Върнали грифона от паметника на Левски с друг крак

Бизнесменът Васил Василев е човекът откупил откраднатите части
Обновена: 8 дек 2013 09:01 | 8 дек 2013 08:53, Анисия Иванова
64
Върнали грифона от паметника на Левски с друг крак

 Тайнственият бизнесмен, който откупи откраднатия грифон от паметника на Левски от бандити, се разкри. Той е Васил Василев - бивш разузнавач, журналист, икономист, собственик на фирма "Братя Василеви".  Бизнесменът обясни, че първоначално криел самоличността си, защото смятал, че е недостойно човек да трупа лаври с името на Васил Левски.

Още по темата

"За мен това беше не 17 кг бронз, а опит за подигравка с националната ни памет. Затова наградата, която обявих, беше да накара онези, които не понасят нас, българите, не обичат "чистата и свята република", чрез парите да се смачкат и да ни върнат нашата памет", каза бизнесменът пред "Стандарт".

Когато разгледал грифона, той видял, че е отчупен задният му ляв крак, а даденият му от бандита крайник е от друг грифон. "Казах на посредника: Има ли още части от паметника?". "Не се надявай", бил отговорът.

Василев описа подробно срещата си с посредника на обирджиите. По думите му тя била като в евтин криминален роман. Непознатият се обадил от скрит телефон и описал грифона. "Това ме накара да вярвам, че той действително е у него. Говореше правилен български и освен това съвсем не беше глупав. Беше взел всички мерки за безопасност, така че да не се разбере нищо около него. Районът беше охраняван от негови хора, които виждах да се крият зад храстите", разкри Василев. Той знаел, че крадците се страхуват и че ако отиде с други хора, всичко ще пропадне. Василев видял само очите на мъжа, който дошъл на срещата в най-тъмната част на столичния Южен парк с яке с вдигната яка, нахлупена шапка, скрил устата си зад яка. "Попитах го дали не го е страх, а той ми отговори "Взел съм мерки", спомня си бизнесменът.

Грифонът бил сложен в обикновена торбичка на известен магазин за хранителни стоки, скрит зад кофа за боклук. "Срещнахме се на два пъти. Първо - аз да се убедя, че онова, което той носи, е истинският грифон. И той да се убеди, че аз не съм преоблечен полицай. Когато и двамата се убедихме, че нещата са такива, каквито си ги казахме преди това, направихме втора среща. Аз му предадох парите, той ми предаде грифона", обясни бизнесменът.

Василев обаче не пожела да уточни сумата, която е дал. "Тя е без значение на фона на това, че откупуваме националната си памет", коментира бизнесменът. Но призна, че изпроводил посредника с думите: "Ти ставаш за шпионин".

Грифонът заедно с още 37 елемента бяха откраднати през октомври от паметника на Васил Левски.

Вандали няколко пъти отчупваха метални детайли от монумента, които най-вероятно продават за скрап. Те демонтираха фенерите с грифони, които са на повече от век и са отлети във Виена.

Паметникът на Апостола е открит преди 118 години. Струвал е 70 000 златни жълтици. Фенерите са излети във Виена. От 12-те барокови грифона, с които са били украсени, вече липсват половината и са изнесени пет от лампионите.

 Според плана на Столична община грифоните ще бъдат отново върху паметника до 19 февруари догодина, когато се навършват 141 години от обесването на Апостола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
ne samo преди 10 години
Посяга се на всичко. Преди седмици бях на камбаните- е там да видите що за наглост. Всички каамбани са наранени и са се опитвали да чупят парчета от метала. Явно техниката е да пръскат с ......., метала става крехък при ниска Т и ги чупят. Има някои неща които са свещени, вярвам чекойто им посегне добро нема да види. Паметта българска е свещена, и който сега краде да му мисли добре много добре. Виждал съм истински разкайващ се крадец, няма по отвратителна гледка.
51
0
 
1
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
Днес не трябва да се обиждаме а да анализираме това което Васко направи не всеки има качествата му но едно е правилно и то е че всички вече ще знаят че ДС не е това за което я представят сдс
50
0
 
1
 
! Отговори
Костова преди 10 години
До МноготРайнаДали си ку..а не знам и не искам да знам,защото това си е твоя работа. На ,че си това,което обикновенно са пише и казва пред горната обида ,започваща с тъ. а е повуече от ясно.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка година общината да купува нови грифони за годишнината на Апостола не е израз на гордост и величие, а на слабост и безсилие.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Според плана на Столична община грифоните ще бъдат отново върху паметника до 19 февруари догодина" - MADE IN CHINA ?
47
2
 
0
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Многот райна не съм имал предвид да те обидя лично но аз за себе си казвам истината а очевидно това е открит форум а България има свобода въпреки че аз по убеждение съм Тоталитарист и като син на един от най вишестоящите до Тодор Живков хора. Така че да съм офицер от ДС за мен е гордост нека всички се гордеем с постъпката на Васко и да се уважаваме. При Тодор Живков и при баща ми имаше уважение а не омраза а не знам защо ми приписваш и другаря Иванов щото аз се пиша Държавна сигурност
46
1
 
