Поне 360 лева заплата за чиновник

Тя е за най-ниската длъжност на държавен служител
16
Поне 360 лева заплата за чиновник
Снимка: Булфото, архив

Чиновниците ще получават месечно минимум 360 лева с одобрените днес от правителството промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Това е възнаграждението за най-ниската длъжност на държавен служител.

Минималните размери на основните месечни заплати на останалите работещи в администрацията, които не са държавни служители, и които не достигат новия размер на минималната работна заплата за страната от 1 януари, се изравняват с нея и стават 340 лв.

С друго свое решение правителството прие Национална стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г. В изпълнение на стратегията се очаква към 2020 г. ученето през целия живот да се превърне в реалност за всички български граждани. Конкретни резултати се очакват по отношение повишаване на дела на обхванатите в предучилищно възпитание и подготовка на деца от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас от 87,8% през 2012 г. на 90% през 2020 г.

Очаква се още намаляване на преждевременно напусналите образователната система от 12,5% на под 11%; намаляване на дела на 15-годишните със слаби постижения, увеличаване дела на завършилите висше образование, както и на придобилите степен на професионална квалификация в областите „Информатика”, „Техника”, „Производство и преработка” и „Архитектура и строителство”.

Кабинетът предлага на парламента промени в три закона, с които се намалява регулаторната тежест. С корекциите в Закона за енергията от възобновяемите източници се премахва изискването за вписване в регистър на лицата, извършващи дейности по монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения в енергийни обекти.

Чрез предлаганите промени в Закона за енергийната ефективност ще се намали броят на изискваните документи при подаване на заявление за вписване в публичните регистри на Агенцията за устойчиво енергийно развитие на извършващите дейности по обследването за енергийна ефективност, сертифицирането на сгради, изготвянето на оценка за съответствие на инвестиционните проекти и др.

Третият закон, в който се предлагат промени с цел облекчаване на бизнеса, е Законът за насърчаване на заетостта. В резултат на измененията ще отпадне необходимостта участниците в обществените поръчки да подават искания пред Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда” за получаване на удостоверения за наличие или липса на наложени от нея административни наказания за наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци през последните до 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 13Аман от "винаги просветени" тъпънари!!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе по 20, по 120 получават. Къде ги четете тези неща не знам. Почивали били през ваканциите без пари, няма ваканции, а има отпуск. Пари за храна и дрехи получават само някой, а не всички. Ранга им няма нищо общо със заплатата и т.н. и т.н. Но ти си явно доста по-запознат!
11
3
 
7
 
! Отговори
работник преди 10 години
Е все пак за комунистите-социалисти-анархисти-националисти е успех, че 180 евро на месец и ниво. А в Западна Европа около 350 евро е дневната надница. Благодарим ти партиио любима чеБКП-БСП-ДС не ни остави да умираме от глад. Не че сме сити но ако беше друга партия нямаше да са от нашите и да сме по добре не е нормално. Ние сме свикнали да гладуваме от 1944 г.
10
2
 
17
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
150 000 чиновника има България !? от тях 100 000 са си чисти *** и трябва да бъдат премахнати от администрацията и да си намерят работа в реалната икономика и да са полезни за тая държава, а не само да цоцат от нея, седейки на некви бюра и и бъркащи си в носа !
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да гори една свещ и да свети трябва да има правилно разчетен фитил и гориво, ако горивото е много фитила се дави и угасва, а ако фитила е много гори бързо и пуши!
8
1
 
9
 
! Отговори
do bai dobri преди 10 години
Ako se namali administraciqta, polovina nqmat nikakuv shans da se realizirat v 4astniat sektor. Prosto tiq hora zapo4vat v administraciata i sedqt do pensiq,tova za men e edin propilqn jivot. Az sum rabotil durjavna rabota i nikoga pove4e neiskam da se vrushtam tam.
7
3
 
10
 
! Отговори
бг преди 10 години
За МВР си прав......
6
4
 
19
 
! Отговори
Бай Добри преди 10 години
България намалява и застарява, а икономика я няма никаква! За какво са ни толкова чиновници? Кого обслужват (освен себе си) Броя на чиновниците (администрацията) трябва да се намали със поне 70-80%!! Сега има достатъчно технологии и софтуер, и повечето от административните процеси спокойно мога да бъдат автоматизирани! Нали се говореше за електронно правителство?? Какво стана? Май нарочно го забравиха.. В МВР и из министерствата положението е същото, хиляди безполезни кадри са на хранилката.
5
0
 
17
 
! Отговори
бг преди 10 години
То производство има ли?....как няма да са повече...редно е да скачаме срещу тези които съсипаха работеща икономика....
4
0
 
20
 
! Отговори
бг преди 10 години
Ако се намали администрацията с 5000души примерно...ще спестим една сума...около 2 500 000 и какво?....2 000 000 *** СА НА ПОМОЩИ И ПЕНСИЙ...средно по 150 лв. са 300млн....."бизнеса"...в БГ е 80% в сиво...това ощетява държавата с милиарди...от контрабанда и монополи се губят също милиарди,.....та точно чиновниците не вервам да ни оправят......(не говоря за администрацията по високите етажи)....те се гушат здраво...
3
4
 
23
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ЧЕ преди 10 години
ЧИНОВНИЦИТЕ СА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ЗАЕТИТЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО !!!
2
12
 
29
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
намалете чиновниците и освободете икономиката,защото иначе скоро и държава няма да има
1
14
 
17
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
намалете чиновниците и освободете икономиката,защото иначе скоро и държава няма да има