Махат информатиката от часовете в училище?

Проектозакон притесни учителите и ΙΤ сектора
Обновена: 13 дек 2013 22:57 | 13 дек 2013 22:53,
104
Махат информатиката от часовете в училище?
Снимка: архив, Reuters

Нов скандал в образованието - дисциплината "Информатика" да отпадне напълно от учебния план, а "Информационните технологии" да се сведат до минимум. Това е записано в новия просветен закон. От Министерството на образованието уточниха, че засега това е само проект, предаде bTV.

В новата учебна програма е записано, че дисциплината "Информатика" отпада от училище, а "Информационни технологии" ще се учат само по един час в 8 и 9 клас. Според учителите така от българските училища ще излизат компютърно неграмотни деца.

"Всяка година излизат нови операционни системи, нови офис пакети, а и това е работа с техника, трябва да се обърне внимание на всяко дете", коментира Лъчезар Петров, учител по информатика.

IT браншът е сред най-бързо развиващите се у нас. Всяка година в него има недостиг на 10-15 000 квалифицирани специалисти. Затова за целия ΙΤ сектор отпадането на часовете е недопустимо.

"И вместо ние да се възползваме от тези възможности, защото България има доста добре оформена зряла софтуерна индустрия, ние сами си дърпаме килимчето под краката", смята Георги Бръшнаров, Асоциация на софтуерните компании.

От образователното министерство побързаха да успокоят, че всичко е само проект. Досега са получили много негативни мнения за орязването на часовете, затова вече се мисли за корекция на проектозакона.

"Колеги, проектите на учебни програми са на сайта на МОН, четете ги, коментирайте и предлагайте задълбочени и анализни мнения за тяхното подобряване", съветва Атанаска Тенева, зам.-министър на образованието и науката.

Учителите по информатика и информационни технологии искат в програмата да залегнат най-малко по 2 часа седмично за всеки от двата предмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До demosten2Приятелю, съгласен съм с теб че това е глупост. Но средните ни заплати са далеч от 2 бона. Може в столицата (не в България като цяло) в някоя фирма да дават тия пари, но това е свързано с много много труд, както познавам и трудещи се по обекти които правят тия пари.Въпросът тук е, че това правителство е пълен провал.
14
2
 
33
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До Поп ГруюАбе ***, какво общо има легалния софтуер с премахването на информатиката от училищата? Що не си гласуваш като "поп" за *** и не се въздържаш от писане по форумите, че всички ти се смеят. То може да са дръвници, ама това тяхното вече ни идва в повече. Абсолютно всеки ден се опитват да надминат върховната си глупост от предишния! Аз предлагам да въведат часове за агрономи и овчари. Защо са ви тия "капиталистически" науки?? Защо да не си останем в девета глуха завинаги??
13
17
 
31
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Както каза генерал Тиква - Не ни трябват програмисти, а някой да пасе овцета.
12
14
 
2
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До Анонимен 9Български софтуер?
11
1
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
БСП като идеологически обременени наследници на БКП, са склонни за опити с живи хора, предлагайки "революционни идеи".
10
1
 
43
 
! Отговори
мен преди 10 години
хайде сега направете и арабски задължителен и да закрием тази държава.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попе,аз махам,направо шляпам с уши.Като казах поп и Цветан Василев,някой сеща ли се ,че парите за религия и култура не се облагат с ДДС?
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както каза съседът на Цветан Василев в Бояна Георги Първанов:трябва да се работи за "реиндустриализация и възпитание и качество на човешкия капитал".Според м-р Клисарова :трябва да работим за предучилищното възпитание и базисната грамотност на децатат.е.трябват им работници ,а не мозъци,които да изтичат на запад.
7
46
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
IT сектор?Някой ползва ли легален софт?Нека този "някой" да си размаха ушите!А бе, що не садите компири и що не пасете овци?Бат'Бойко нали това ви кара, а си мълчахте като глухи глигани в картофи?А сега квичите? Що?
6
5
 
63
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
До ЛегендатаТрябват им прости и зависими хора: трябват им ***. В България средната заплата в IT индустрията е над 2000 лева като в 99% от случаите не си зависим от бюджета или обвързан по някакъв начин с "държавата". Т.е. си сравнително независим и е по-трудно да те "разубедят" да ходиш по площадите да протестираш. На тия им дай тютюноберачи, държавни чиновници, милиционери и автобуси - всичко друго може да минат и без него.
5
2
 
45
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Вие наистина сте ***! Сега остава да затворите компютърните кабинети в училищата и да си приватизирате техниката!
4
1
 
26
 
! Отговори
ACA преди 10 години
Таз Анелия е толкова елементарна. Повдигаха и самочуствието в изотопна за да я изкарат добър специалист. Това е стандартна практика при социалистите. После като се провали са най-върли критикари. Истината е че нейната специалност е невъзможна без компютърни технологии. Ако беше такъв специалист въобще не би могло и да се мисли за такова съкращение в нейното министерство.
3
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро болшинството деца в училищата ще са *** *** и неграмотници, на които сблъска с технологиите е осъществяван при бране на жица. Видяхме как дотътриха беззъбите в София, сега им осигуряват и безпрепятствено завършване на образованието. ОСТАВКА
2
1
 
52
 
! Отговори
Легендата преди 10 години
В статията можехте да напишете по какви причини решиха точно ИТ да намалят от всички възможни предмети.
1
6
 
53
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Мизерници! По-добре министъра да се махне: ОСТАВКА!!