Съседът краде парно. Как да се справим?

Експерт: Глоби за некоректните, за да се защитят коректните
30 яну 2014 18:44,
41
Съседът краде парно. Как да се справим?
Снимка: архив, Булфото

Ситуацията със сметките за парно и жалбите на потребители срещу "Топлофикация" не е по-различна от други години, дори сега количеството жалби са по-малко, защото зимата е по-топла и сметките като абсолютна стойност са по-ниски. Това коментира пред БТА Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители". В същото време проблемите остават и се повтарят всеки отоплителен сезон, каза Николов и открои основните спънки за системата на централното топлоснабдяване.

Основните притеснения на хората идват от две неща - кражбите на парно и прогнозните сметки, констатира Николов. Когато имаш некоректни съседи, които са измислили някакъв начин за манипулиране на уредите, смяна на радиатори или друго - това няма как да не рефлектира върху сметките на останалите живущи в сградата, посочи Николов. Така се получава сблъсък между субективното усещане на хората за консумацията, която са имали през даден месец и това, което виждат във фактурите си.

И в повечето случаи субективното усещане е вярно - хората знаят колко често са си пускали радиаторите, имат някакви очаквания за сметката си, но когато в нея е и "масрафа" на съседите - естествено, че сметката не излиза, коментира представителят на потребителите.

Тъй като голямата част от хората не познават и не разбират механизма, по който се отчита енергията и се фактурира, то недоволството се насочва срещу този, който изпраща фактурата - в случая "Топлофикация". В сянка обаче остава другият възможен виновник за високите сметки - съседът, каза Богомил Николов.

Според него у нас битува погрешно разбиране, че някой друг трябва да се погрижи за местните ни проблеми. Имаме абсолютно нежелание в рамките на своята общност - в случая етажната собственост - да се опитаме да въдворим справедливост. Казваме, че държавата трябва да се погрижи за нас. Тя трябва да ни осигури тази справедливост, но ако някой ни ограби в тролея, не чакаме да го види полицай, за да се развикаме, даде пример Николов.

В такъв случай какво е решението на проблема, ако съседът ни краде топлоенергия и сметките ни са нереално високи?

Има различни възможности, смята Богомил Николов. Първият вариант, който решава радикално въпроса, е преобразуване на вертикалната сградна инсталация в хоризонтална. Разликата е, че при хоризонталната инсталация може да бъде монтиран индивидуален топломер на всеки апартамент и така да има реален отчет на консумираната от всеки абонат топлинна енергия. Дори и някой съсед да си направи реконструкция в апартамента, това няма да ощети съседите му; единствено топлата вода за битово ползване ще остане на вертикален щранг и няма да може да се измерва индивидуалното й потребление, посочи Николов.

Смяната на сградната инсталация изисква сериозна инвестиция, но не е невъзможно да се направи, ако положат съвместни усилия и Топлофикациите, и общините и се потърсят възможности по различни програми, смята експертът. Тъй като този вариант все пак е бавен и скъп, на първо време трябва да се намери ефективен механизъм за борба с кражбите на топлоенергия, категоричен е Богомил Николов. Той отбеляза, че откакто топлинното счетоводство е въведено у нас като начин на измерване и разпределяне на енергията в сградите етажна собственост (преди повече от 10 години), няма наложена нито една глоба за неправомерно ползване на енергия.

По закон санкцията за това нарушение е между 1000 и 5000 лв. и се налага от министъра на икономиката и енергетиката или упълномощени от него лица, обясни експертът. Според Николов, за да няма досега наложени санкции, или топлинните счетоводители не са докладвали на министерството за нередности, а такива безспорно има, или министерството смята, че като наложи глоба, ще ядоса гражданите, но всъщност е точно обратното - трябва да се глобят некоректните, за да се защитят коректните потребители, смята Николов.

Според потребителската асоциация министерството трябва да събере топлинните счетоводители и Топлофикациите на кръгла маса и заедно с тях да изработи действащ механизмът за докладване и третиране на такива случаи. От момента, в който започнат да се налагат глоби, неправомерното ползване на топлинна енергия ще спре. Глобите ще имат и превантивен ефект, в момента чувството за безнаказаност стимулира много хора да опитват най-различни варианти за кражба на топлинна енергия на принципа - "щом съседът ми краде, и аз ще крада", смята експертът.

