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма европейска страна която да увеличава данъка на зелената енергия. Отново сме първи сред правещите глупости.
45
1
 
21
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Не е нормално Българският ВЕИ производител да продава по ? 40 цента а Холандският на ? 20 цента за 1 KW/h. Както и Холандия с близо 70% енергия от ВЕИ, Холандецът да плаща по малко от Българина за електроенергия. Холандия - ? 8 цента.България - ? 9 цента
44
23
 
5
 
! Отговори
пешо преди 10 години
хора, мислете преди да си формирате мнение. екоенергията не ви е виновна за всички злини в тази държава. напротив, тя е енергията на бъдещето. и вместо да се спира развитието й, трябва да се поощрява. говоря основно за това обикновените хора до могат по-лесно да си поставят панели, но и големите производители имат своето право. вие виждате "милионери" и веднага сте против тях. да, но ако тези милионери не си бяха сложили парите тук, сега щяхме да строим белене и да робуваме на по-скъпите марици.
43
5
 
32
 
! Отговори
както и досега преди 10 години
Браво на правителството! Да видим кой ще цъкне минус сега!
42
3
 
17
 
! Отговори
а на бас преди 10 години
Подкрепа на протеста изказаха Реформаторския блок, ранобудните студенти и герб! И пак размахаха знамето на Сорос!
41
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брей, за пръв път да няма разделение между нас във форумите! Май е повод за празник! По този повод - един протест пред някой офис на ВЕИ-олигарх?
40
3
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Парламента на протест?
39
2
 
16
 
! Отговори
Дали преди 10 години
Боковица-щерката на оня от ПГУ на ДС,ще протестира ли?
38
3
 
19
 
! Отговори
ДГД преди 10 години
Как обикновен човек чака с години за една фотоволтация за дома си,а тия за отрицателно време си ги построиха и печелят от тях? 99% данък да им въведат!!!!
37
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
както ние плащаме 20% данък върху това ,което получаваме от жицата така и те трябва да плащат. не сме ние хората будалите всичко да носим на гърба си цял живот за сметка на тези които само искат да лапат и трупат имане.
36
8
 
6
 
! Отговори
gospodin_nikoi преди 10 години
Айде излезте да ви видим кои сте Доган, Станишев,Костов :)
35
2
 
31
 
! Отговори
Копирам го преди 10 години
Много ми хареса и го копирам:Значи на протест ще излязат: 1. Валентин Златев с годишни приходи от 17 18 млн. лв от ВЕИ. 2. Иво Прокопиев с приходи от 9.4 млн. лв годишно от ВЕИ. 3. Николай Вълканов 9.4 млн. лв годишно от ВЕИ. 4. Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева. 5. Тодор Начев, общински съветник на ГЕРБ от Сливен, с 7.6 млн. лв. на година от ВЕИ. 6. Владимир Аличков, пряко свързан със зам.-министър Евелина Василева в МОСВ, взема 6.7 млн. лева на година от ВЕИ. 7. Све
34
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпросната Меглена Русенова е служител на олигарха Иво Прокопиев, пряко свързан с най-тъмните сделки от кабинета "Борисов" с ВЕИ-та! Сред най-големите собственици на възобновяеми ен.източници са още Валентин Златев и Цветелина Бориславова...искате ли да се хванем на бас, че медиите(разбирай водещите БТВ и Нова) ще им обърнат огромно внимание?
33
4
 
29
 
! Отговори
ЗНАЕЩА преди 10 години
Реалните собственици на тези фирми са все хора от парламента или бивши такива, които са назначили подставени лица. Не съм комунист, но браво на Станишев и Орешарски за мъдрото решение.
32
1
 
21
 
! Отговори
ИВО преди 10 години
Сърби ме от това че ще протестират!
31
2
 
17
 
! Отговори
зелен фенер преди 10 години
Р.Овч. също трябва да протестира.Той си знае защо.Е и няколко разследващи журналисти може би...
30
2
 
30
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Хайде всички кърлежи и политически далавераджии ще протестират! Предлагам срещу тях да излезем на протест всички ние обикновените хора, които им плащаме масрафа на тия тарикати! Май ще сме доста над 2000???
29
2
 
15
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Абе за по лесно, направо по телефоните си ще протестират !! :)
28
3
 
36
 
! Отговори
капо преди 10 години
Предполагам, че няма да е обикновен протест (какъвто правят обикновените хора), а авто-протест...около НС ще обикалят с Мазератита, Бентлита, Ферари и Ламгоргини...и ще скандират "Малко ни са парите!"
27
2
 
20
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Таен ,ще е протеста :))