Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!

Сметната палата обаче няма данни за престъпления
7 фев 2014 08:48,
103
Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!
Снимка: архив, Булфото

Няма данни за престъпления в докладите на Сметната палата за финансовото управление на Министерски съвет и за Авиоотряд 28, въпреки констатираните нередности. Това заяви  председателят на Смeтната палата проф. Валери Димитров пред bTV тази сутрин.

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри проверката на Сметната палата за дейността на правителствения "Авиоотряд 28" в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година. Докладът констатира 53 незаконни полета.

„Става въпрос за лоша нормативна уредба – Авиоотрядът е използван за неща, които не са му присъщи”, каза председателят на Сметната палата.

Тези полети са по заявка на физически лица за 830 000 лв. „Авиоотрядът е специализирано звено, което трябва да превозва само определени длъжностни лице. Изключително лоша практика е да извършва търговски полети”, подчерта Валери Димитров.

Той уточни, че всички полети практически са платени. Заявените два полета за Федерацията по мотоциклетизъм първоначално били поискани да са безплатни, но по време на одитната проверка сумите са били възстановени и това е констатирано в документа.

Още по темата
„Разходите за пътувания на бизнесмени за лов са покрити, но въпросът е, че Авиоотрядът не е търговски превозвач”, подчерта Валери Димитров.

„Тази лоша практика не е от сега, данните са че и преди е имало такива полети по заявки на други лица. Трябва изрично да бъде променена нормативната уредба”, настоя председателят на Сметната палата.

Зам.-председателят на институцията Цветан Цветков коментира отчетените в доклада суми за допълнително материално стимулиране на служителите, които в периода на одита възлизат на 247 000 лв.

„В медиите беше посочена сумата от 1,3 млн. лв., но това са пари за заплата на политическия кабинет за цяла година - там са премиерът, тримата вицепремиери, секретарите и пресцентърът, общо 42 души”, обясни Цветков.

Той пресметна, че се падат средно по 500 лв. бонуси за всеки служител, като сумата се вписва в действалото тогава изискване да не надвишава 30% от общата сума за заплати. 

„В момента администрацията на Министерския съвет работи много по-добре, отколкото преди четири години, когато докладът беше изпратен в прокуратурата, имаше много лоши договори по обществени поръчки”, подчерта Димитров и настоя да отбележи, че това в огромна степен се дължи на секретаря Росен Желязков, който управлявал добре администрацията и имуществото на кабинета.

Той беше обвинен в престъпления по служба за незаконните бюлетини в Костинброд. Обвинителният акт, който беше внесен в съда през декември, обаче беше върнат на прокуратурата заради процесуални нарушения в края на януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eй анонимен *** ти чак се запени бе брато.При местан и станишев ти е по добре нали,пък и пенсийката ти увеличиха с 5лв,токът ти падна с 2лв. Ще дойде време друга песен ще запееш защото брато безплатен обяд вече няма.
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пилотите имат определен минимум часове, които ТРЯБВА да налетят, така че няма никакво значение какво са возили.Така или иначе тези часове ще се летят, дори с празен самолет(или вертолет).А начело на комисията стои ИДИ0T - Лаков, който веднъж обясняваше как пилотите трябвало да тренират противозенитни маньоври. Тука говорим за 150-местен транспортен самолет, а не за бойна машина.Но на него само като му видите физиономията и от коя партия е, ясно колко му е акъла.
91
1
 