Искаме да разработим насоки как потребителите да действат в тези случаи, как да подават жалби - да изработим и образци на жалби - заявления, трябва ни обаче съдействие от страна на МИЕ и Топлофикациите, за да стане тази процедура действаща и хората да я научат, коментира Богомил Николов. Ако не сработи механизмът за контрол върху вътрешната сградна инсталация и ако не спрат кражбите на парно, може да се стигне до много по-радикален вариант, каза Николов и даде пример с Топлофикацията във Варшава. Тя фалирала и след като клиентите й останали на студено една зима, следващата година се взело решение абонати на дружеството да са цели сгради. Сметката пристига за сградата, а как се разпределя е проблем на собствениците. Като чуем за това и веднага казваме - не може да стане, но ето че в Полша може, коментира експертът.

Трябва да се търси диалог между институциите, а не противопоставяне, категоричен е представителят на потребителите. От заяждания на дребно и политически спорове гражданите могат само да загубят, смята той. Трябва да има сътрудничество между институциите - в София конкретно между община и министерство, независимо че едната институция се ръководи от една политическа сила, а другата - от друга, заяви Богомил Николов. Според него това би трябвало дори да предпазва от недомислия и да бъде коректив, а не повод за борби. Който и да стане ръководител на Софийската топлофикация в ситуация на вражда между институциите нищо няма да се постигне, смята Николов.

Когато говорим за високи сметки за парно не трябва да пропускаме и факта, че за последните 10 години цената на природния газ у нас се е увеличила три пъти, отбеляза експертът. Основна цел на външната ни политика би трябвало да е да търси варианти за понижаване на цената на природния газ, защото това веднага ще рефлектира върху производството и потреблението на топлинна енергия, заяви Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: парносметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
плащам на крадци преди 2 години
Много интересно как някой твърди ,че съседът не краде?!!!Всеки такъв е крадец!! Огромен крадец, който отклонява вниманието от себе си към топлофикация. а сградната инсталация ви топли и още как! Обикаляте хитреци целия град да се настаните в топлофицирана сграда, и хем крадете, хем и сградна не искате да плащате, писна ми от селски тарикати. Марш от където сте дошли!
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен Топлофикация в дома има и други източници на топлинна енергия -газови и ел. печки за готвене и отепелние, газови и ел. бойлери, топлоизолация и ефективно ползване на слънчева енергия (като напр. троен стъклопакет), което не се отчита от Топлофикация. Всъщност се отчита, но всичко се осребрява в тяхна полза и наша вреда. И тези приказки, че съседи крадели от съседите имат за цел да изпокарат хората. Целият вход е хладилник 7 звезди, тръбите за вода се изпопукаха - не знам кой от кого краде.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големите крадци и мошеници са енергийно-неграмотните лица от самата Топлофикация, но за сметка на това пък са алчни и безогледни до неузнаваемост.Също са и търговски неграмотни -няма такова производство в света, което да продава на 100% продукцията си -всичко каквото хвърли на пазара да се осребрява.Освен това Топлофикация правят своите 'калкулации' на база предположението, че цялата енергия във Вселената се доставя от тях вкл. енергията от Слънцето чрез фалшифициране на средната мес.темп.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парно и ток се крадат безогледно.Топлофикациите ОТКАЗВАТ да извършват проверки.Полицията ОТКАЗВА да проверява.За тока - ЧЕЗ ОТКАЗВА да дойде да види как съседа нагло е прекарал жиците от мазето до апартамента си и краде ток от стълбищния кръг.Но пък има частни фирми, които са съгласни и издават протоколи за нарушението, но СРЕЩУ ВИСОКИ ЦЕНИ.Та от статията не разбрах как ще се опазим от крадците...Да ги бием - ще ни съдят, да ги оставим - ще ни крадат...
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БЕЗКРАДАТ от добросъвестните клиенти И СЪСЕДИ-бандити, И ТОПЛОФИКАЦИЯ. Съседите със скрито включване и други шашми. Топлофикация нагло НЕ ПЛАЩА НАЕМ за използването на сградната инсталация и площта около нея, и за помещението на абонатната станция - частна собственост на клиентите. А хващането на частните кражби е лесно да се узакони инспектиране без предупреждение на подозираните имоти. Половината отказали се крадат. Същото е и за тока. Закачат се преди електромерите. Но никой не проверява таблата. А трябва да е задължение на доставчика!За какво им плащаме?!
37
2
 
2
 
! Отговори
БЕЗ преди 10 години
По закон, само 1 човек би трябвало да държи ключа за абонатната станция, но какво се получава всъщност? Или този човек "играе" с некоректните и сигурно и той прави същото или по някакъв начин и други са се сдобили със заветния ключ. А сега ми кажете как можеш да се бориш с такъв наглец, при условие, че и на който и да се оплачеш, всеки свива рамене.След като няма наказания, това ще продължава. Така наречените тарикати знаят, че нищо не могат да им направят!
36
1
 
