400 евро минимална заплата - армия от безработни

Бизнесът и синдикатите в спор за идеята за базов доход
Обновена: 13 яну 2014 14:00 | 13 яну 2014 12:15, Веселина Йорданова
182
400 евро минимална заплата - армия от безработни
Снимка: Dnes.bg

"Армия от безработни" прогнозира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, ако минималната заплата стане 400 евро.

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица, изтъкна той пред Нова телевизия във връзка с дискусията дали в Европейския съюз да се въведе безусловен базов доход от 400 евро.

В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, у нас  КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Според Данев въвеждането на безусловен базов доход или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обясни, че идеята на въвеждането му е да бъде затворена огромната празнина между бедни и богати, да се намали социалното неравенство. Според Манолов проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика.

Димитър Манолов коментира, че в България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците, следователно ще се разкриват работни места. Защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Изпълнителният председател на БСК каза още, че цените на кредитите в България са по-високи заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са на минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, заяви Данев. Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ пък смята, че това е „чудовищна глупост”.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
5
 
5
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До val 789Ако си прав, то би трябвало да посочиш високия жизнен стандарт на работниците. Нямаше го. На запад го имаше?И какво остави социализма? Я изброй едно по едно, та да можем да коментираме.Вкарвахте хора по концлагерите, пътищата се строяха от работници с по 60-70 лева заплати. Трудно е да се сравнява покупателната способност на тези левове със сегашните. Храната е била по-евтина, в пъти, но чифт доносени обувки на роден производител са били по 30-40 лева. Качествена родна риза 15-20
138
0
 
3
 
! Отговори
gogo преди 10 години
до 143 a ti da ne misli6 do 150 godini da zivee6,q xodi da si ebe6 maikata
137
3
 
6
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До val 789Ами парадокса е, че част от преподавателите ми са комунисти, които ми преподават капитализъм. Всеки сам трябва да отсее важното :) Повечето неща така са вдигани. Комунизма не те насърчава да работиш, а ти казва "И да работиш, и да не работиш пак ще си добре". Това е против човешката природа най-малкото и не насърчава да даваш най-доброто от себе си. Съвсем логично е да се разпадне.
136
2
 
33
 
! Отговори
с. преди 10 години
Аууу!Верно ли!?За заплатки парици няма!За джипове,любовници и изгъзици обаче има!Така нареченият "бизнес" са сбирщина от такива долни ***,че като се говори за тях на човек му остава лош вкус в устата!Плащат смешни заплатки на фона на безумни изисквания!А често дори и смешните заплатки не ги плащат навреме!Лошата новина обаче *** скапани е,че всички ограничения върху трудовите пазари паднаха и всеки нормален,амбициозен и образован човек ще се разкара!А вие се оправяйте с плявата!
135
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май ви е малко работата, че отделяте толкова време в лалане на празни приказки?
134
2
 
22
 
! Отговори
wtf преди 10 години
Икономиката е виновна, че тук всеки е шеф и директор и за да взима 3 000 лева заплата, плаща на 5 човека по 320лв., вместо да плаща на 4 по 800 и да работи на мястото на петия. Или че всеки стана гражданин, а земите ни се обработват от чужденци.
133
1
 
9
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 144 clishiКлише,учиш СЕГА финанси,това ще рече,че си 20-25 години жив и здрав да си,но нещо НЕНОРМАЛНИЦИ ти преподават науката или ти нещо грешно си НАУЧИЛ.Ти СЕРИОЗНО ли мислиш,че ВСИЧКО Е ВДИГАНО по бригадирски и с безплатен ТРУД??Нещо бъркаш тогавашна България със Северна Корея и Виетнам!!
132
0
 
2
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До val 789Вие изтрепахте маса народ като мухи. Един Горбачов ли не можахте да ликвидирате навреме, бе :)))Да те попитам тогава де беше великото КГБ? Вездесъщото КГБ?ППИмаше едно участие на Горбачов в предаването на Кеворк Кеворкян - агент Димитър, в което бившият съветски лидер казва, че неговият цвят и до сега е червеният!? Да не са го вербували от ЦРУ като контрапункт на Сноудън :)))
131
0
 
