Пилотни програми по дуалната система ще стартират през 2015-2016

Бизнесът да не се притеснява, че ще бъде търсен само за финансиране, заяви Клисарова
11 яну 2014 15:27,
10
Пилотни програми по дуалната система ще стартират през 2015-2016
Снимка: Bulgaria On Air

Въвеждането на дуалната система в образованието ще започне  с пилотни програми най-рано през 2015- 2016 година, заяви в предаването “Брюксел 1” на телевизия Bulgaria On Air министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя допълни, че на този първи етап за финансирането на проектите ще бъдат използвани европейски средства, като по този начин ще бъдат подпомогнати и бизнесът, и професионалните училища с определен ресурс.

Впоследствие ще бъдат направени разчети и ще бъде по-лесно да се определи необходимата сумата, която да бъде заложена в бюджета, коментира още Клисарова.

Тя посочи още, че в различните страни има различни схеми за разпределяне на средствата за практическото образование между бизнеса и държавата.

„В Германия бизнесът плаща около 50% от обучението. В Швейцария – до 70% . В скандинавските страни има специален пул, чрез който бизнесът събира средства, след което ги предоставя за професионално образование. Тези средства могат да достигнат до 70%”, коментира Клисарова. Тя допълни още, че трябва да бъдат предвидени средства и за наставниците на младите хора, които следва да имат необходимия опит и познания, за да ги обучават.
„Образованието трябва да бъде съобразено с развитието и интересите на младите хора,” посочи още образователният министър.

По думите й бизнесът не бива да се притеснява, че ще бъде търсен само за финансиране на практическото образование. Компаниите ще бъдат включени с осигуряването на знания в учебните програми, в училищните настоятелства и т.н.

Клисарова допълни още, че учениците, особено в горните класове, имат желание да натрупат практически знания. Почти 50% от дванадесетокласниците работят през летните месеци, сочат данните на статистиката. Остава да бъде установено кои са уменията, които най-много искат да придобият, и в тази посока да бъдат разработвани програмите. Подобно проучване трябва да се направи не само за средното, но и за висшето образование, коментира още Клисарова.

Цялото предване може да гледате днес от 18.00 часа в ефира на Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нека лелката се научи да говори правилно български език и тогава да дава акъл. аман от полуграмотни, за които "голЯми", "аз вЪ разбирам" и други бисери са нормални.
9
1
 
7
 
! Отговори
УЧЕНИЕТО Е СЛЪНЦЕ преди 10 години
Жалко за желещите да учат-насила ще ги направят неуки тъпанариТова гръмко име "Дуална система" по рано се наричаше "Професионални училища" в България .Имаше и вечерни варианти-та дори и т.н. недоразумение "РАБФАК".Както всичко в България неграмотните управляващи ще УНИЩОЖАТ И ТЕЗИ КОИТО РЕАЛНО - УЧАТ- ще увелича младежите без перспектива в живота.РОДИТЕЛИ ЖЕЛАЕЩИ ДОБРОТО НА ДЕЦАТА СИ- УЧЕТЕ ГИ НА ЧУЖДИ ЕЗЦИ И ЕМИГРИРАЙТЕ ОЩЕ КАТО СА МАЛКИТУК: ВСЕКИ ДЕН= ВСЕ ПО *** ИЗНЕНАДИ- СЕГА "ДУАЛНИ"
8
0
 
5
 
! Отговори
НЕМА НУЖДА преди 10 години
вече от нищо тука ! Аре у лево !!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Техникумите в България работят и днес.Дуалната система цели най-вече децата да работят от 16 години,както ние бяхме бригадири.В цялото уравнение за разлика от Германия у нас липсва бизнесът така,че не ми се вярва българският бизнес да се съгласи да спонсорира образованието у нас,още повече,че е ясно,че щом завършат децата директно заминават да работят на запад.Дуалната систрма е за страни с развита икононика.
6
0
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,- Дуалната "система" произвежда ЧИРАЦИ - полуграмотни индустриални роби...!- С пълна сила искат да правят децата ни ПОЛУГРАМОТНИ ИНДУСТРИАЛНИ РОБИ И ***...- Техникумите, които СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИТЕ ДИВАЦИ закриха, правеха истински средни технически специалисти..., които "пробиха" в целия свят...!!!Просто е... (макар, че не е за прости хора) - ВЪЗСТАНОВЕТЕ ТЕХНИКУМИТЕ...!!!.
5
2
 
0
 
! Отговори
klis преди 10 години
ъъъ..много е секси..искам да ме опъне..охх ъъъ
4
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Нови схеми за лесни парички?Давай!
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Викате връщате задължителните бригади? Само така, вива ле СССР!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе те наште чорбаджии заплати не щат да дават ....те искат да ги накарат *** да обучават ....басирам се че нищо няма да излезе !!!
1
1
 
18
 
! Отговори
a преди 10 години
В бг бизнесът се затруднява да плаща заплати от 200 евро на работниците си. Търси квалифицирани кадри с по няколко години стаж. От къде да намери пари за тези, които ще обучава?