До 600 лв. за безработен да работи в друг град

Мярката е част от Националния план за действие по заетостта
Обновена: 24 дек 2013 10:15 | 24 дек 2013 08:46, Петя Славова
59
До 600 лв. за безработен да работи в друг град
Снимка: Булфото

През 2014 г. държавата ще плаща до 600 лв. на безработни, за да се преместят в друг град, където за тях е осигурена заетост, пише на първа страница "24 часа". Мярката е включена в Националния план за действие по заетостта, който бе одобрен от правителството на последното му заседание. Точният размер на еднократната помощ за преместване на покъщнината ще се определя в зависимост от действителните разходи. До 35 лева на ден за наем ще се отпускат на безработни, които са включени в дългосрочен курс за квалификация в друго населено място.

"Преселването трябва да си струва парите", коментира "24 часа". Българинът е доста уседнал човек и не обича да сменя града, в който живее. Това е и една от причините много хора да стоят с години без работа. Новата мярка на правителството да насърчи мобилността на работната ръка би могла да свърши работа. Но е нужно мярката да бъде подкрепена и с други в икономиката, за да не се засили обезлюдяването на малките градчета. Държавата трябва да насърчи и бизнеса да инвестира точно в тези забравени места, а пък мярката да даде стимул работниците да отидат и в малък град и да осигури нужната работна ръка на бизнеса.

За помощ от благотворителната кампания "Българската Коледа" тази година кандидатстват 485 деца, съобщава "Труд". Инициативата ще подобри постижението си от миналата година, когато стигна до рекордния брой 358 деца. Акцентите на настоящото издание на кампанията са проблемите със слуха и зрението.

Всеки лекар у нас да има по две медицински сестри, иска здравното министерство, посочва "Стандарт". За да реализира тази идея, ведомството предлага да започне ударно обучение на медсестри във висшите училища. Това е записано в плана за реализиране на новата Национална здравна стратегия. От екипа на министър Таня Андреева планират да се въведат и стимули за университетите да обучават сестри. Спорно е обаче дали ще има смисъл от тази мярка, ако не се създадат добри условия за работа на белите касинки у нас след това. В момента у нас има 28 643 лекари и едва 32 059 сестри по данни на НСИ.

"Уроци срещу насилието в училищата", отбелязва "Труд". Сексуалният тормоз, насилието в "романтичните връзки", агресията между приятелски кръгове - това ще са основните теми, по които ще се говори в училищата през 2014 г. Ще се дискутират в часовете на класа или в извънкласните занимания. Ще се дават примери за тези прояви при изучаване на учебните материали по история и литература.

"Вярата храни душата. Вяра, църква и държава трябва взаимно да се допълват. Те са различни и отделни институции, но имат за задача да осигурят материалния земен хляб за хората, чрез икономически и социални политики в държавата. Църквата пък предлага небесният хляб - това са великите тайнства, които стигат до хората, до техните души. Църквата може да дава пример какво трябва да е отношението към бедния. И в този смисъл, църквата може да е посредник между бедните и богатите", казва в интервю за "Новинар" отец Боян Саръев, който служи на християнството в Родопите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 10 години
какви са пак тези разходи бе хора,вместо да се задържат инвеститорите и да се създават работни места от нашия бизнес и да ползваме родното производство,то пак ще правим социални разходи ,Питам до кога,навремето имаше в нашия град :винпром,хлебозавод,консервена,мебелен завод,военен завод,завод за акумулатори и др. и това на 35000 град,а сега нищо............че то и правнуците ще са зле със заплати и пенсии
31
4
 
14
 
! Отговори
osata преди 10 години
До хххСега го прочетох това за 35 лв. квартирни на ден.Ясно, това са разходите за т.н. бежанци. Отделно заплащане до 600 лв. Т.е. изхранването и заселването им ще са маскирани като един вид подобрение на заетостта.Повече от ясно е за кои се отнася. Така сумите за издръжката им ще са законно перо от държавния бюджет, пълнен от данъкоплатците.Хитър, но плитък ход на управляващите.
30
1
 
12
 
! Отговори
безработен преди 10 години
хахха да ви светна нещо.....изпират пари на наши фирми дето си играят с бюрото по трЮда ... ПРОСТО обевяват някви свободни места на нискоквалифицирани служители и понеже има постоянно текучество на тези работни мест няма *** да се пребиват от работа за 350 лв дето с тях нищо...и така оформят се бланки за освободени места после пак се попълват изискване за ново открити работни места това са БЛАНКИ незнам коя фирма и ги печата но са луди пари за едно нищо....та стия ДО 600 лв ще си преперат пар
29
8
 