3
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До www_wwwАми аз съм съгласен, че всичко това е така. Не споря с теб и подкрепям почти всичките ти мнения :)
130
0
 
2
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До clishiАко някой е учил стопанска история, би трябвало добре да знае какво е индустриализация и как тя е протичала в отделните държави. Например - как се индустриализира Англия и Османската империя? Кой лее топове и кой играе табла. Трябва да прави разлика между лека и тежка промишленост, дори и в марксистко-ленинския смисъл на думата. Преди девети септември 1944 година България произвежда самолети, след това черни и цветни метали, които унищожават селското и стопанство.
129
2
 
3
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 142 www_wwwЗащо на мен задаваш този въпрос:Как? и Защо фалира???Питай другарят Горбачов как стана тази работа,че още и още в Америка лекции по перестройката чете по заслуги!!
128
1
 
9
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До www_wwwУча финанси и съм учил Стопанска история. Всичко, което са построили тогава е било с цената на безплатен труд и помощи от Русия. val 789 знаеш ли, как са финансирали в Бъгария заводите, който са поддържани от държавата, за да не фалират? Продавали са почти безплатния руски петрол на Западна Европа и САЩ. Без капитализма, комунизма нямаше да съществува :)
127
0
 
6
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До val 789И защо тогава толкова мощният в индунстриално отношение социализъм фалира? Защо, как стана, каква беше причината? Защо твоите другари комунисти тръгнаха да изнасят капитали на запад? Защо?Вместо да арестуват Роналд Рейгън и Маргарет Тачър и да ги пратят в концлагер.!?
126
0
 
5
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До Народен ЮмрукИнтересен народен герой си - бесиш, но без имена. Дори в бившите комунистически диктатури, "народните" им съдилища пускаха по някое и друго име - първом го определяха като враг на народа, после погваха и семейството и след това бесеха. Разбира се, избесиха и доста неизвестни лица без съд и присъда. Мир на праха им.Пак питам конкретно:- Васил Божков айдук ли е?- Гриша Ганчев айдук ли е?- Делян Пеевски и майка му айдуци ли са?
125
3
 
11
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 134 clishiКлише,това което се построи ТОГАВА,днешните не могат да съберат пари с боя да го санират!!!Тези предприятия и заводи с"клатене на крака"не са вдигани,а с ТРУД и СРЕДСТВА от цял народ,за да могат сегашните в тях бизнес да въртят без да са ВЛОЖИЛИ една стотинка.Тези за клатенето на краката *** ги разправяй на дечицата си ако имаш такива!!!
124
5
 
3
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До clishiКомунизмът фалира няколко пъти преди десети ноември 1989-та, когато официално се предаде и в България. Последният, и един от най-тежките фалити бе в началото на 80-те години. Закономерно след това направиха така наречения Възродителен процес, с който да отклонят вниманието на хората за дълго. Много хора взимат пенсии по 150-200 лева ,защото комунизма не произвеждаше устойчиво половин век, защото жанвиденовото управление (и не само) унищожи всички фондове с инфлацията. Не само доходите
123
0
 
6
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До Народен ЮмрукЕми щом ще е така - всеки, който не помага за благосъстиянието на държавата да се обеси пред парламента. Останалите ще са като в Западна Европа ;)
122
0
 
5
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До val 789Синковец, клише е, че някой някому е подарил предприятие за един лев. Това клише го оформиха престъпници като Тошо Тошев, Кеворк Кеворкян и други подобни. Все доносници на бившата политическа полиция и много богати днес.Затова предложих по-долу нещо, за да няма клишета - кажете имена. Съществителни собствени, ИМЕНА - не съществителни нарицателни, КЛИШЕТА.За мен вреден гангстер е Васил Крумов Божков. За вас същият човек е или не е вреден за България, за народа й и защо е или не е?
121
4
 
1
 
! Отговори
v140 преди 10 години
Тази новина е празни приказки, целяща отвличане на вниманието от по-важните теми..
120
5
 
2
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До val 789Казах ти защо живеят с толкова. Като са си клатили краката през комунизма сега ще мизерстват. Да бяха свалили комунистите 20 години по-рано. Да не бяха губили световните войни. Всяко решение си има последствия. В началото на прехода, първите 10 години нямаше закони => хитрите взеха заводи за 1 лев. Много ясно.