400 евро минимална заплата - армия от безработни

Бизнесът и синдикатите в спор за идеята за базов доход
Обновена: 13 яну 2014 14:00 | 13 яну 2014 12:15, Веселина Йорданова
182
400 евро минимална заплата - армия от безработни
Снимка: Dnes.bg

"Армия от безработни" прогнозира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, ако минималната заплата стане 400 евро.

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица, изтъкна той пред Нова телевизия във връзка с дискусията дали в Европейския съюз да се въведе безусловен базов доход от 400 евро.

В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, у нас  КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Според Данев въвеждането на безусловен базов доход или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обясни, че идеята на въвеждането му е да бъде затворена огромната празнина между бедни и богати, да се намали социалното неравенство. Според Манолов проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика.

Димитър Манолов коментира, че в България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците, следователно ще се разкриват работни места. Защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Изпълнителният председател на БСК каза още, че цените на кредитите в България са по-високи заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са на минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, заяви Данев. Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ пък смята, че това е „чудовищна глупост”.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
9
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До Гошо ПернишкияТо във френския Лидл дори са по-ниски цените. Но във Франция (по времето на Саркьози, преди него и след него) нямаше ДДС върху храните, върху ученическите пособия, върху лекарствата. От какво се хранеха във Франция десните на Саркьози и сегашните социалисти? От какво се хранеха предишните и защо Франция не е фалирала държава, след като има липса на данъчни приходи по основни приходни пера (основни за България)?
118
1
 
11
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 121 clishiАлооо КЛИШЕ,кое заплащане е справедливо??Живеят родителите ни със 150-200 лева пенсия,за да изплащат още предприятието подарено на някакъв си синковец за 1 лев!!Същият,в същото предприятие инвестиция за един лев не прави,трупа пачка,дава 300 лева заплата на следващото поколение и си вика:"Балъците да го духат"!!Кой му ПОДАРИ предприятието БИЗНЕС да върти,а ЦЯЛ НАРОД да го изплаща??
117
5
 
0
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До 1969В сравнение със Западните страни имаме изключително малко милионери на човек от населението, а да не говорим за богати компании и БФБ, която е една от най-малките и смешни в Европа.
116
0
 
11
 
! Отговори
177 преди 10 години
От всички коментари може да прочете само 69 и 91. Никой от противниците на по-високите заплати не ги коментира. Защо ли? Очевидно ниските заплати в БГ се поддържат изкуствено. Крайно време е това да се промени и те да отговарят на действителното икономическо състояние на страната.
115
1
 
5
 
! Отговори
1969 преди 10 години
Щом икономиката ни се крепи само на евтината (мизерна) работна ръка ,как така имаме толкова милионери и богати компании? Вариантите са два 1. 95 % сив сектор,съответно неплащане на данъци ,акцизи ,ДДС и осигуровки и заплати и 2. Огромна данъчна тежест изхранваща държавни и общински администратори + всякакви служби службички ,агенции и най-вече раздадени помощи на *** изяждащи нормалното трудово възнаграждение. Извод: управляващите досега и сега (без изключение ) са абсолютно некадърни!!
114
0
 
21
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 10 години
Няма как да имаме равни цени с еропейските а да нямаме такива заплати? Онези работодатели там правят същите, че и по-ниски печалби, но плащат и заплати. Я ходете да видите в немския Lidl дали цените са по-високи от нашия? A наши заплати ли дават? Или са им по-ниски данъците или разходите? Немския бензинджия как може да взима тройно на нашия? Да не ни е тройно по-евтино горивото или надценките?
113
1
 
1
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До гражданинАко правехме як дъмпинг на Еуропата, не би ли следвало и да сме я зарили от износ, от стоки?
112
0
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА.... преди 10 години
СТАНАТ ЛИ ЗАПЛАТИТЕ ПО 400-Э. ЗА ЦЕЛА ЕВРОПА , ОТИДЕ ТА СЕ НЕ ВИДЕ Т.Н."НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРЕН БИЗНЕС" /на ***/!ТЕ И СЕГА ,БЕЗ СУБСИДСИИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ,НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ И ЧАКАТ ОТ СТАНИШЕВ ДА ИМ ПЛАТИ ВЪТРЕШНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ...КВО ОСТАВА ДА СЕ ПРИРАВНЯТ КЪМ ЕВРОПА??!!!РАНО ИЛИ КЪСНО ,ТОВА ЩЕ СТАНЕ ОБАЧЕ ...И ТОВА ЩЕ БЪДЕ КРАЯ НА "КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРИКАЗКА "/те ни лъжат че ни плащат---ние ги лъжем ,че работим"/ТОГАВА ЯСНО ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ ,ЧЕ ДА СИ БИЗНЕСМЕН --НЕ ЗНАЧИ ДА СИ "РЕНТИЕР"
111
3
 
3
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До Народен ЮмрукНе те знам какъв народен юмрук си ти!? Дали не си нечий гард!? Този бизнес, за който говориш, назначи сегашното социалистическо правителство. Лица от този бизнес са: Васил Крумов Божков-Черепа, литекския Гриша Ганчев, по-малки мишмироци, като скандалния напоследък Делян Пеевски. Последният е пряко част от държавата - депутат в управляващата партия. Я изброй тия, които плашиш с калашника, че да сме наясно ти от кои точно си.
110
1
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Цялата работа е че нашите мутрокапиталисти правят мого як дъмпинг на Еуропата и затова надеждата ние в Европата да вдигнат заплатите.. Щото как е възможно един капиталист от Запада да дава 1200евро мин раб. заплата а нашите само ривът и се тръшкат щели да фалират, а пък само ги вижте какви коли карат и къде ходят на почивка...
109
0
 
