Зловеща статистика – топим се с осем души на ден

Ще станем 4 милиона българи през 2050 г.
19 дек 2013 09:20,
265
Зловеща статистика – топим се с осем души на ден
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди от ефира на bTV проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.

"От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва", подчерта той.

България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, пресметна и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС пък подчерта, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават.

"Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 години. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртия етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо", обясни той.

Проф. Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените - българският език не е майчин.

"Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната година, какъв език имат за майчин – според нашата статистика за около 30 000 това не е българският език", изтъкна той, според когото "подмяната на населението" вече е започнала.

"Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира", критикува професорът.

Доц. Георги Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование. "Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност", предупреди той.

Според проф. Петър Иванов е необходима политика на рестриктивно семейно планиране.

"Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот. За ромите децата са просто средство за съществуване", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до Киро/ Какви комунисти, нали преди 23 години, комунистите престанаха да съществуват-периода койото си написал, къде виждаш днес комунизъм, всичко си е див капитализъм тези 23 години! Един има и не ти дава да шаваш, друг няма нищо, няма обща земя -сега е на някого и тн....Избийте си *** клишета от главите, точно за ради такова милене се топим...
145
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
За такова нещо не можеш да обвиниш комшията
144
3
 
25
 
! Отговори
А.Р. преди 10 години
В България има много милионери без деца или с по едно,това показва че не финансовото състояние е определящо,защо преди 9.9.1944г.се раждаха по7-8 деца та и повече в едно семейство.Отговорът е много ***.Всички имаха собственост.ниви, ливади, животни,крави,овце,коне и други.След девети национализация няма собственост на село,бягаш в града,панелка душегубка,затваряме училищата по селата,малцината останали също се изселват в градовете,и пак панелка душегубка.там където няма колективизация има деца
143
11
 
7
 
! Отговори
Партия Помак преди 10 години
След изборите ще внесем плана "Молллов" в НС да се разреши многоженството.Така ще излезем от демографската криза.Вие като не можете да се справите с няколко жени,ние помаците ще се справим.....защо са приятелите.
142
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ромите имали ниска продължителност на живот и висока смъртност, че те са като дивите зайци щом 30 000 от новородените не говорят български. Професорееее, плодовитоста е проблема, при нас я няма никаква, а при тях е заешка! Нашите младежи правят безопасен секс, а техните 14 год. деца правят любов на голо и стават майки. Техните деца не риват за апартаменти и коли, а наште искат сараите на Доган и три висши. Нашите бягат към Европа, техните получават помощи от Европа и България. СОЦ-***!!!
141
10
 
5
 
! Отговори
Оптимист преди 10 години
Оптимист съм за България, пък и за света като цяло. Сигурен съм, че съм единственият тук, който ще напише нещо съвършено различно от вайкане и оплакване. Оптимист съм за България и ще се обоснова защо. Защо става така, че в момента е намаляла цифрата на живущите тук? Няма драма. Цял куп исторически, икономически, културни, технологични, цивилизационни и безброй още общовалидни за множество други държави фактори определят относителното намаляване на бройката живущи в момента тук. Прекалено много способни, добре образовани, добре изглеждащи българи получиха възможност след падането на комунизма
140
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3 години по ред си трошим рекордите по най-ниска раждаемост, защо ли ??? ами защото един топ финансит дойде и 4 години държа майчинските на 220 лв., увеличи периода необходим минимален стаж за получаването им от 6 месеца на 2 години и всичко отиде на майната си, как искате една девойка на 21 години да роди дете като няма 2 години осигурителен стаж а и да го има с 220 лв какво ще направи??? За сметка на това осигуихме идеална среда за препитание на *** от контрабанда на цигари........
139
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е 8/ден, а е 85/ден. Авторът не може да смята
138
0
 
30
 
! Отговори
gd преди 10 години
Така като гледам, както се обезллюдиха селата, така ще започнат и да се обезлюдяват по-малките провинциални градчета и след това е ясно какво следва.
137
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като неможете да еб*те ще се топите и не одеиняваите сага държавата тя не е виновна ако имахте повече от две деца сега нямаше да сте на това дередже с подребноста нараства икономиката на България и трябват само повече народ и щесе оправи всичко
136
2
 
