Честит Банго Василий на всички роми

Легенди и традиции на ромската Нова година
14 яну 2014 08:05, Александър Попов
108
Честит Банго Василий на всички роми
На трапезата задължително има птиче месо - петел, гъска, пуйка... Снимка: Булфото

Днес ромите отбелязват Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от общността. Той е известен още като Василица или Банго Василий.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите.

Според друго поверие Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът.

Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет. В полунощ настъпват Васильовден и Новата година. От този момент започва и сурвакането, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
На 14.1. е нова година по Юлианския календар. България се отказва от него през 1916 г и въвежда Грегорианския. Тогава 1.4. става 14.4. Нашата църква отбелязваше празниците по Юлианския да 1968 г. До тогава коледувахме на 6.срещу 7. 1. и сурвакахме на 14.1.До тогава никой не беше чувал за "***" нова година. Днес продажните медии тиражират една кражба на културно наследство и едно профанизаране на тази дата. За *** е трудно да приематедин книжовник и учен човек. Писна ми от простотии...
73
0
 
9
 
! Отговори
дамн преди 10 години
Ае малко респект,Според демографските анализи и прогнози .... " Банго Василий " скоро ще е национален празник :(
72
0
 
4
 
! Отговори
Феликс преди 10 години
А Чумата има ли празник?Иначе е несправедливо някък си...
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРЕДПОЧИТАМ ДА ГИ ЛИКВИДИРАМ И ДА ВЛЯЗА В ЗАТВОРА, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЯ В СТРАХ ДАЛИ НЯКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ДА МЕ УБИЕ ЗА 10 ЛЕВА ИЛИ ДАЛИ ЩЕ ИЗНАСИЛЯТ НЯКОЯ БАБА НА СЕЛО ЗА ГОЛЯМАТА И ПЕНСИЯ ОТ 100 ЛЕВА И 5 КОМПОТА ... БЪЛГАРИТЕ СА СТАНАЛИ П*ТКИ, А ЗА ПОЛИЦАЙТЕ(ТЪПИТЕ ЕНИЧАРИ) ДА НЕ ГОВОРЯ ИЗОБЩО, ТЕ СА НА 2-РО МЯСТО ЗА ЕКСТЕРМИНАЦИЯ, ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАПОВЕДИ И НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ НАД ТОВА КОЕ Е ПРАВИЛНО И КОЕ НЕ... СЕДЯТ ПО ХРАСТИТЕ ДА ГЛЕДАТ ДАЛИ СТУДЕНТИТЕ ПУШАТ.. А ЗА БАБИТЕ НА СЕЛО НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА!!!!
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИХМЕ КАКВО СТАНА В КАТУНИЦА? ИЛИ ВЕЧЕ ИМ ГО ПРОСТИХМЕ И ТОВА? ДО КОГА ЩЕ ИМ ТЪРПИМ *** РАБОТИ? НИЕ ВСЕ ТЪРПИМ, ВСЕ СМЕ ТОЛЕРАНТНИ И ПОСЛЕ ПЛАЧЕМ?! НЯМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ДА ГИ РАЗКАРАМЕ ОТ ПРЕКРАСНАТА НИ СТРАНА? АКО ЕС НЕ НИ ГО ПОЗВОЛЯВА ТОГАВА ПОНЕ ДА НАПРАВИМ ГЕТА С *** ИЛИ ДА ГИ ПРАТИМ ДА РАБОТЯТ В МИНИТЕ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО .. ПОД ЗЕМЯТА НА ГАДНАТА НАПАСТ! БЪЛГАРИ НЕ ИМ ДАВАЙТЕ НИКАКВА ПРОШКА, НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА ЗА НАС.. ЗАЩО И НИЕ НЕ СТАНЕМ БЕЗКРУПОЛНИ КЪМ ТЯХ ??!!
69
0
 
10
 
! Отговори
нещо сбъркано преди 10 години
в България. Празникът е източно -православен, а не банго васил-***. Празнуваме чужди празници, а нашите ги оставихме на ***
68
15
 
7
 
! Отговори
фен преди 10 години
Честита Нов Година ,братя роми ! Да сте ни живи и здрави !
67
9
 
8
 
! Отговори
5555 преди 10 години
Честито и на ромите! Да им пожелаем да са по-образовани, с по-голяма заетост и с по-малка престъпност.
66
1
 
12
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 години
Пък дано да е последната нова година за всички *** по света.
65
5
 
23
 
! Отговори
UL преди 10 години
Ром се ПИЕ , *** се БИЕ ! Дано е последния им празник ... на всичките ЦИГАНЬЕ !
64
7
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
V BULGARIA BELI NQMA.... EDNATA CHAST SME TRAKIICI(DREVNA BALKANSKA RASA) DRUGATA CHAST STE BULGARI,TURCI, I *** I VSICHKI TEZI 3 ETNOSA SA MURGAVI....... TAKA CHE........
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧНГ на всички източно православни християни !!! Иначе *** с документи за самоличност си е чума за цял свят.....та чак и с дебитна карта?!?! Айде,де! Най-добре е Брюксел да им намери някаква територия и задължително азбука.После да започнат преговори за членство в ЕС ! Е кво,не е ли честно така?А и не е расистко...Сигурно входната виза на държавата им ще бъде гъска или шише ракия.....може и двете
62
5
 
41
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Не мога да разбера какъв е смисъла да се честити на тази *** в бг сайт.Те ни ограбват всяка минута а ние ще им се радваме на измисления празник.
61
7
 
39
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 10 години
Най-добрите купони и празници за *** бяха в Бухенвалд и Аушвиц.
60
5
 
15
 
! Отговори
Stefko 88 преди 10 години
Дано им е за последно!
59
2
 
40
 
! Отговори
Agent47 преди 10 години
В Индия тези *** екземпляри са от най-долната каста в индийското общество - "недокосваемите". Живеят напълно изолирани от градовете и им е забранено да се мешат с хората. Нямат документи, нямат никакви човешки права и за да оцеляват ловят плъхове. Смята се, че не трябва да бъдат докосвани защото са прокълнати. От друга страна в България тези са гласоподаватели и живеят на гърба на народа. Кажете сега къде е проблема в нас българите или в ***?
58
7
 
15
 
! Отговори
ggg преди 10 години
убивай!!!
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Oqa. ,ata kistite sprqha da gradqt imidj ot garba na romite !
56
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая на снимката кат я гледам вече е направила 12-13 гласа за бъдещето на Бг.
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do mein fürer ! Bratko Atakist , taka nese gradi avtoritetana partiq Ataka , chrez omraza kam malcinstvata !Nese prodavai za nqkolko srebarnika na Bolniq ti Fürer ! Molq uvajaemite europeici Balgari , dane se vliqqt ot prodajnici kato gushterozemniq terodaktil !