Махат информатиката от часовете в училище?

Проектозакон притесни учителите и ΙΤ сектора
Обновена: 13 дек 2013 22:57 | 13 дек 2013 22:53,
104
Махат информатиката от часовете в училище?
Снимка: архив, Reuters

Нов скандал в образованието - дисциплината "Информатика" да отпадне напълно от учебния план, а "Информационните технологии" да се сведат до минимум. Това е записано в новия просветен закон. От Министерството на образованието уточниха, че засега това е само проект, предаде bTV.

В новата учебна програма е записано, че дисциплината "Информатика" отпада от училище, а "Информационни технологии" ще се учат само по един час в 8 и 9 клас. Според учителите така от българските училища ще излизат компютърно неграмотни деца.

"Всяка година излизат нови операционни системи, нови офис пакети, а и това е работа с техника, трябва да се обърне внимание на всяко дете", коментира Лъчезар Петров, учител по информатика.

IT браншът е сред най-бързо развиващите се у нас. Всяка година в него има недостиг на 10-15 000 квалифицирани специалисти. Затова за целия ΙΤ сектор отпадането на часовете е недопустимо.

"И вместо ние да се възползваме от тези възможности, защото България има доста добре оформена зряла софтуерна индустрия, ние сами си дърпаме килимчето под краката", смята Георги Бръшнаров, Асоциация на софтуерните компании.

От образователното министерство побързаха да успокоят, че всичко е само проект. Досега са получили много негативни мнения за орязването на часовете, затова вече се мисли за корекция на проектозакона.

"Колеги, проектите на учебни програми са на сайта на МОН, четете ги, коментирайте и предлагайте задълбочени и анализни мнения за тяхното подобряване", съветва Атанаска Тенева, зам.-министър на образованието и науката.

Учителите по информатика и информационни технологии искат в програмата да залегнат най-малко по 2 часа седмично за всеки от двата предмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
1
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Каква информатика? Неуки лели учат децата да познават иконата на мсуорд и да сменят цветове на пейнт. Да се махат даскалите и да местят уърда в часовете по трудово.
94
1
 
3
 
! Отговори
кодонабирач преди 10 години
Ха, ха сигурно са чули, че Бареков ще дава таблети на всяко дете от I-ви до XII-ти клас безплатно, ако спечели изборите. Така поне няма да имат знания да ги ползват.
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обикновенно учениците знаят повече от даскалите.
92
2
 
4
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Не е истина, !!!!! И току що казаха по ТВто, че един български провесор днес е обявил Ботев за терорист а отвличането на кораба "Радецки" за терористичен акт. Само дето не обяснява защо като е терористичен акт "терористите не са взели за заложници пътниците и не са отрезали някоя и друга турска глава с искания султана да подаде оставка. Сега и Ботев няма да се изучава сигурно. Няма такава държава ...
91
2
 
22
 
! Отговори
Сашо Сладура преди 10 години
37 от най-големите компютърни фирми поискаха в декларация оставката на правителството.Това е отговорът на правителството.
90
3
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 10 години
Ако учителите са сериозни и имат необходимия ценз, наистина е жалко да отпаднат. НО! ако са такива, каквато е "учителката" на дъщеря ми - МЕРСИ! Последна година в профилирана паралелка и от цял клас само един ученик може напр. да преинсталира WIN сам! Да не говорим, че в час не са направили най-обикновена електрона таблица, камоли нещо друго. Такива пишман преподаватели вън от училищата!
89
2
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 10 години
Ние искаме *** народ, оти така моем да му даваме по малко лебец и да гласува за назе - ората от Парламенто, като го нараним един път на 4 години с кибапчита.Да са не мисли за мого умен, оти нема паре, а ниа и летоска ша одиме с палта от по 10 000 евро - сеги имаме, сеги шъ носиме!Маайте и аритметиката (мого а ***). Да остаите само физическотоЯ къф убаф министър съм пратил да ви командва!Бегайте да легате и да слушате!
88
1
 
18
 
! Отговори
Камен преди 10 години
Информатиката развива логическото мислене, а информационните технологии са един от най-практичните предмети, които се учат в училище и е жизнено необходим след това при намиране на работа. Часовете по информационни технологии трябва да се увеличат и програмата непрекъснато да се актуализира, тъй като това е много бързо променяща се сфера. Освен това е изключително важно да се въведат часове по икономика, където учениците да се учат какво е то депозит, кредит, кредитна карта и как се ползват.
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отивайте в ай-ти сектора, даскали по дезинформатика. Оставете учениците да учат физика, литература и история.
86
2
 
15
 
! Отговори
Учителка по Информат преди 10 години
*** народ - слаба държава. Неук народ се управлява лесно - като стадо, както го управляваха комунистите при Бай Тошо, а сега - социалистите (внуците на комунистите).ИТ секторът плаче за ИТ специалисти, а МОН намалява часовете по ИТ. Да живее про-турско, про-руско, про-американско и всякакво друго "про-", само не и - Про-БЪЛГАРСКО правителство. "Хвала на такъви" - би казал Бай *** с мусалчетата. Той си въртеше търговийката и без ИТ познания...
85
1
 
18
 
! Отговори
до 85 преди 10 години
Ами защото проекта е от ДПС,за това!И тези *** управляват!Сами си отговорете за какво става дума!
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прости ще излизат. Смартфона си няма да знаят да отворят, ни гугъла, ни най-новия офис пакет, андроида им ще увисне, без информатиката по 2 часа седмично.
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уроци по Фейсбук в училище? А уроци по днес.бг? Излизали нови офис пакети, излизали нови телевизори и нови бойлери за изучаване.
82
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ги учат как да щракат на смартфон. Тъпите учители информатици да отиват да пишат софтуер в частни фирми, а не да преподават отваряне на врати и прозорци, щракане с пръсти и мишка.
81
2
 
17
 
! Отговори
Кутев преди 10 години
На кой му е притрябвала информатика в наши дни, важното е, че се въведе турски в българските училища нещо, което дори при 3 млн. турци в германия Меркел категорично отказа. Сега вместо информатика - турски, а доколкото знам има постъпление от ДПС да се увеличат и вече гласуваните часове. Ако може да махнем и българския и математиката и на тяхно място да вкараме още турски и ислям, идеално.
80
0
 
40
 
! Отговори
Fan преди 10 години
"От образователното министерство побързаха да успокоят, че всичко е само проект."А защо въобще се правят такива *** проекти?!?!?!
79
6
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Днешните деца са по подготвени от учителите си.Всяка промяна означава изсипване на пари за обучение на преподаватели.
78
1
 
11
 
! Отговори
vresaux преди 10 години
До ГостТаска Енева, зам. министерва...... Абе оти не си одите на село.... Там има работа за всички навлеци дошли в София
77
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ОСТАВКАЗа информация проектозакона е написан от ГЕРБ - от екипа на Милена Дамянова. Така, че трябва да искате тяхната оставка.
76
1
 
25
 
! Отговори
koko преди 10 години
Тези които са писали проекта да връщат парите за заплати! Защо като дойде отново БСП/ДПС на власт се започват *** предложения в образованието?