КАТ не може да ползва снимки от мобилни камери, за да глобява

Преглед на печата на 31 януари 2014 година
Обновена: 31 яну 2014 07:26 | 31 яну 2014 07:04, Елка Василева
48
КАТ не може да ползва снимки от мобилни камери, за да глобява
Снимка: архив, Булфото

КАТ няма да може да използва снимки от мобилни камери, за да глобява нарушителите по пътищата. Това следва от тълкувателно решение на Върховния административен съд, гласувано вчера от магистратите, анонсират под глава "Сега", "Труд", "Стандарт" и "Монитор". Решението е взето единодушно от съдиите, но ще влезе в сила, когато бъде обнародвано в "Държавен вестник". Тълкувателните решения имат сила на закон и целта им е да уеднаквят противоречива съдебна практика.

137-те мобилни камери на КАТ в страната вече няма да могат да издават електронни фишове за превишена скорост, уточнява „Монитор“. Това стана ясно след единодушното решение, което взе Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Причината е спорен текст от Закона за движение по пътищата, който гласи, че “електронен фиш се издава за нарушения, установени с технически средства и системи в отсъствие на контролен орган и нарушител”. Тази формулировка даваше възможност различно тълкуване на закона от съдилищата в страната. Част от магистратите приемаха, че с мобилните камери работят полицаи, които включват и източват паметта със снимките, а това се смяташе за субективен фактор. Заради многото отменени глоби и нееднозначното тълкуване на закона правосъдният министър поиска от върховните съдии да излязат със становище по спорния текст.

"Намалението на тока беше дотук", подчертава в интервю за "Труд" Явор Куюмджиев, зам.-председател на енергийната комисия към парламента. "Ново поевтиняване на цената на тока би боло нереалистично оттук нататък. Що се отнася до цената на парното, тя е пряко свързана с цената на газа. Ако изпълнителната власт успее да договори по-добри условия за доставка на газ, всичко е възможно", допълва Куюмджиев.

Според челото на "Дума" в медиите се тиражират напълно неверни факти и коментари за проекта за нов Наказателен кодекс в частта му за наказанията за престъпления срещу културното наследство. По думите само на колекционери и нумизмати, без каквато и да било справка в законовите текстове, е раздухана истерия, че според проекта всеки българин ще е длъжен да регистрира пред държавата стари семейни вещи, пафтите на бабата или скрина на дядото и дори семейни снимки, а художниците - картините си, ако не искат да попаднат в затвора. Проектът за нов НК не предвижда нищо подобно. Няма изискване да се регистрират семейни вещи, които не са свързани с исторически личности, авторски картини на живи художници, монети от времената след 1800 г., ръкописи след ХVIII в. и пр., уточнява изданието.

Деветдесет процента от автомонтьорите ни мамят, алармира на първа страница "Телеграф". Най-често заменят повредени части с вече използвани, източват само половината от старото масло, преди да го сменят, или директно крадат по няколко литра гориво от резервоара. Тези измами обичайно се прилагат в нелегалните  работилници, които само в столицата надхвърлят 3-4 хиляди.

За периода от 1 януари до 30 ноември 2013 г. броят на децата, които са били изведени от семейството си, е 4877. Най-честата причина за прилагането на тази мярка е установен риск за здравето и живота на детето - насилие, изоставяне или неглижиране. Тази тревожна статистика обявява в интервю за "Монитор" Ева Жечева, председател на Държавната агенция за  закрила на детето. Когато се налага извеждане на детето от  биологичното му семейство, се проучват всички възможности за  настаняването му в семейство на близки и роднини, осиновяването  му или намиране на дом в приемно семейство.

Голяма част от завършилите в университет определено професионално направление работят нещо друго, най-често като продавачи. Това съобщава в интервю за "24 часа" министърът на образованието Анелия Клисарова. Данните са от новия "Рейтинг на висшите училища в България", който ще бъде оповестен утре. "Най-ценната новост в системата е, че е по-практически насочена, свързана е с реализацията на труда и с доходите. Много полезна е и за връзката между образование и бизнес. Ще стане ясно от какво има нужда бизнеса", уточнява Клисарова. По думите й голяма част от студентите имат сериозна теоретична подготовка, но  практическата им не е силна. Бизнесът казва: трябват още 6 месеца да ги обучаваме, за да заработят добре. В тази връзка ще се откриват центрове за стажове на студенти. "Първата идея е на Аграрния университет в Пловдив да направим стажове в Кюстендил. Градът е прочут с овощните си градини, студентите ще влязат в тях и реално ще видят работата", пояснява министърът.

"Капитал Daily" информира: Софтуерните специалисти не стигат, а държавата и университетите са все така пасивни. Недостигът в IT сектора, който е един от най-растящите през последните години, започва да се запълва от самия бизнес. Поредното доказателство е най-новият софтуерен университет "СофтУни" - само 48 часа след официалния старт на сайта му са получени 200 кандидатури и има 1500 регистрации. Негов създател е Светлин Наков, който през есента на миналата година се оттегли от най-голямата академия - тази на "Телерик", за да се  съсредоточи върху новия си проект.