8
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До sokrat62Да идват, ама не идват. Обратното - свестните работодатели бягат. Идват ония от Газпром, идват тия, дето ще "репатрират" китайски автомобили в ЕС, под прикритието, че ги "асемблират" тук. И така нататък. Тези на колко хора ще дадат хляб? А колко хора ще изгонят оттук? Работещи хора!И бягството на свестните работодатели се дължи именно на ситуацията в страната - конкуренция с гангстери, тотална корупция и други подобни убавини.
108
10
 
1
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До ГивземЗаплащането и сега е справедливо. И преди да почнат минусите ще кажа, че Западните страни са работили, докато ние сме си живели при комунизма с изкуствените заводи и нерентабилна икономика. Всеки *** е имал работа и е получавал, колкто останалите способни хора. Сега същите тези реват за базови доходи, но всъщност си плащаме за изкуствената сигурност, на която са се радвали нашите родители.
107
1
 
18
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
За кой ли сетен път българинът започва да върти *** като магистрална труженичка!! Сънародници,дайте да се разберем по всичко искаме да сме равноправни членове с ЕС,но дойде ли приказка за заплати се оказва,че си обичаме и не ни се напуска африканския бантустан! "БИЗНЕСЪТ"български с тези заплахи за фалити,безработни,доказва,че е всичко друго но НЕ и БИЗНЕС! Всичко е много просто и е до можене-който може ще дава тази базова заплата,кой не може ще се научи да може,а които не се научи-ОТПАДА!
106
0
 
3
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До ГивземДа, не е нормално да сме в ЕС с това положение в публичната администрация. Цени на много стоки - сходни, но по отношение на администратори на глава от населението сме в пъти над средното за ЕС, по отношение на администратори на единица зает в реалния сектор - сигурно сме на порядък над тези в ЕС.Спомнете си скандалът в САЩ - 800 000 без заплати. Колко са аналогичните служители в съвременна България. В ония 800К се брояха и музейни работници, и някакви горски стражари... А тук???
105
0
 
2
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До ББДЗа *** съм съгласен. Но я сега си представи 4-те процента *** умножени по 5. Като им предоставите безплатни помощи, много хора ще спрат да работят и тогава тези, които работят ще почнат да получават много по-малко пари и логично цялото общество ще бъде по-зле. По-добре да издържаме малкото ***, които ще останат след отварянето на границите, отколкото изкуствено да ги увеличаваме!!!
104
0
 
20
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Егати и бизнеса, ривът дори когато МРЗ се качи с некви си 20лв., че щели да фалират, ми да фалират бе г-н Данов то и сега си имаме армия от безработни ама имаме и армия от работещи бедни, имаме и армия от напускащи България млади хора. Да фалират и да идват свестни работодатели, развиващи прозрачен и реален бизнес, то инак кво излиза "клан, клан недоклан - дран, дран недодран айййй сикан бе!!!!!????
103
0
 
9
 
! Отговори
Гивзем преди 10 години
До clishiАбе ти май наистина не схващаш. Никой не ти говори за равенство и братство, за рантутене на *** и за ощетяване на кадърните и способните. Говори ти се за една справедливо заплащане според заслугите! Някак не е нормално да сме в ЕС, цени аналогични, труд и квалификация сходни, ама заплащането с огромни разминавания. Но това рано или късно ще си дойде на мястото.
102
0
 
2
 
! Отговори
ББД преди 10 години
До clishiПроблема е че те тия дето си мързелуват си ги получават тия пари. Без значение под каква форма, но всеки *** си получава помощите и си живее на Ваш гръб. ББД само ще изравни правата на всички - всеки ще си получи помощите, който работи ще получава и заплата, който не - да се оправя. Що тоя или оня да взима помощи, а аз не, при положение че сме еднакво хора и двамата??? Разбрахте ли защо съм за ББД??
101
3
 
2
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До ПетяНе, ще има неконтролируема инфлация. Ако можеше проблемът да се реши така, както препоръчвате, то социалистическите общества нямаше да се разпаднат. КНДР (Северна Корея) щеше да благоденства. Дори пак ще ви върна във времената на НЭП-а в ранния Съветски съюз. Реформите в икономическата сфера ги прави Ленин - лично и малко по късно пак той - Ленин - връща нещата обратно.Защото не може да краде от САЩ, от Европа, а дома пък не може да произвежда.
100
2
 
4
 
! Отговори
clishi преди 10 години
До ГалилеоАбсолютно нямам това в предвид. Щом каращите коли задоволяват определени потребности на обществото, към които има търсене и които не могат да бъдат вършени от всеки - значи са достойни да взимат високи заплати. Отричам тези, които искат да не правят нищо, но да взимат 400 евро. Те смучат от моята производителност и ми взимат мойте пари! Ако дойда във вас и ти взема спестяванията ще ми кажеш, че съм крадец. Това, което искате вие е легализиране на кражбите.