8
 
! Отговори
БЕЗ преди 10 години
За съжаление ги има крадците. Прочетох изказване, че било лъжа. Да, ама НЕ. Имам и аз един такъв. При почването на сезона, при всяка бележка, че ще има отчитане на топломерите и в края на сезона се започва една смяна на радиатори, но в малките часове. 2,3, че и в 4 часа през нощта. Първо се източва водата, което естествено е доста шумно, после се започва по основната процедура, после тръбите стават ледени, защото се пълни на ново студена вода, която също се разпределя м/у всички живущи в блока.
35
1
 
7
 
! Отговори
... преди 10 години
Този въпрос го реших отдавна- отказах се от услугите на ТЕЦ-а. Преминах на това, което ми позволява да си отчитам личните мои разходи. И ми е по- топло, и ми е по- евтино и точно.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типичния случай на "крадеца вика дръжте крадеца"
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Солидаризирам се изцяло с 28.: Има долни хора или ***, които не плащат или крадат, и на практика ние - добросъвестните платци им отопляваме цяла зима кооперацията и апартаментите! Който не иска парно да си продава апартамента и да си търси или самостоятелна къща или апартамент в кооперация без парно! Топлофикация трябва да се контролира за да не разхищава и краде но ТРЯБВА И СЪД за некоректните платци!
32
3
 
5
 
! Отговори
ДО 30 преди 10 години
До До не е така !!!-ДОПЪЛНЕНИЕ!НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ ДА ОБВИНЯВАШ НЯКОЙ,КОЙТО НЕ ПОЗНАВАШ,ЧЕ ИСКАЛ ДА КРАДЕ? КАК РАЗБРА,ЧЕ ИСКАМ ДА КРАДА,АКО ЗНАЕШ КВИ КАЧЕСТВЕНИ КЛИМАТИЦИ ПОЛЗВАМ И ХИЧ НЕ МИ Е ДО ПАРНОТО! АКО КАЖЕШ КАК ДА СЕ ОТКАЖА ЕДНОЛИЧНО НО БЕЗПРОБЛЕМННО ОТ ПАРНОТО ЩЕ ТИ БЛАГОДАРЯ!
31
5
 
9
 
! Отговори
ТАКА,ТАКА!!! преди 10 години
До До не е така !!!А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ТОВА,ЧЕ НИЕ,КОИТО НЕ ИСКАМЕ УСЛУГАТА СМЕ ПРЕНУДЕНИ!!! ДА ПЛАЩАМЕ ВИСОКИ СМЕТКИ СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ ЗАРАДИ КОМШИИТЕ,КОИТО СИ МИСЛЯТ,ЧЕ *** ПАРНО Е НАЙ-ЕВТИНО? КВО МИ ПУКА КВА ЧАСТ НЕ СИ ПЛАЩА АЗ ЛИ ТРЯБВА ДА ГО МИСЛЯ,АЗ ПРОСТО НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЗА ЕДНИ ГРОЗНИ ТРЪБИ,КОИТО СКРИХ С ГИПСОКАРТОН! А ТИ ЗНАЕШ ЛИ,ЧЕ ЦЕНТРАЛАТА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ Е КЛИМАТИЗИРАНА И ПОЛЗВА КЛИМАТИЦИ И ПРЕЗ ЗИМАТА НА САНИРАНАТА СИ СГРАДА? ТОВА ВЕЧЕ ГОВОРИ ДОСТАТЪЧНО!
30
7
 
6
 
! Отговори
До не е така !!! преди 10 години
НЕ СЪМ ОТ ТОПЛОФИКЯЦИЯ НЕУВАЖАЕМИ -ПРОСТО Е ,КАТО фасул-част от съседите не си плащат и ние сме принудени да плащаме ,онова ,което те са изразходвали на общия топломер разпределено върху нас...явно не си В ЧАС И НЕ ДРЪНКАЙ,,,впрочем дори и след фалит на Топлофикация ,по закон съдия -изпълнител търси задълженията от некорекните платци -ТАКА Е ПО СВЕТА И ТАКА ТРЯБВА ДЪ БЪДЕ -СМЕТКИТЕ СЕ ПЛАЩАТ ,а като не можете -откажете се от парното ,,,ИСКАТЕ ДА КРАДЕТЕ ЗА СМЕТКА НА ДОБРОСЪВЕСТНИТЕ СЪСЕДИ !БАЙ
29
9
 