37
 
! Отговори
с. преди 10 години
Че какво чудно има в това!?*** наречени работодатели първо не плащат заплати като хората особено на фона на претенциите си!Най-нискта средна работна заплата не само в ЕС,но и на Балканите е в България!А хората,които са осигурявани на реалните си заплати са единици!Оттам и по-малко майчинство и болнични!След това зверски проблеми с детски градини и какво ли не!И на финала майка с дете да си намери работа е цяло чудо!Ама ти ще ми остсъстваш,ама ти не знам какво си!*** държава!
135
20
 
1
 
! Отговори
офицер преди 10 години
***,8ДУШИ ПО 365ДЕНА В ГОДИНАТА ПРАВЯТ 2920 ПО 100 ГОДИНИ РАВНО НА 292000 ДОШИ КАТО ГИ ИЗВАДИШ ОТ 8000000 (ОСЪМ МИЛИОНА) ПРАВЯТ 7708000 (СЕДЪМ МИЛИОНА И СЕДЪМСТОТИН И ОСЪМ ХИЛЯДИ ДУШИ),ЗНАЧИ СЛЕД СТО ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СА ТУК,А КАКВО НИ ОБЯСНЯВАТ ВСЕКИ ДЕН,ЧЕ ДО 50 ГОДИНИ ЩЕ СМЕ ИЗЧЕЗНАЛИ.ТОВА Е ПРОПАГАНДА ЗА ***,НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ.ЗА КОСМОСА НЕ СЪМ СИГУРЕН,НО ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ НЯМА КРАЙ.
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
на българина му се отразяват зле...исках да напиша:)))/поправка/
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
- на българина не му се отразяват зле...
132
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Безспорно има влияние на състоянието на държавата последните години, но нещата са доста по комплексни...има много млади хора, финансово не са толкова зле, някои даже заможни - не искат да имат деца, отношенията мъже-жени станаха доста сложни..Българите се оказахме много кекави по отношения на развиващия се свят...Главите на младите хора са натъпкани с толкова излишна информация и глупости, в такъв унес са, ....., трябва да ограничат интернет, телевизии, телефони и прочие..
131
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
съгласен съм,че и стандарта е важен,обаче мои познати семейства с доходи от над 3-4000 на месец или нямат деца или имат по едно.просто така им е по удобно.друго обяснение нямам.иначе харчат за всичко друго,всякакви глезотии,екскурзии,концерти по европа,почивки.те и по 10000 на месец да имат,пак няма да искат деца
130
0
 
12
 
! Отговори
Стар Хъш преди 10 години
За българските политически мафиоти емиграцията е едино от най доходоносните пера през последните близо три десетилетия. Защо емигрират българите, за ТЯХ изобщо не е тема. а по - скоро изразяват загриженост - защо не ни приемат или защо ни връщат ? Ето защо ТЕ дефакто генерират ЕМИГРАЦИЯ, респективно обезлюдяването на България.за справка: Вижте отношението им към утрешните емигранти - студентите !
129
2
 
10
 
! Отговори
булгарпитек преди 10 години
Как да не строим АЕЦ БЕЛЕНЕ при това положение???
128
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Води се умишлена политика от турция чрез ДПС и подкупните комунягиза стапянето на българското население и в последтвие завладяването на страната но тоя път не с ятаган .ще стане така че ще се лее кръв след 50 години дано успеем да се съхраним
127
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Броят на новородените е пряко свързан с политиката за българското семейство и възпитанието на децата. Вижте как са гласували нашите евродепутати на 10.12.2013 за доклада ЕСТРЕЛА. На този етап е отхвърлена намесата на европейския парламент във "възпитанието" (по-скоро развръщаването) на децата. Моралното разложение в обществото - деградацията, сексуалните развращения и неконтролираните аборти води до маление на населението. Тихото и скрито убийство в България - 50 000 неродени деца на година.