Секретарката на адвокатската колегия в Кърджали е задигнала 35 000 лв. от десетки юристи, съобщава под глава "Новинар". Сигналът е подаден от потърпевшите и е започнато разследване, но заподозряната е неоткриваема и никой не знае дали въобще е в България. Жената е отговаряла за членския внос на местните юристи и за техните здравни и пенсионни осигуровки. Вместо да внесе парите в бюджета, тя е отклонявала част от сумите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво поевтиняване - плащала съм все около 70-80лв, след поевтиняването от януари имам 104лв
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ново поевтиняване на цената на тока би бOло
33
0
 
5
 
! Отговори
Redy преди 10 години
Mafiata v kat nonstop.
32
3
 
4
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До опитен катаджия Иии къде по точно видя трупове! това дето го гледаш на тиливизоръ не е живота, навън нещата са по други.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СПОКО!! МИЛИЦИЯТЯ ЩЕ ИЗМИСЛИ ДРУГА ОЩЕ ПО ГАДНА ДЯВОЛИЯ ЗА РЕКЕТ!))) АКО ВЕЧЕ НЕ Е ИЗМИСЛЕНА ДЕ..ХАХ
30
16
 
11
 
! Отговори
опитен катаджия преди 10 години
легнали полицаи през километър тогава! писна ми да гледам трупове!
29
0
 
10
 
! Отговори
tough преди 10 години
установени... в отсъствие на контролен орган и нарушител???Е как в отсъствие на нарушител бе, кой прави нарушението тогава?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До StrictТочно това е целта на камерите, обаче трябва да са повече. В Англия са обозначени със светлоотразители за да се знае че са камери и така когато преминаваш спазваш ограничението
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хех, ***! Тези твоите 270 ги вдигам на първа с Трабант-а.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
милиционерите се качват по градинки и тротоари за да ни дебнат с някакви си камери.а те не са ли в нарушение тогава.не не това едва ли ще се промени.
25
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
нашият парламент все ражда недомислени закони и после държавните институции пращат допитване и тълкуване до ВАС, защото се чудят какво да правят с тия социалнонеадекватни закончета, наредби и други подобни. Видно е какво е нивото на интелигентност на " народните представители ".
24
4
 
12
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Пита се в задачата, с какво стационарните камери ще респектират шофьорите, след като всички знаят местоположението им и естествено там ще спазват ограниченията, а на другите участъци джигитите ще продължат безумните и смъртоносни гонки. Все повече се убеждавам, че това управление е поело курс за тотално унищожаване на нацията със своите действия и бездействия. Само не мога да си обясня, каква е крайната им цел.
23
0
 
6
 
! Отговори
ванчо преди 10 години
промяна в закона и готово.
22
2
 
15
 
! Отговори
?! преди 10 години
Има ли нещо нормално в тази държава?
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Инвестират се хиляди, да не кажа и милион в моб. камер и сега айде вече не са ни нужни. Няма ли санкции, още дълго време черната статистика няма да се промени, защото много хора бързо забогатяха и се самозабравиха.
20
6
 
6
 
! Отговори
КАТ преди 10 години
"КАТ не може да ползва снимки от мобилни камери, за да глобява "Кой го каза. Искаш ли да ти покажем, че можем.
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ужас Напротив, с камерите КАТаджиите нямаха далавера, обаче сега ще могат да те изтръскат с радар-а и пак ще дебнат за всеки храст :)))))))))))))) Лошото е че сега "патрон"ите пак ще минават гратис, и като профучи някои с 200, ще могат да натресат тази скорост на следващият в рамките на 1-2 минути :)
18
0
 
1
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
До бизнесмен- Кво караш точно,изобщо кола имаш ли,ако не умееш да шофираш ела ще те науча на булдозер.....с ПАТЕРИЦАТА !!!
17
13
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Охо Охлъов!200 ги вдигах преди 20 години влез в 21 век вече под 270 не е скорост,само амортизираш колата напразно ,де е кефа да платиш 500 000 ,че да се влачиш с 200 като с някои опелче,то не че и мерцедеса не е същия щирпотребен ,ама за вас "преуспелите" ви служат да травмирате сиромасите една кола произведена над 200 броя не е кола!Бързал бил за бизенес да прави!Ти толкова ли си нищожен ,че не ги караш те да ти идват на крака за да имат шанс да работят с теб.
16
4
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
честито на 400те късметлии дето ще бъдат убити допълнително тая година. важното е да знаем че сме добре защитени от полицейщина и произвол, майната им на 400те дето ще пукясат. какво толкова, ако не умрат днес, ще умрат след 30 години от рак, не е ли все тая? докато свободата и правовия ред са завинаги!