Зловеща статистика – топим се с осем души на ден

Ще станем 4 милиона българи през 2050 г.
19 дек 2013 09:20,
265
Зловеща статистика – топим се с осем души на ден
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди от ефира на bTV проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.

"От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва", подчерта той.

България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, пресметна и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС пък подчерта, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават.

"Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 години. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртия етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо", обясни той.

Проф. Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените - българският език не е майчин.

"Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната година, какъв език имат за майчин – според нашата статистика за около 30 000 това не е българският език", изтъкна той, според когото "подмяната на населението" вече е започнала.

"Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира", критикува професорът.

Доц. Георги Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование. "Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност", предупреди той.

Според проф. Петър Иванов е необходима политика на рестриктивно семейно планиране.

"Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот. За ромите децата са просто средство за съществуване", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нищо необичайно в това, че тази година имаме най-ниска раждаемост, все пак децата, които се раждат сега са правени по времето на Негово Величество Свети Свети Бойко и Борисов, през целия му перод на управление се забелязваше най-висок спад на раждаемоста сред българите за сметка на тези муравите
125
5
 
22
 
! Отговори
Миро преди 10 години
*** народ, заслужаващ си съдбата на изчезване. Комунистите и техните *** във всякакви форми прокудиха младите и цветът на нацията. Голямата грешка е, че е трябвало 1990г да бъдат изклани мръсните *** комунистически и децста им. Сега вече е късно.
124
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
*** имат неочакваната и висока чест - да бъдат наследници и първоприемници на Великия Български народ....
123
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо, пътници сме. Може би вече е необратим процеса. Жените във фертилна възраст намаляват все повече и няма как да се увеличи раждаемостта, освен ако нямат по 10деца.Второ, всеки нормален човек ще мисли какво да прави в бъдеще, но едва ли ще остане да живее с 90% ***, които да го тормозят, грабят, е..т, да ги хрантути и да си събира стотинките за да си гледа едното дете. Няма как да стане!Трето, да са проклети, трижди проклети те и децата им. Те,които съсипаха България.Те си знаят кои са.
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато избирате статуквото, така ще бъде.
121
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Византийците за 200 и турците за 500 години не успяха да направят това което направиха новоизлюпените "демократи"за 24 под диктата на "приятелите" ни от ЕС и САЩ.Жалко за България и за българите.
120
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато политиците се подлагат задниците на роми и турци друго не можем да очакваме.
119
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ни е честото управлението на триглавия змей и тоталната емиграция на българи. България вече е *** турска земя. Скоро събитията в бивша Югославия ще ни се струват като романтична приказка. В сараите се кове стратегията за това.
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудно защо нашия елит не създаде обстановка поне на миролюбие в България!От тв Европа бълват огън и жупел по Русия от което Путин дори и гъдел немож го хване!След 11 септември пък някои хорица тръгнаха да унищожават САЩ но като видеха черния х"й вече се спряха!Каква е тази българска грандомания!Ще разрушим Русия,ще разрушим Америка а ние със собствения си двор не можем да се оправим!Дразнещото е че ни карат да участваме в некакви си техни войни дето сигурно се надяват да ги убием от смях
117
1
 
41
 
! Отговори
:) преди 10 години
И всички 4 млн. ще живеят в София :)
116
1
 
15
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Девона,Работеха, защото беше задължително и имаше санкции. Сега няма и те се върнаха към това, което най-добре умеят - кокошкарство и паразитиране.
115
1
 
32
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Основната причина за всички беди, според мен, е НЕКАДЪРНОСТТА и КОРУМПИРАНОСТТА на политиците ни ...и Полша, и чехия, и Унгария тръгнаха от нашата стартова позиция, но сега са другаде ...само ние оставаме най-бедни в Европа ... ЗАЩО ?
114
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой го интересува това??? Нали си има богаташи,те ще си живеят , а по всяка вероятност и те ще заминат в други богати държави. Боже,дпаси България!!!
113
0
 
20
 
! Отговори
ДО 107 преди 10 години
Не са ни виновни нито гърците нито сърбите. Сами сме си виновни че България е била разпокъсана на множество царства и на никой не му пука че брат му води война с турците. Сега сме в същото положение след 24гд. демокрация.
112
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента ни управляват турци и мафиоти! Избирайте или анадола или роби на комунистите цял живот или всички на улицата да ги свалим с камъни. България е в момент когато трябва да се появат нови национални герои като Ботев и Левски! Не измисленяци еничари като сидеров ибрика.
111
20
 
13
 
! Отговори
Девона преди 10 години
Какво са виновни *** и турците,а? Аз съм работил с *** и мога да ви кажа ,че са работни и съвестни. А за турците мога да кажа ,че са много по-работни от нас и много по-чисти и подредени.Защо при Тодор Живков *** работиха и нямаше никакви проблеми? Откакто дойде тази така наречена "демокрация" всичко се срина.Положението е ,че няма работа, Костов продаде всички заводи и фабрики за 1 долар и кредитните милионери ги нарязаха за скраб и продадоха.Всичко тръгна от десните а не от комун
110
3
 
29
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Преди да напавиш дете, трябва да подсигуриш жилище и длъгосрочна финансова стабилност, която да му гарантира, не луксозен и охолен живот, а нормално съществуване. Стандарт на живот (финанси), качествени детска градина, училище и университет (държавата), здравеопазване (държавата), социална политика и сигурност (държавата). По пряк или косвен начин държавата е отговорна за всичко това. Е в нашата държава, как да направи дете човек, че да има демографско развитие?!
109
3
 
23
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Чудесна сутрешна новина! За съжаление 2050г. е прекалено далече. Колкото по-бързо изчезне местното население толкова по-добре. Реално територията може да се превърне в чудесно място, но трябва да се подмени матряла. Сегашният не става за нищо..
108
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С 8 човека на ЧАС се топим, а не на ден!!! Миналия месец информацията на същия демографски център беше 7 човека на час - 5 починали и 2 емигрирали. Скоростта е катастрофална, с държавата е свършено... Великите сили най-вероятно ще направят на територията държава на ***, както направиха едно време на евреите на мястото на Палестина.
107
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нищо изненадващо в този факт. След като държавата не служи на обществото, то не функционира правилно. Нещо повече държавата пречи на обществото. И ако трябва да съм краен - държавата унищожава обществото! Хората емигрират, тези които остават тук се борят за оцеляване, а възпроизвеждането остава на заден план, защото никой не иска детето му да живее в мизерия и не просто трудни, а невъзможни условия. Как да си купиш апартамент, за да гледаш дете, как да си позволиш всичко, което е нужно...