Протестите – събитие №1 в България за 2013 година

Войната в Сирия е най-важното международно събитие, смятат читателите на Dnes.bg
30 дек 2013 20:25, Красимир Ангелов
179
Протестите – събитие №1 в България за 2013 година
Снимка: Булфото

Протести, избори, бежанска вълна. Изпълнената с много и противоречиви събития 2013 година вече е към своя край. И както винаги в края на всяка година е време за оценки и равносметки.

Екипът на Dnes.bg се допита до своите читатели кои са най-важните събития през отминаващата година по света и у нас.

Над 5 800 души гласуваха в анкетата "Кое е най-значимото събитие за България през 2013 година?" За близо половината от тях - (44%), най-важното нещо, случило се в държавата за последните 12 месеца, са протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, добили популярност като #ДАНСwithme.

Интересното е, че според нашите читатели и второто най-значимо събитие в страната е... протест. За 19% от отговорилите в анкетата това са февруарските протести и сблъсъци, които доведоха до оставката на кабинета на Бойко Борисов и предсрочни избори.

Бежанската вълна, която достигна България във втората половина на годината, също бързо се превърна в събитие от национален мащаб и според 16% от читателите на Dnes.bg е най-важното нещо, случило се в страната за 2013 година.

Предсрочните парламентарни избори и съставянето на кабинета Орешарски се нарежда на четвърто място в събитията на годината с 12% от гласовете на анкетираните.

Далеч по-малко от гласувалите определят за събитие на годината избора на Неофит за български патриарх (4%), първия референдум у нас за съдбата на АЕЦ Белене (3%) и опита за покушение срещу Ахмед Доган (2%).

Много по-категорични са резултатите от анкетата "Кое е най-значимото международно събитие за 2013 година?". За 54% от читателите на Dnes.bg това е военният конфликт в Сирия. Разкритията на бившия американски агент Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия, е второто най-значимо събитие според участвалите в анкетата с 10%.

С равен процент от гласовете – по 9, са три международни събития - протестите в Украйна, кампанията срещу българи и румънци в някои страни от ЕС и изборът на Франциск за нов папа.

Раждането на наследника на британския престол - принца на Кеймбридж Джордж, е най-важното събитие за 5% от гласувалите, а протестите в съседна Турция – едва за 4% от читателите на Dnes.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
4
 
! Отговори
Смех! преди 10 години
Що ще на протест чедо на номенклатура,сключило брак с подобно,плюло февруарските събития и после забравило , сега вие на мегданя.................деца в чужбина,цял живот не хванало работа-безработно за спа и фризури-досега!Е тия наглеци ни разказаха играта!
42
1
 
4
 
! Отговори
багажа и за Англия преди 10 години
Айде не се прави на луд , нема нищо за протестиране от утре 1.1.2014 багажа и за Англия , само работа по 12 часа на ден ша оправи България
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имайте търпение и след 3,5 години Бойко се връща да ви "спасява" от турците, като се коалира с другите турци от Деформаторския блок. Касим Дал няма търпение да вкуси властта, въпреки, че вече я е вкусил с ДПС, но той иска неговата партия да е на власт.
40
8
 
8
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
ТОВА НЕ Е НАЙ ВАЖНОТО СЪБИТИЕ ! НАЙ -ВАЖНОТО СЪБИТИЕ Е ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ ОТЪРВА ОТ ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО ,НАЧЕЛО С НЕГОВИЯ БЕЗХАБЕРНИК ! СЕГА ПРАВИТЕЛСТВОТО РАБОТИ ,НАЧЕЛО С НАЙ ДОБРИЯ ПРЕМИЕР ОРЕШАРСКИ ! БОРИСОВ САМО МОЖЕ ДА СЕ УЧИ ОТ НЕГО , А НЕ ДА ОРГАНИЗИРА ПУЧ ЗА СВАЛЯНЕТО МУ ! ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА ,БЪЛГАРИ , И КЪСМЕТ БЕЗ БОЙКО !
39
3
 
3
 
! Отговори
сапунки преди 10 години
щяхме да учим немски като официален език.можеше пък и да не е лошо
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PROTESTITE SUBITE nomer edno?!? kOI GO KAZVA TOVA, ZA MEN PLATENI OT Agenta "BUDA".Znaese, zadelil e 4oveka 10 miliona i se nadqva da sedne otnovona Beliq Kon i da razkate naroda si otnovo/Za normalnite hora subitiq nomer edno sa 1.Bezraboticata 2. Dalaverite v energetikata kudeto vsi4ko do edin ot upravnicite kradat bezogledno 3.Razpada na semeistvoto4.Nislkat kultura na Bullgarina koqto stava vse po-niska 5.Razpada na durjavnite institucii.6.Korumpiranata sudebna sistema. 7.Umira6toto zraveopa
37
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тук опорни точки,но те не се ядат и не се пият.Ще ви гледаме сеира през 2014. Да видим как ще си плащате сметките.
36
19
 
18
 
! Отговори
Браво на Орешарски! преди 10 години
Браво на Орешарски! Народът на България ви е благодарен, господин Орешарски!
35
4
 