12
 
! Отговори
НЕ Е ТАКА преди 10 години
До Клиент!!ТИ ДА НЕ СИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ? КВИ КРАЖБИ ОТ СЪСЕДИ БЕ ТОВА СА КЬОРФИШЕЦИ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ,ЗА ДА ОПРАВДАВА РЕКЕТА НАД ХОРАТА КАТО ОБВИНЯВА КОМШИИТЕ! НЯКОЙ ПО-ДОЛУ БЕШЕ НАПИСАЛ,ЧЕ ОТ КАК Е С КЛИМАТИЦИ СЕ РАДВА НА ДОБРО ОТОПЛЕНИЕ И ДОБРИ СМЕТКИ ПОДКРЕПЯМ С ДВЕ РЪЦЕ,ЗАЩОТО И АЗ СЪМ С КАЧЕСТВЕНИ КЛИМАТИЦИ И СМЕТКИТЕ СА ДОБРИ,НО КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА БЕЗУМНАТА ТАКСА ЗА ТРЪБИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ,С КОЯТО РЕКЕТИРА ХОРАТА,КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ УСЛУГИТЕ ИМ!!!!
28
15
 
14
 
! Отговори
Клиент!! преди 10 години
Всички ,които искат да фалират Топлофикация са *** крали с годините от съседите си и не плащали сметките си ,а сега очакват да им се размине ...!!! СЪД И САМО СЪД ЗА ВАС ,ЗАЕДНО СЪС СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ...!!!!Имам съседи с по 2 коли в семейството с натрупани сметки от по 5-6 хиляди лева ,но не искат да плащат ....ОБАЧЕ го плащаме ние -коректните платци,не ни е лесно но го правим... !!!ИСКАМЕ БЪРЗ СЪД ,ЗАЩОТО ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ ,,,,,ПЛАЩАЙТЕ СИ СМЕТКИТЕ -ВИЕ СТЕ КРАДЦИ ,"ядете" и не плащате ...
27
5
 
9
 
! Отговори
Домуправител преди 10 години
На следващо място, топлофикация пуска и отговаря за тръбитеси през стълбището(вие го наричате хоризонтално), топловери и водомери извън апартаментите, пак там са и газомерите. Сега блокове с ТЕЦ, до тях няма газ. Изобщо не можем да говорим за ефективност и конкурентност. Това е, ако искам ще се топля с климатици, с газ, с ТЕЦ. Не ми трябва сградна и незнам си каква друга инсталация или такса. Въртите го, сучите го, да има общо работа и потребителите да се сдавят единс друг. Фалирайте ТЕЦ......
26
2
 
11
 
! Отговори
Домоуправител преди 10 години
Г-н Николов, ако Вие не помните, то някои помним. В началото Домсъветите разпределяха плащането на топлата вода. В повечето случаи, вземахме отчетите от инкасатовката за студената вода (всеки има по два водомера, за топла и студена). Та от там Топлфикация даваше сумата за разпределение, ние е разпределяме и по входове се събираха парите и имахме около 2.5% отстъпка на цената за домсъвета. Не искам да си спомням за този вариант. Варианта е само един, топломери и водомери извън апартаментите.
25
7
 
16
 
! Отговори
1 преди 10 години
Бърз фалит за тези нагли крадци! Втора зима сме ги изпъдили от блока. имам 2 климатика- на такъв топлинен комфорт и нормални сметки не съм се радвал никога при тези ***. Фалит за тях!
24
6
 
15
 
! Отговори
www преди 10 години
До наблдателКогато ползвах парно, аз ползвам по принцип малко, цената извън общи части, сградна инсталация и т.н., които са около 250 лева на отоплителен сезон, плащах поне по 140 отгоре. Това само за отопление и извън общото в сметката! И мръзнех... Сега имам стар за съвременните стандарти инверторен климатик, имам несравнимо по-добър комфорт в къщата и отоплителен сезон излиза не повече от 60-70 лева. Е, климатиците са допълнителна инвестиция, но ако имаме голямо потребление си струват, да.
23
6
 
21
 
! Отговори
Друго е явлението преди 10 години
За невероятно по цинизма мародерство , става въпрос. Когато завивате кранчето , за да намалите сметките , практически я отказвате енергията , тя се връща и превръща в загуби , огромни загуби ,колосални загуби ,които обаче плащате. По този начин , в името на една психологична лъжа , че парното е регулируемо ,се губи енергия за хиляди апартаменти ,губи се под земята , а хората мръзнат и я плащат, защото загубите са включени в цената.