5
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Мобилността движи света. Защо трябва веднага да отричаме идеята, нека опитаме, може и да съживи изолирани райони.
28
1
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
Живея в средно голям град (по последни данни 25 хил.) но я има 15 я няма.За да си намериш свестна работа трябва да си или рода на кмета или на някой от общинските съветници. Има няколко големи предприятия в които дават заплати над 700лв, но гърча е на макс.Има и някакво си сдружение на всички големи работодатели, които се събират всяка година и се разбират какви да са заплатите в техните предприятия, демек където работи 80% от населението на града.Преборете се с подобни картели, пък....
27
4
 
7
 
! Отговори
дядото преди 10 години
едно време комунистите ни пращаха в странжа сакар,който искаше можеше да отиде да работи там и пари даваха накуп,сега пак същата идея,погледнал се Илия пак в тия.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те сега *** чесе замогнат!!!
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не може ли да дават 600лв. да емигрираме в Англия, за самолетен билет ще стигнат.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айдеееее....комунистите пак почват да ни разселват !!!
23
3
 
28
 
! Отговори
Безработен преди 10 години
Поредната глупост, за да се източват средства по програми на ЕС за заетостта. Къде са ви 250 000 работни места и кой ще ги създаде в тази пълна изолация на страната!? Лъжци....
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде сички от северозападо в Софето
21
2
 
22
 
! Отговори
123 преди 10 години
Поредната идиотия в държава чийто стълбове на икономиката са:контрабанда,източване на ддс,кражба на държавни пари посредством обществени поръчки,търговия с китайски ***,частни съдия изпълнители.......
20
1
 
20
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
А не може ли да се привлече инвеститор, да създаде производство, да дава добри заплати и хората сами да тръгнат към въпросния град, защото там се живее добре...Ама не, по-лесно е да се дават едни пари, че да метат хората улиците. Щото то в повечето бедни градове по-читава работа няма - държавната администрация и дотам.
19
2
 
17
 
! Отговори
DDR преди 10 години
По-тъпо нещо не може ли да се измисли.Вместо всеки да си вземе съдбата в своите ръце и ИНИЦИАТИВАТА да движи всичко пак някой чака ДА МУ СЕ ДАДЕ за да ражда, за да си намери работа, за да мисли....Фуй...
18
2
 
17
 
! Отговори
kotarakavi4o преди 10 години
И това ако не е далавера...
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в кои градове ще се местят безработните? Къде има работа? Или имате предвид онези 250000 работни места,които обещавахте преди изборите?
16
1
 
7
 
! Отговори
ZABOBOL преди 10 години
ISTORIQTA e 100% qsna:STALIN e nai masoviqt UBIEC na vsichki vremena.I oshte neshto vajno:Dqdoto naPUTIN e bil telohranitel na STALIN,kato vinagi parvi s golqma ohota e hapval ot prigotvenite hrani za SATRAPA s cel podmazvane i deklariraiki predanost doGROB.USA+ROSSIQ/bez PUTIN/=HUBAV SVQT.INOVACIQ NA BELIQT ZABobol.
15
2
 
26
 
! Отговори
писател преди 10 години
И по 1000 лв. да дава Държавата нищо няма да помогне. Комунизма отучи хората да работят. Кажете ми в коя държава има такива просташки поговорки.-"Учи мама да не работиш" , " Ако работата е много спешна друг, че я свърши." и все в тоя дух. А поговорките казват всичко за един народ.
14
0
 
19
 
! Отговори
пълни просттотии преди 10 години
с тия уж програми просто се демонстрира просто че РАБОТА НЯМА ОСОБЕННО НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА РАБОТА НЕ 350 ЛВ ДА ИМ РАБОТИШ НА *** И ДА ТИ ВИКАТ ТИ РАБОТИШ..........ЕВРОПА КАЗА 400 ЕВРО КОЕТО Е 800 Е СОЦИАЛНИЯТ МИНИМУ ЗА ОЦЕЛЯВАЕН НА ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ *** ОТ ХУНТАТА И ДРУГАРЯТ БАДЕМОВ САРАЙСКИЯТ КЕНЕФОТЕРЕПЕФТ НА ДОГАН ***
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,... да започне ударнообучение на медсестри във висшите училища...''Ударници!А дали ще има лекари за сестрите или университетите ще работят и за износ?