1
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Многот райна очевидно някой е изтрил това което написах преди малко за това ще помоля тоя *** да не го прави. А нали искаше биография ето ми я роден съм на 26 02 1948 г в Поп Груево Тервелско Баща ми бе Вицепремиер и министър по времето на социализма. Завършил съм ШПЗО Враца 1973 и международни икономически отношения в Лодз Полша 1972, работил съм в Родопаимпекс и Министерство на Външната търговия имам чин Старши лейтенант както и под прикритие като служител на Икономическото разузнаване в качеството ми на търговски и селскостопански аташе в посолството на НРБ в Париж а от 1987 до 199
45
0
 
1
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Многот райна ами не си измислям истории *** такава а аз съм наистина бил агент на 14 отдел а също и на Икономическото разузнаване бях търговски аташе и селскостопански аташе под прикритие в посолството на НРБ в Париж и след като си разсекретих досието по мое желание няма какво да крия напротив горея се с мен . Имам чин старши лейтенант от 1986 преди това лейтенант и мл лейтенант имам и пистолет дадем ми за награда. От 1987 до 1990 съм секретар на българо белгийската междуправителствена комисия като служител на Министерство на външната търговия и външноикономическите връзки . Роден съм на
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що тоя Василев не е направил акцията заедно с МВР. Така връща грифона и залавя престъпниците. Ама това не е работа на анимационни герои като него. Това е работа на МВР. Нали затова им плащаме заплати. Да направят сценарии и да пипнат вандалите. Защо трябва обикновените граждани да им вършат работата.
43
1
 
4
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Една съвсем странична забележка към съчинителя - "златни жълтици" е тавтология /повторение/ жълтиците винаги са златни. Вече престанах да се чудя на правописните грешки на коментаторите, но не мога да отмина неграмотността на пишман-журналистите.
42
1
 
5
 
! Отговори
Войник преди 10 години
До БДЖ Това дето говориш е лъжа . Левски е борец за свобода а не убиец . Няма данни да е убивал но ти се подиграваш с националната гордост на народа ни
41
12
 
1
 
! Отговори
БДЖ преди 10 години
Абе този Левски не беше ли детеубиец? Съден и обесен за убийство, що за герой е този ***?
40
0
 
1
 
! Отговори
Другарят Иванов преди 10 години
Държавна сигурност винаги е защитавала интересите на народа защо ще му е на Василев да си прави реклама той има патриотични чувства стига сте разсъждавали конспиративно
39
0
 
0
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Многот Райна напротив точно защото стана ясно че ДС е защитила българското историческо наследство и това е ясно вече срещу нас разузнавачите се води пропаганда ясно от кой и затова трябва да кажем истината. Но тъй като искате абсолютни сензации вие не можете да се запрете да търсите под вола теле. Като ония *** Христо Христов журналиста дето пише че били откраднали паисиевата история. А с господин Василев сме колеги работили сме за България в посолството в Париж . Сега съм на 65 г и в живота ми не е имало никакви пропуски в работата. Нападнат ли ни обаче врагове аз старши лейтенанта от ДС
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А просто е трябвало да тегли куршума на онзи с грифона! Толкова е просто... Хем ще ше да му отдаде дължимото за свършеното от крадеца, хем щеше да спре следващи кражби.Но все пак, добре, че е върнал все пак нещо
37
0
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
След като прочетох тази статия, в мен се насади чувство, че става дума за небезизвестния гадател и баяч Апостол Апостолов. После разбрах, че било за апостола Левски, който всъщност не се казва нито Апостол, нито Левски, а Васил Иванов Кунчев.
36
1
 
3
 
! Отговори
Андроид преди 10 години
След като прочетох тази статия, в мен се насади чувство на дълбоко разочарование! Щом от този паметник ние българите крадем, си задавам въпроса дали въобще заслужаваме свободата за която този човек заплати с живота си?!?!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Toq Vasil Vasilev e izmislil mnogo hitra postanovka ! Predpolagam , za da moje da privleche simpatizanti kam dadena organizaciq ! Da vidim po natataka ot koq nova partiq shte iskochi !! Dori v saita se zabelqzva i podrajnici na Vasilev !!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егаси сапунката.За млко да повярвам ама......
33
2
 
9
 
! Отговори
detelina преди 10 години
Боже,боже,до къде сме стигнали!?Левски си даде сам живота за нас,а някакви *** за един комат, са готови да унижат не само Левски,ами цялата история!Аз обаче се чудя, кактака аджеба няма камери на паметника и охрана!?Ми ,той Левси е само един!Ако стане да ни види,сам ще поиска да легне от срам!!!!