"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот

Проучване: И трите въпроса за референдума са одобрявани от избирателите
13 фев 2014 16:02,
216
"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот
В страната от дни текат подписки за инициирането на референдум. Снимка: БТА

И трите въпроса за референдума за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев, са одобрявани от избирателите. Това сочат данни от национално представително изследване, проведено от Exacta Research Group, по поръчка на Агенция "Фокус".

62% от допитаните са на мнение, че у нас е необходим национален референдум за промени в изборното законодателство.

Най-масово подкрепят идеята на президента хората на възраст между 40 и 50 години, висшистите, както и жителите на големите градове.

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

Най-висока подкрепа - 67%, събира идеята на държавния глава - част от народните представители да се избират мажоритарно.

Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 г. и високообразованите. Симпатизантите на БСП, ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.

59% от българите одобряват идеята да се гласува по електронен път при гласувания на избори и референдуми. Подобно предложение е особено приемливо за хората на възраст между 30 и 50 години, за високообразованите респонденти и за жителите на големите градове. Над половината - 53% от тези на възраст над 59 г., отхвърлят идеята за дистанционно гласуване.

56% одобряват и въвеждането на задължително гласуване. Тази идея обаче среща силен отпор сред столичани и българите, които по принцип рядко гласуват, коментират социолозите.

Изследването на Exacta Research Group е проведено в периода от 5 до 11 февруари, интервюирани са 1000 пълнолетни българи, живеещи в 86 населени места в страната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Проучване: И трите въпроса за референдума са одобрявани от избирателите"Не, не са. Одобрени са не от избирателите, а от проучването.

Спонсорирани публикации