Зловеща статистика – топим се с осем души на ден

Ще станем 4 милиона българи през 2050 г.
19 дек 2013 09:20,
265
Зловеща статистика – топим се с осем души на ден
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди от ефира на bTV проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.

"От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва", подчерта той.

България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, пресметна и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС пък подчерта, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават.

"Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 години. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртия етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо", обясни той.

Проф. Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените - българският език не е майчин.

"Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната година, какъв език имат за майчин – според нашата статистика за около 30 000 това не е българският език", изтъкна той, според когото "подмяната на населението" вече е започнала.

"Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира", критикува професорът.

Доц. Георги Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование. "Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност", предупреди той.

Според проф. Петър Иванов е необходима политика на рестриктивно семейно планиране.

"Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот. За ромите децата са просто средство за съществуване", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
21
 
! Отговори
уатата преди 10 години
Дори тротоара на снимката е чужд :(
105
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от еничари!!! Аман от комунисти и атакисти. Само Боеисов ни избави от етническото дпс. Той трябва да управлява!
104
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Общо взето всякакви *** се упражняват на тема демография, без обаче да влагат капка мисъл в думите си, залагат някаква прогресия и на тази база правят изчисления, видите ли щели сме да станем 4 млн. така 80-те подобни експерти говореха че 2010 ще сме поне 11,5 млн., е да ама не.Ако погледнем цифрите по обстойно ще видим че българите между 25-45 години са към 2,2 млн. от тях над 40 % все още нямат деца, т.е. отлагат събитието за по-добри времена, т.е. процеса видимо е обратим
103
0
 
36
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Абе щом вече турчин ни е социален министър, а маса българи го гледа с надежда да им подхвърли 20 лева, работата е на зле.
102
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дори и тези данни не са достатъчно вярни защото ни водят 7млн с тези които напуснаха страната , а те са към един милион и половина Българи.Населението на България в момента не е повече от 5 млн от които към милион не са етнически Българи.Правете си сметка вие с тези темпове до 2050 какво ще се случи ...ако сме живи де ,ще видим
101
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днешните еничари ни върнаха 20 год назад. Харесва им турската любов.
100
2
 
13
 
! Отговори
до факт преди 10 години
Много такива факти има!Ако Гърците и Сърбите се бяха били като истински мъже османците нямаше да завладеят балканите!Мама им *** сръбско-гръцка!Те са виновни за турското ни иго
99
1
 
13
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
нашата мила родина ще я закриват скоро ...като се връщаме със самолетите от запад на летище София ще пише - "закрито, връщайте се обратно"
98
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защото сме се хванали едни други за вратовете и се душим. В момента всички ни атакуват виждайки слабоста ни. Особено *** и турци а ние не правим нищо за да променим съдбата си. Няма такъв народ като нас.
97
1
 
19
 
! Отговори
вагон преди 10 години
Решението е да учиш много докато си на училище после ай чал българия - после много работене в германия докато се закрепиш, намираш си хубава германка, после имаш две деца, копуваш си пасат комби - през седмицата работиш усилено а събота и неделя пиене и ядене тва е...
96
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече всички се изяловихме като лидера на управлявашите.
95
13
 
6
 
! Отговори
Живко преди 10 години
Не се ли унищожат зомбираните от Тиквата гербери или да се изселят, България няма да се възроди!
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гласувайте за БСП, която в Коалиция за България е присъединила почти всички *** партии, която управлява с турците от ДПС в толкова много правителста и с предателите от ЮРУШ, и дори още по-скоро от предвиденото в статията територията наречена България няма да се населява от българи. Не мога да не призная, че толкова прости пенсионери-българи анти-българи, които сами гонят децата и внуците си от собствената им родина, няма в никоя друга държава. Предатели, измрете без внуците си!
93
0
 
21
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Не се косите, според Кристалина Георгиева имигрантите ще ни оправят демографския срив.
92
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще имам деца в БГ ама на кукуво лято в други ден. Да са роби и те и да хрантутят всякаква *** - държавни ***, калинки, ***, софиянци. Има българи, има роби.И патриотизъм вече нямам кум тази ***.
91
17
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 години
Ако не бяха взели властта ГЕРБ преди 4 год. сега щяхме да сме много по-напред и с работеща икономика. Май доста хора забравят как последните години преди нашествието на ГЕРБ , заплатите се бяха вдигнали драстично.Живеехме по-добре,хората се чувстваха по-добре и по-сигурни.
90
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добрата новина е че първо ще измрат полуживите симпатизанти на бсп и тогава България може да я бъде.
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До А1.......остана тук сред ***, а турците ще ни управляват, ще стана шофиор на бус........------------------------------------Спокойно тебе щете направим кмет в някое турско село за да можеш да доносничиш до насита.
88
6
 
22
 
! Отговори
Търтей преди 10 години
Със СерГЕЙ и *** начело на държавата няма как да се възпроизвеждаме.На единия кобилата ги ражда кой знае от кого, а другият си мечтае *** на Ердоган да ни завладеят.
87
2
 
27
 
! Отговори
Радвам се преди 10 години
За сметка на това ще сме по богати.После ще чакам да станем няколко стотин- ще ни показват по музеи тогава.Виж сине - българин, толкова били крадливи, мързеливи, завистливи и прости, че се самоунищожили преди столетие.