За достъпна среда настояват хора с увреждания на среща с Орешарски

Те искат и участие на техни предприятия в обществени поръчки
Обновена: 3 дек 2013 12:13 | 3 дек 2013 12:13, Камелия Цветанова
1
За достъпна среда настояват хора с увреждания на среща с Орешарски
Снимка: БТА

Достъпна архитектурна среда, създаване на условия за участие на социални предприятия в обществени поръчки и заетост на хората с увреждания са част от проблемите, обсъждани на днешната среща на министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов с представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това каза министър Хасан Адемов след срещата, цитиран от БТА.

По думите на Адемов има идея да се организират регулярни срещи, заедно с МТСП и Националния съвет, на които проблемите да бъдат решавани, за да се чувстват хората с увреждания равноправни граждани на обществото.

В момента те са партньор на правителството и оценяват това, което се прави за тях, заяви министърът и добави, че в бюджета за следващата година парите за интеграция на хората с увреждания, макар и скромно, са увеличени с 12 млн. лв. и общо те са 170 млн. лв.

Големият проблем на хората с увреждания не са единствено и само финансовите средства, а възможността да се интегрират в обществото и да бъдат полезни с труда, който полагат, да могат да разчитат на доходите от него, на достъпна архитектурна среда, на достъпно образование, коментира Адемов.

Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, изрази надежда да започне разрешаването на проблемите, които се поставят на всеки трети декември през годините.

Сред тях тя отбеляза подкрепата на семейства, които се грижат за деца и лица с увреждания и трудовата заетост за хора с трайни увреждания.

Стилиян Баласопулов - председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации, отбеляза, че е поставен въпроса за повишаване на заетостта в специализираните предприятия и кооперации. Ръководствата на тези кооперации разчитат на спешното приемане на ЗОП и на следващи стъпки, чрез които да се даде възможност за участие в обществените поръчки на тези предприятия и съответно за по-голяма заетост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари