Роми и пенсионери: За бежанците пари има, за нас - не!

77% от българите не биха живели в един квартал с имигранти
Обновена: 18 дек 2013 22:02 | 18 дек 2013 20:39,
58
Роми и пенсионери: За бежанците пари има, за нас - не!
Ромитесе отнасят подозрително към бежанците и виждат в тях заплаха за своя стандарт на живот. Снимка: архив, Булфото

Нарастването на броя на бежанците у нас се възприема като заплаха и като едно от най-негативните събития в страната, коментираха от "Екзакта Рисърч Груп", най-новата социологическа агенция, основана от Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

От данните им става видно, че над половината българи (59%) заявяват, че са категорично против това бежанци да живеят на територията на България.

Още по темата
Най-крайни в своето мнение са хората на възраст над 60 години, както и жителите на населени места извън столицата, сочи изследването, поръчано от "Фокус" и проведено в периода 5-13 декември сред 1000 българи.

41% нямат нищо против у нас да живеят бежанци. Сред по-толерантните българи се нареждат хора на възраст от 30 до 50 г., високообразованите, както и хората със стандарт над средния.

Социолозите обаче предупреждават, че нетърпимостта към бежанците нараства, когато става дума за оценка дали хората ги искат в своето населено място и в своя квартал.

Така например, 77% от българите не биха живели в един квартал с бежанци, като подобна позиция изразяват най-често жените, най-младите и най-възрастните.

Най-масовите и големи страхове на хората са свързани с очакванията им за ръст на престъпността в резултат на пребиваването на бежанци у нас. Това твърдят 30% от българите.

14% се опасяват, че заради издръжката на бежанците, държавата ни ще изпитва допълнителни финансови трудности.

Това дразни голяма част от пенсионерите, които твърдят "за бежанците пари има, за нас – не".

Ромите също се отнасят подозрително към бежанците и виждат в тях заплаха за своя стандарт на живот, коментираха от "Екзакта".

Според други 10% от анкетираните държавата и правителството са неспособни да се справят адекватно с проблема за бежанците.

Хората обвиняват управляващите в липса на подготовка за посрещане на бежанци, в липса на условия и на управленска стратегия за работа с тях, включително и в липса на адекватно законодателство по въпроса.

8% от запитаните в настоящото изследване посочват, че се страхуват, че поради ниска хигиена в центровете за бежанци, те се превръщат в заплаха за здравето на хората.

7% от българите посочват, че в присъствието на бежанци у нас виждат опасност от възникване на етническо напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
24
 
! Отговори
ОЛА, преди 10 години
Истината е,че *** крадат от парите за бежанците и затова хората се вдигат на бунт.1100 лева на месец на човек,къде са?Защо живеят на студено,без медицинско обслужване и непрекъснато се бунтуват.Така,че тези пари,срещу които и ние протестираме изобщо не стигат до тях.ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА КАТО ЦЯЛОТО ИМ УПРАВЛЕНИЕ,ЗАТОВА НЕ СРЕЩУ БЕЖАНЦИТЕ,А СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ.
12
2
 
22
 
! Отговори
член преди 10 години
За тях пари има, за нас-не!------------------E как да няма бе душа? Я се огледай - отгоре жица,отдолу тухла,отпред бюрото по труда(социални помощи) :)
11
1
 
28
 
! Отговори
Бе-Каа-Пеейй...! преди 10 години
На снимката горе: Разгневени аборигени и маори
10
1
 
48
 
! Отговори
Аре стига ! преди 10 години
Пенсионерите са бачкали за тази държава и тя им е прибирала не малка част от доходите, а сега се подиграва с тях. А *** са мързеливи и необразовани и нямат право и на един лев. Същото се отнася и за "сирийците".
9
1
 
30
 
! Отговори
Всичко е политика преди 10 години
Така е - арабите са *** от по-висш клас и, естествено, с по-висок статут от БГ-ромите...
8
6
 
26
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Гласувахте ли за Бе-Се-Пето и Де-***-Сето. Гласувахте. Хайде сега не се оплаквайте а викайте: Бе-Се-***, Бе-Се-***.. по-бе-да, по-бе-да!И лапкайте на съсела съселчето..
7
1
 
30
 
! Отговори
ostavime преди 10 години
за пенсионерите, ОК, ама за ***... ***. как не се преха да искат!!!
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** С ШСИЮКИТЕ ИМ КОСУРИ СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И СА РОДЕНИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ - ТАКА ЧЕ СА ПЕРАВИ ДА СЕ СТРАХУВАТ И СА МНОГО ПРАВИ - ВМЕСТО ЗА ТЯХ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ПРОДАЖНИЦИТЕ ПОЛИТИЦИ ДАВАТ И КРАДАТ ПАРИТЕ ЗА Т.НАР "БЕЖАНЦИ" , КОИТО НЕ СА ТАКИВА А НЕЛЕГАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ - ЕМИГРАНТИ УЧАСНИЦИ В НЕЗАКОНЕН И ПОДСЪДИМ ТРАФИК НА ХОРА ПРЕМИНАЛИ ГРАНИЦАТА НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ОТ ЕС! *** ГИ ГОНЯТ ОТ ФРАНЦИА КАТО ПРОКАЖЕНИ А ТУК ТЕ ТРЯБВА ДА СИ ДАВАТ ХЛЯБА НА АРАБИ И АФРИКАНЦИ - ЛИЦЕМЕРНА ЕВРОПА ААА!
5
1
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
до златко желев- ГОСПОД гледа ти го знаеш НАЙ-ДОБРЕ
4
1
 
23
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
до днес."БГ" -НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ еничари
3
5
 
32
 
! Отговори
Vasco преди 10 години
Ами съгласен съм с чернокожите и пенсионерите.Не вярвах, че някога ще го кажа, но са прави.
2
5
 
29
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
за *** угод няма
1
10
 
36
 
! Отговори
7777777 преди 10 години
Честно казано предпочитам бежанци от колкото ***...но истианата е че българия не може да подържа своите граждани а пък за бежанци да не говорим...