8
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Защо на другаря rumen221, постовете са значително по-дълги от регламентираните 500 символа ????
34
10
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 10 години
До Аvеnir И защо Сталин и Путин да са зли. Дето спасиха Европа от фашизма и американското лапане на Сирия ли. с цената на 60млн загинали съветски граждани и днес с цената на редица дипломатически ходове.
33
5
 
16
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До отсрочка на 3-татаКолкото до Путин, погрешно го набеждавате за "миротворец" , той е такъв колкото, чичко Ви Сталин!
32
5
 
12
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
Войната в Сирия е първата война след ПЕРЕСТРОЙКА, която Русия спечели срещу САЩ.
31
11
 
20
 
! Отговори
кон - опашка преди 10 години
онази бяла сграда на която е изписано "Съединението прави силата" трябва да я срине народът, или поне обитателите да ги прогонят по един от възможните начини!Причини???Нито сме обединени(съединени) !Нито сме силни ! ...ама то си и пише - НАРОДЕ ПРОТЕСТИРАШ ИЛИ УМИРАШ, САМ ИЗБИРАШ!
30
15
 
15
 
! Отговори
експертиз контекстов преди 10 години
Доста агенти пишат против Борисов. Ама нали сега не е той премиер!? Сега къртишев, летящата чиния и вейсел сайдероглу са премиери-три в едно, нещо като нескафе, нещо като нищо... А същинското нищо е черепарски.
29
5
 
8
 
! Отговори
зов за помощ преди 10 години
След като прочетох 3 пъти книгата "Защото съм социалист"-1 и 2 ми излезе силен обрив на задните части,преплитане на червата,конюнктивит и силна депресия.Не знам какво да правяПомогнете ми добри хора
28
4
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Анонимен 83,КОЙ?- Костов ИЗЛЪГА, че прави демокрация- Сакс-горски ИЗЛЪГА, че ще забогатеем- Станишев ИЗЛЪЖЕ, че е социалист- А.Доганов ЛЪЖЕ че е турчин- Сидеров ЛЪЖЕ, че е националист- Цветанов ЛЪЖЕ, че нищо не знае- Борисов ЛЪЖЕ, че може да управлява- Плевнелиев ЛЪЖЕ, че НЕ ЛЪЖЕ!НО ЧИЕ ЛЪЖОВНО ПУСТОСЛОВИЕ ДА ИЗБЕРА?- Сините ЛЪЖАТ с дясно пустославие- ГЕРБ и ДПС ЛЪЖАТ с либерално пустославие- БСП ЛЪЖАТ с ляво пустословие- Политическите *** ЛЪЖАТ за всичко Всички в хор ЛЪЖАТ, ЧЕ СА ПОЛИТИЦИ, ЧЕ ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ!!!.
27
3
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Анонимен 83,Морал ли? - "Да бе, да..., ама едва ли...Лъжа е, че между Партията на партийните секретари (БСП и креатури) и партията на милиционерите (ГЕРБ и креатури) и командващите ги мафиоти-милиардери (генералите от ДС) има голяма разлика...- И едните и другите са се клели, първите да обясняват, вторите да пазят КОМУНИЗЪМА..., под мъдрия Контрол на генералите от ДС = Олигархията...!- СЕГА и едните и другите ПАЗЯТ И УМНОЖАВАТ ПАРИТЕ на ДС = Мафията!Проблема ни е Кои са по-малко алчни, а Сидеров явно им пречи!!!.
26
2
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Само със спонтанни протести не ставало, трябвало и Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа (ЦРУ), плати на демагозите:- Училище за политика - С. Безуханова - 300 000 $- Асен Генов Ф-я "14 януари" - 120 000 $- Ф-я "Риск Монитор" с близкия до Мадам Йес Й. Грозев - 350 000 $- Институтът за развитие на публичната среда на А. Цонева - 200 000 $- Центърът за либерални стратегии на И. Кръстев - 137 000 $- Българският "Прозрачност без граници" с О. Минчев - над 200 000 $И за по 30 сребърника Талибите са разбесняха, но-о-оооо ТРЯБВАЛО И АКЪЛ!
25
4
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Анонимен 71,Тези ли са добрите комунисти? 1. Б. Борисов комунист, майор от УБО, и син на полковник от МВР.2. Ц. Цветанов СТАРШИНА от ДС ! Син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС и масов убиец Григор Шопов.3. Ц. Цачева партийна секретарка на Окръжния народен съвет в Плевен.4. Н. Младенов комсомолски секретар, племенник на Пешо Танкиста и син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5. Р. Плевнелиев - първи секретар на общински комитет на ДКМС.6. Симеон Дянков комунистическо синче стипендиант на фондация Людмила Живкова.
24
2
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
История на "Протестите"...Избори... - ГЕРБ купили от Мишо-бирата 10 ТИР-а с бира, но, дойде "Костинброд" и... ГЕРБ остана в опозицияИ Кой, Кой да изпие бирата:- Ще поканим Буда-лите, но... не за победа, а за "Оставка" на правителствотоСъбраха се, изпиха бирата и се разотидоха- Да си купим Протестери Протестери взеха парите, повикаха и се прибраха на топло- Лесно е да купим студентите! Но, Талибаните изядоха лютеницата на кака Милка и сами разбраха, че нищо не разбиратАми сега? - То не ставало само с лапане, рязане на лентички и Винету, тлябвало и акъл