Правилното решение е задържане на цената на тока

Куюмджиев: Резервите в енергийната система са на ръба
Обновена: 30 дек 2013 14:02 | 30 дек 2013 11:43, Екип на Bulgaria On Air
18
Правилното решение е задържане на цената на тока
Снимка: Bulgaria On Air

Задържането на настоящите цените на тока за още една година е най-правилното решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев. Той допълни, че е трябвало да се работи в тази посока, а не за ново намаляване на цените.

На закрито заседание днес се очаква ДКЕВР да реши дали да понижи дневната тарифа с до 1%, а нощната с 10% за битовите потребители. За малкия бизнес се планира намаление на дневната тарифа в рамките на 1,5%.
"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни преди около десет дни председателят на ДКЕВР Боян Боев.

На въпрос дали има достатъчно резерви за новото намаление  Явор Куюмджиев отговори, че секторът е на ръба. По думите му усилията е трябвало да бъдат фокусирани върху задържане на цените до следващия регулаторен период.

Новото намаление би довело до средно около 2% по-ниски сметки за потребителите, допълни още Куюмджиев
В предложението на ДКЕВР е заложено и допълнително намаляване на технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. По думите на  Еленко Божков, член на ДКЕВР, инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени и затова разходите могат да бъдат намалени.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

В предложението на държавната комисия е заложено и намаляване на цената за пренос на електричество до 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха преди дни от ръководството на енергийния регулатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: токцениЯвор Куюмджиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
румен221....Колкото ти намалиха тока, като сложиха таксата на ВЕИ, толкова е истина и това...Нали са лошите, скъпите и т.н...Никой ли няма да зададе въпроса ЗАЩО като сложиха 20% такса на МАРОДЕРИТЕ тока го намалиха с 1%???Ако беше истина трябваше с 10-15% да го намалят, нали???
14
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Нещастните олигарси с ВЕИ:- В. Златев - годишно 17.5 млн. лв- Иво Прокопиев - 9.4 млн. = Плевнелиев- Н. Вълканов 9.4 млн.- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.- Т. Начев, ГЕРБ -7.6 млн.- В. Аличков - 6.7 млн. - С. Донев 4.4 млн. = Румяна Желева.
13
0
 
0
 
! Отговори
Драгомир Стоянов преди 10 години
Живея в Англия от 1 година и мога да кажа че не е скъп тока в България,всъщност нищо не е толкова скъпо ,но за съжаление доходите са ужасни!!!!!!!!! Не мие ясно защо не се плаща на час ,а все минимални заплати се смятат!!!! Според мен едно заплащане минимално от 7.00 лева на час за по обикновените професии би оправило нещата...И заплатата да се превежда всеки петък !!! Спомням си какъв ужас изпитвах като вземах заплатата си в България....и колко едълъг един месец !!!!! Не искам....мерсиииииии
12
2
 
6
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
ТЕЗИ САМО ЛЪЖАТ ХОРАТА.СЪЩО ЕРП-ТА СА ФРАШКАНИ С ПАРИ.МНОГО СА АЛЧНИ,СЪЩИТЕ ИЗНАСЯТ КАПИТАЛИТЕ НАВЪН И ЗА НАС НИЩО НЕ ОСТАВА,САМО НИ ОГРАБВАТ ЯКО.КОЖОДЕРИ И БЕЗСРАМНИЦИ!!!!!!
11
1
 
7
 
! Отговори
RAD преди 10 години
Червените лакардии знаят прекрасно,че българинът е чувствителен на 2 неща - цената на тока и цената на хляба.За това правят всичко възможно да задържат и намаляват цената,каквото и да коства това - заеми, фалити и т.н. ! Не им пука! Важното е да не излизат хората масово на улицатаА че иначе резервите са отдавна изчерпани е ясно. сега простио се чудят окъде да прелеят,че да закрепят докъдето могат положението!На всички е ясно,че няма как цената да не расте....
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Енергетиката е в колапс от безбожните заплати и бонуси които си раздават служителите и. Енергетиката е в колапс от ненужните прекупвачи, залепили се като кърлежи около производителите. С колко се повишава цената на произведената енергия до потребителя. Обяснете на народа и не разтягайте локуми.
9
0
 
5
 
! Отговори
роки преди 10 години
Голя кеф ще фалира енергетиката.А дано
8
0
 
15
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 10 години
Енергетиката е в колапс, да помислят вместо да свалят сметките за ток с 80 стотинки да вдигнат стандарта на Българите!
7
2
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговете на Ирак за ОМРАЗНИ и ги ДЕНОНСИРАХА ЕДНОСТРАННО. Същото направи Еквадор и сега ПРОСПЕРИРА! И в международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните 1 и 2 и въпреки това са подписали!Договорите за задължително изкупуване на ток СА ОМРАЗНИ, затова:Или ПРАВИТЕЛСТВОТО ще ги ДЕНОНСИРА по лесния начин или Хората по трудния!.
6
4
 
18
 
! Отговори
NORM преди 10 години
Щом този червен *** казва с половин уста,че положението в енергетиката не е розово,значи то е повече от трагично.За това говорят от дълго време и специалистите,но кой да ги чуе.
5
6
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Енергетиката - дефицит на базови мощности и нещастни олигарси1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44- През тих мъглив януари язовирите са празни, потдържаме топъл и студен резерв от по 1,0 GW и остават 6,8, което е с 0,6 по-малко от НЕОБХОДИМИТЕ 7,4 GW 3. Излишъци- Изискването 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36% - преизпълнили сме и директивата 2099г.!4. Предстои остър дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака.
4
3
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Социалистите с Еврорайон-ТракияНи крадат Най-голямото богатство!Притежаваме най-голямото находище на уран в света! Започва от Бургаз, минава м/у Ямбол и Елхово, под Кърджали и Рила. До 92 г. се е добивал триураниев осмооксид и тока е бил 0,2 ст. Имаме уран, за да се осигури и Е.С. за 100 000 г.!Горивото стои и чака Турция и САЩ да го откраднат с Еврорайон Тракия или УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето) ЗА ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!Време е да ВЪЗСТАНОВИМ АРМИЯТА си и да пуснем 3 и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй!!!.
3
6
 
19
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Правилното решение е да си подадете оставката на връх Нова година, та изстрадалия български народ да си отдъхне бе миризливници!!!!!
2
6
 
28
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Толкова са прости,че коментарите са излишни!!! Давайте смело ***,след вас и потоп!!!
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилното решение е такива като тебе да бъдат натирени!