Във „Фонд за лечение на деца” - закъснения на експерти

Излязоха резултати от частична проверка на Фонда
Обновена: 3 фев 2014 21:46 | 3 фев 2014 21:36,
3
Във „Фонд за лечение на деца” - закъснения на експерти
Снимка: архив Булфото

Най-сериозен проблем в дейността на Център „Фонд за лечение на деца” е предоставянето със закъснение на становищата от външните експерти. Това показват частични резултати от проверката на Център „Фонд за лечение на деца”, публикувани от Министерството на здравеопазването.

При проверени 37 досиета в 24 случая те са представени със закъснение. Сериозен проблем е и координацията, която Фондът осъществява с лечебните заведения в чужбина, тъй като изпращането на оферта, определянето на дата за прием на пациент или осъществяване на преглед не може да бъде регулиран от Фонда и е в пряка зависимост от болницата. Във всички случаи, в които преписките са докладвани на Обществен съвет, има издадено Решение от директора в законоустановения срок.

В съответствие с Правилника на Фонда, директорът на Фонда е определил един или няколко външни експерти от списъка съобразно профила на заболяването на пациента и е предал преписките в определения срок за становище. Всички досиета, с изключение на един единствен случай, са предоставени своевременно за становище от експерт.

При извършената проверка на 37 досиета /конкретно за тях Министерството на здравеопазването беше сезирано, че има закъснение/ е установено, че в 24 случая експертното становище е предоставено след изтичане на определения срок, като закъснението варира между 5 и 54 дни. Липсват мотивирани искания от експертите за удължаване на срока за изготвяне на доклада, независимо че има случаи на искания за допълнителни изследвания, въз основа на които да се удължи срока за представяне на становището. Независимо от късното предоставяне на становища от експерти в някои случаи, Директорът на Фонда не се е възползвал от правата си по чл.29 от Правилника и не е предложил заличаване на експерт от списъка.

Тези резултати са само част от проверката, която Вътрешен одит към МЗ извършва на дейността на Фонда. Окончателният доклад ще бъде представен на министъра на здравеопазването до края на февруари.

Със заповед на министъра на 22 януари беше създадена работна група с председател проф. Владимир Пилософ, която да извърши преглед на действащата нормативна уредба относно дейността на Центъра и правилата и практиките, създадени от Фонда. В срок до 20 февруари работната група трябва да представи в МЗ доклад, съдържащ изводи за евентуална необходимост от промени в правилата, числеността и/или дейността на Центъра с цел ускоряване на процеса на разглеждане на решенията и повишаване на контрола върху отчитане изпълнението на решенията на Обществения съвет.

Както Dnes.bg вече писа, проверките започнаха, след като редица неправителствени организации сигнализираха, че документите за лечение в чужбина на повече от 10 деца с онкологични заболявания са бавени повече от месец, преди да бъде обсъдено финансирането им. Родители поискаха и оставката на шефа на Фонда – Ива Станкова. Министърът на здравеопазването Таня Андреева вече заяви, че би могла да пристъпи към такива действия, ако забавянията са ставали по вина на Станкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Tanya преди 10 години
Предлагам фонда да спре да работи с Български пощи. Може да се забързат нещата. На дъщеря ми операция беше забавена, заради това, че Български пощи не благоволиха да доставят препоръчано писмо, на което с големи букви пишеше Фонд за лечение на деца и го върнаха обратно на фонда с обяснението, че не са ни намерили. На домашен адрес в София!!! После аз отидох и си го взех сама от Фонда. Ако знаех какви мизерници са щях да отида още първият път.