0
 
! Отговори
16100 преди 10 години
В момента администрацията на Министерския съвет работи много по-добре, отколкото преди четири години, когато докладът беше изпратен в прокуратурата, имаше много лоши договори по обществени поръчки, подчерта Димитров и настоя да отбележи, че това в огромна степен се дължи на секретаря Росен Желязков, който управлявал добре администрацията и имуществото на кабинета. Той беше обвинен в престъпления по служба за незаконните бюлетини в Костинброд.Еми ето това показва и пишештия доклада чий е.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
По времето, в което командваше държавата, Бойко Борисов е разхождал фаворитката за сърцето си Лили Павлова с правителствен хеликоптер "Кугър". Бившата регионална министърка е активен ловец. Поналятата авджийка често отмаряла с пушка в ръка тъкмо в държавното стопанство край "Хисар", твърдят запознати.За да не я заболят нежните глезени от дългите разходни и за да не се дондурка с джип, Бойко решил да я повози на хеликоптер. Какво като един летателен час струва на 4800 лева държавата, важното Лилето да е доволна и ще пърха около него като волна пеперуда.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Бойко глезел Лили с ловни излети с хеликоптерРазходките им излезли над 2 млн. лева на държавата Резонният въпрос е: след като не ги е платила държавата, кой ги е платил тогова -Тиквата или угоеното Лиле - и откъде по дяволите имат толкова парички
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
ГЕРБ е най-голямата сила, която купи най-много *** на изборите. Нека дойде и да каже как изхарчи 34 млн., за да превозва Преслава, Жан-Клод ван Дам, още знайни и незнайни футболисти.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пилотите имат определен минимум часове, които ТРЯБВА да налетят, така че няма никакво значение какво са возили. Така или иначе тези часове ще се летят, дори с празен самолет. А начело на комисията стои ИДИ0T - Лаков, който веднъж обясняваше как пилотите трябвало да тренират противозенитни маньоври. Тука говорим за 150-местен транспортен самолет, а не за бойна машина. Но на него само като му видите физиономията и от коя партия е, ясно колко му е акъла.
86
1
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
"Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!"Глупости!Едно време с тоя самолет на сафари в Африка ходеше лично ПЕНЧО КУБАДИНСКИ, най-великият ловец от дружинката на БАЙ ВИ ТОШО.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Превръщането на правителствените самолети в бащиния показва мислене на феодал, не на демократ. Затова Борисов и компаниите му имат странни представи за развлечение употребявай държавното като свое, ходи по ловни и морски резиденции на ЦК на БКП, сякаш са твои. А после като те питат казваш, че е било за благото на държавата.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Всичко в и около ГЕРБ вони, смърди.Тоава е само върхът на айсберга. Далаверите са навсякъде: зала Армеец, магистрали, метро, здравепазване, здравна каса, железница (инфраструктурата), отряд 28, Белене (парите на HSBC), митници, конртрабанда, няма място където да посочиш и да не се е крадило на поразия!Съдът ще има работа години наред!
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
От Авиоотряд 28 и Мин на отбраната, както и Сметната палата категорично отхвърлиха обвиненията, че на борда на въздухоплаветелните средства са били Лили Павлова, Деси Атанасова и Фидосова. Според добре осведомени източници, първите две направо яхвали метлите, докато третата се побирала единствено в танкер и то на части. Експерти на Съдът и Прокуратурата приеха аргументите за неопровержими.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
По-жалко и страхливо нищожество от тиквата няма. Всеки път когато е било напечено, той винаги е бягал като мишок. Сега пак избяга. Хвана ренегати като Близнашки, Христев и Янакиев, маргинали като канарчето Евгений Михайлов, Методи Андреев, Сугарев и откровени надничари като раноблудните ***, Геновци, Цоневки, Иветки да му свършат работата и да създадат инициативен комитет за референдума, предложен от слугата му ***. И понеже е скръндза и не ще да се охарчи сам, направи заверата заедно с ортаците си олигарси, Цеца Секса, червенобузия Иво и Саша Въздуханова. Ах колко жалко е да си герб
81
1
 
2
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Бойко Борисов отново е сцената на политическия театър. Западащата ГЕРБ стана отново 1, след като Първанов събуди АБВ. Ако Първанов е сценаристът, горко на България! Защото той ще помага на Борисов да стане следващия президент, а той пък ще му бъде задължен до гроб.
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Авиоотряда е точно затова - да обслужва правителството. Щом са преценили, че трябва за лов, значи за лов. Бай Тошо да не би да не е ходил на лов със самолет?
79
1
 
2
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 10 години
Do Ели -83Записала си :ОТ БОРИСОВ КАКТО И ОТ ОРЕШАРСКИ СЕ ИСКА ВСИЧКО,ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ЩЕ ПЪТУВА КАКТО НАМЕРИ ЗА НАЙ ДОБРЕ--ДРУГОТО Е ИДИОЩИНАЕвала, Ели.Ами представи си следната опция.Та, ти си им секретарка/стюардеса/ или PR в самолета.E, ами ако поискат да им направиш *** в името на сигурността им в самолета ,ще го направиш ли?
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гарван гарвану око не вади!
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие какво очаквахте че ще се случи !?!?!В нашата мила родина има ли осъден политик !?!?За толкова много години преход и нито един осъден ????И ако сега си мислите ,че Цецо крадецо ще обере пешкира - лъжете се ,няма да лежи и секунда в затвора !!
76
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 10 години
И каква стана тя? За всички служители от бюджетната сфера замразени заплати, за министерства и ведомства увеличени и с бонуси над 5 000 лв. Новия морал на др. Борисов. Затова ли от централните ведомства стачкуваха лятото, да не загубят местата и паричките си. Управляващи спирайте субсидиите на партиите и нерегламентираните пари от спонсори. Който иска партия да си плаща членски внос и така да се издържат. Да ги видим колко ще останат и как ще ни залъгват?
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали Путин ви е иконата.Той със стратегически бомбандировач ходи на лов, що пък наш боко да не отиде с едно въртолетче, дето в другите държави го олзват за пощенско.
74
1
 
1
 
! Отговори
платен трол преди 10 години
До вихърНе пропускай факта, че любимата ти тройна коалиция е извършила доста повече полети. Ето ти я причината да няма престъпление, нито за Боко, нито за Гея, нито за никой.