Апатия – 39% не искат да гласуват, протестите отслабват

Ако изборите са сега – четири ПГ-та ще има в НС, без "Атака"
Обновена: 18 дек 2013 14:58 | 18 дек 2013 14:35, Камелия Цветанова
155
Апатия – 39% не искат да гласуват, протестите отслабват
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес, 22,8 на сто от избирателите биха гласували за БСП, а 18% за ГЕРБ, показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено през декември.

От него става ясно, че подкрепата за левицата този месец се увеличава спрямо миналия, макар и слабо – с 1,4%, а за ГЕРБ пада незначително с 0,1%.

Избирателите, които биха пуснали бюлетина за ДПС, са 6,1 на сто, за партиите от Реформаторския блок – 4,8%, за "Атака" – 1,8 на сто.

39 на сто от анкетираните обаче са заявили, че няма да гласуват.

Данните за общественото мнение през декември показват известно успокояване на напрежението спрямо ноември, коментира политологът Първан Симеонов.

"Студентските протести, ескалацията на напрежението, големите партийни митинги и синдикалният протест превърнаха първата половина на ноември в нов връх на протести – вторите след лятото. Той обаче изглежда отминат, ако се съди по различните индикатори, които измерват протестната енергия – подкрепата за протестите, искането за оставка и т.н,. не се задържаха на по-чувствителните нива от предходния месец и през декември са установяват на познатите от края на лятото и началото на есента дялове от около 40%", коментира той.

През ноември протестите са били подкрепяни от 49% от участвалите в проучването, а през декември процентът им е паднал до 43. За сметка на това хората, които са против протестите, през декември са били 44%, а през ноември – 40 на сто.

Вече 43% от анкетираните смятат, че протестите не трябва да продължават, а 40 на сто са на обратното мнение.

Допълнителен фактор в това отношение е и усещането за отслабване на протеста – мнозинство от 62% са с впечатлението, че протестите отслабват, а 13% са с противоположно впечатление.

Ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат оставка на кабинета и предсрочни избори, смятат 26% от запитаните, но 47% твърдят обратното.

Преобладаваща е вярата в успеха на протеста сред привържениците на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок.

Протестният потенциал обаче остава като цяло висок – 22% декларират готовност за участие в протест срещу правителството, 10 на сто не знаят, а 68% не биха участвали, сочи още проучването на "Галъп".

Според Симеонов липсата на бърза оставка на кабинета довежда до известна умора и скептицизъм към протестите, но пък и несигурността пред управляващите не е намаляла.

По думите му обществото като цяло е останало с положително впечатление от видяното и от двете непосредствени страни на протеста - протестиращи и полиция. Близо половината от запитаните оценяват действията на полицията като нормални и в рамките на закона.

И правителство, а и президент имат доверието на около 30% от хората, а недоверието към тях е около 60%. Парламентът пък завършва годината с доверие от едва 18%.

Президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желю Желев.

"Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа. Сходни са изводите и за правителството", коментира политологът.

"Подобни нива на недоверие са регистрирани много пъти, но рядко в толкова ранен етап от мандата. Изключение прави само Тройната коалиция", добави Първан Симеонов.

Традиционният въпрос: Накъде върви България? показва, че около 70% от българите продължават да са песимистично настроени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
16
 
! Отговори
Гривек интернешънъл преди 10 години
Няма никаква апатия! Кой ще гласува за бесепето ви, освен престъпниците и ***!?
50
8
 
7
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
До Гнус & отвратБарикади ?! Събуди се, че краката са ти отвити сигурно...да не настинеш ! Де ги тия барикади бе, мен ??? Или имаш предвид няколко запалени коша за ***....
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E, kvo da glasuvam..?? Koito i da bude izbran, vse shte ima nqkoi na koito ne mu iznasq i 6te hodi da kre6ti "OSTAVKA"..
48
0
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н торонто, то няма лошо. Както казах, пари няма и трябва да се избият отнякъде.
47
0
 
6
 
! Отговори
торонто преди 10 години
До Kaleko Alekoсамо помошния персонал ще съкращават колега сиреч чантаджиите в мвр
46
0
 
4
 
! Отговори
торонто преди 10 години
До Kaleko Alekoсамо помошния персонал ще съкращават колега сиреч чантаджиите в мвр
45
0
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н торонто, ако може да се вярва на г-н Валентин Попов, някои от вас ще получат заповед за уволнение. Е, то парите все трябва да се избият отнякъде.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напротив-имам право да се оплача - защото искам да гласувам , за някой ,който ще поведе държавата напред, но такъв няма. Не мога да гласувам за крадци и изпечени мошенници - и не трябва да се прави.Това с най малкото зло му мина времето.Трябва резултати от малка активност при гласуването-въобще да не се приемат.Не може да ни управляват хора, избрани от неграмотни ***, купени безотговорни индивиди и прослойка от пенсионери и някакви други хора , които явно въобще не знаят къде се намират
43
3
 
11
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
ГЕРБ и БСП си мерят агенциите, а междувременно газта плавно се покачва, безработицата - също, а Адемов вече се чуди как да кърпи "социалните мерки".39% не е реално, поне 60% са.
42
3
 
15
 
! Отговори
11 до 20 преди 10 години
Колкото до Ердоган - добре щеше и България да си има един Ердоган или Пиночет примерно, ама кога е било българите да имаме истински националисти? А иначе Р.Турция е една от страните, които почти не бяха засегнати от световната криза. Да, при тях има здрава ръка, ама то на Балканите без бой нещата не се получават. С толерастия - става България.
41
10
 
22
 
! Отговори
Гнус & отврат преди 10 години
Галъп, самоубийте се бе, нещастни корумпирани социоложчета. Истинските проучвания са тук в интернет (изключвам този червен сайт) и на барикадите по улиците!Съгласно тях комунделът не само, че не лидер (22,8%?!?!), а дори не влиза; и НИКОГА няма да влезе в парламента! Вие сте част от безочливата фалшификация, наречена Бг избори и следващият "***" ще да бъде освен на "Позитано" и във вашата агенция.
40
0
 
25
 
! Отговори
:0) преди 10 години
Вчера от ГЕРБ пуснаха едно проучване, това е отговора на БСП :) И двете нямат нищо общо с истината. На българинът му трябват доходи и честни политици, а не Боко Тиквата и Серго Съсела.
39
0
 
10
 
! Отговори
11 до 20 преди 10 години
"С този анархистичен начин на мислене я докарахме до тук. Може да предложиш със същия успех направо Ердоган да ни управлява! Когато *** станат мнозинство, държавата ще се разпадне, поради липса на донор- работещият българин." *** вече са мнозинство! Нещо повече, те са привилегировано мнозинство! Да си видял полицай да бие или глобява ***? Нещо повече, ченгетата имат вътрешна заповед как да се отнасят с ***.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами и аз се присъединявам към тези, които не искат да гласуват, защото едно се обещава предизборно, след това се прави съвсем друго. И това важи за всички спечелили изборите без изключение.
37
13
 
15
 
! Отговори
торонто преди 10 години
полицай съм и само да кажа,че ГЕРБ не ни дадоха една стотинка а поне БСП ще вдигнат заплатите ни след нова година и ние на това сме доволни
36
12
 
17
 
! Отговори
До герберите преди 10 години
Е герберaсти , товa е положението колкото и дa не ви се искa. Дaже вaшите проценти сa много зaвишени. Но колкото и дa квичите и дa се тръшкaте БСП ще увеличaвa потенциaлa си и привържениците си. Aз нaвремето първия път глaсувaх зa Герб и още съжaлявaм , мaкaр че си попрaвих грешкaтa.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
точно таз агенция ... нали
34
3
 
10
 
! Отговори
до един българин преди 10 години
И как си представяш работеща икономика без ток и газ?!?? Ммм? Туризмът е патерица, кога има, кога няма...Голф игрище икономика не развива, нито пък хазарта го прави!!! Ще гласувам за партия с ясна програма за дългосрочно развитие на икономиката, демографията, образованието и защитаваща суверенитета на България!!!
33
13
 
17
 
! Отговори
САМО БСП !!! преди 10 години
Избори ще има след 3,5 години !
32
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нфсб има значителен твърд електорат, който със сигурност ще ги вкара в парламента, докато РБ са гола вода - орел, рак и щука. те са издънките на СДС, които се провалиха окончателно и безвъзвратно - народа отдавна е престанал да им вярва. РБ НЯМА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА ВЛЯЗАТ. ТОВА Е МОЯТА ГАРАНЦИЯ. АТАКА ЩЕ БЪДЕ ТРЕТАТА СИЛА В НС.