"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот

Проучване: И трите въпроса за референдума са одобрявани от избирателите
13 фев 2014 16:02,
216
"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот
В страната от дни текат подписки за инициирането на референдум. Снимка: БТА

И трите въпроса за референдума за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев, са одобрявани от избирателите. Това сочат данни от национално представително изследване, проведено от Exacta Research Group, по поръчка на Агенция "Фокус".

62% от допитаните са на мнение, че у нас е необходим национален референдум за промени в изборното законодателство.

Най-масово подкрепят идеята на президента хората на възраст между 40 и 50 години, висшистите, както и жителите на големите градове.

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

Най-висока подкрепа - 67%, събира идеята на държавния глава - част от народните представители да се избират мажоритарно.

Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 г. и високообразованите. Симпатизантите на БСП, ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.

59% от българите одобряват идеята да се гласува по електронен път при гласувания на избори и референдуми. Подобно предложение е особено приемливо за хората на възраст между 30 и 50 години, за високообразованите респонденти и за жителите на големите градове. Над половината - 53% от тези на възраст над 59 г., отхвърлят идеята за дистанционно гласуване.

56% одобряват и въвеждането на задължително гласуване. Тази идея обаче среща силен отпор сред столичани и българите, които по принцип рядко гласуват, коментират социолозите.

Изследването на Exacta Research Group е проведено в периода от 5 до 11 февруари, интервюирани са 1000 пълнолетни българи, живеещи в 86 населени места в страната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
15
 
! Отговори
вот преди 10 години
В Гърция има задължително гласуване, в Белгия и Люксембург също. В Австралия, а това е една от държавите с най - висок стандарт и най - ниска корупция. Да гласуваш е граждански дълг и отговорност. Само простаци могат да оставят *** да решават вместо нас.
20
2
 
23
 
! Отговори
Виц преди 10 години
- Ало, БСП-то в Монтана ли е?- Не, тук сега е АБВ-то, няма вече БСП в Монтана. Ама вие не се ли обаждате за десети път с един и същ въпрос?- Да, бе хора, вярно, ама ако знаете какъв кеф ми е да чувам, че в града ми вече няма БСП, разберете ме .
19
1
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 10 години
До АнонименГласуването е задължително в следните страни от ЕС: Белгия, Кипър, Гърция и Люксембург.
18
5
 
23
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
До АнонименАз съм избирател и ги одобрявам. Само при масово гласуване БСП, ДПС и Атака ще се смалят и постепенно ще изчезнат. А какво лошо има в това да те питат като избирател какво искаш?
17
3
 
4
 
! Отговори
Червен трол преди 10 години
Оти се косите?Докато нашите са на власт нема да се променят изборите.Така да знаете.
16
3
 
11
 
! Отговори
LeadWay преди 10 години
давай другари, коментирайте още в полза на БСП, че обещаните и платени вече коментари недостигат. БУДА-ла, браво за остроумието, ще има бонуси
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо няма да стане, новият стар изборен кодекс си остава, остава си печатането на бюлетини от частни печатници, както и всичко останало. Изобщо за никакво задължително гласуване, никакъв мажоритарен вот и каквото и да било не може да се говори докато не се измете тази политическа класа.
14
7
 
5
 
! Отговори
преди 10 години
задължително гласуване - това значи Светльо Видков 1-ва политическа партия с едни 40%
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДАЙТЕ ПРИМЕР ВЪВ КОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА СЕ ПРОВЕЖДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ЩОТО АЗ НЕ ЗНАМ ЗА ТАКАВА!
12
1
 
17
 
! Отговори
гневен преди 10 години
Тройната бяха против предложеното поощрение за гласуване - ваучер 20лв., но се канят да раздават помощи точно преди изборите на маргиналите си. Трябва да бъдат масажирани с таралежи тия скапаняци. С чужда пита помен правят. Дано да е техния.
11
7
 
11
 
! Отговори
БГ ДЕПУТАТ преди 10 години
ТВЪРДО СЪМ "ПРОТИВ" МАЖОРИТАРЕН И ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ВОТ! Електронен.... айде...... от мен да мине....... може! Как "МАЖОРИТАРЕН"? Така как ще "ВКАРВАМЕ" у Парламента "ПРАВИЛНИТЕ НАШИ ХОРА" - под формата на партийни натегачи и ***? Любовници? Роднини? Хора на Олигарсите? Няма начин! :(... Как "ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН"? Тогава къде отиват паричките ни за "братята роми" , които ни подсигуряват участия във всяко следващо Народно Събрание и после НИЕ им осигуряваме "ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР" за нагли кражби и убийства?!
10
4
 
10
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Ама какви мажоретки, какви задължителни?...Изборите са една голяма Манипулация. Появява се един властен Вожд и зад него се закачат "една камара" мързеливи и Некадърни Послушници, за които ние после да гласуваме, за да им плащаме после високи заплати и Субсидии?! Що за Безумие?!..За място в Парламента трябва да се кандидатства Индивидуално, с Конкурси и Тестове, както за всяка нормална работа, а не Групово и Анонимно под сянката на Вожда!!!Край на Манпулацията, наречена Избори!!!...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
az sam za grajdanska voina,i tia v zatvora i li kyrshyma te dokaraxa naroda i men do mizeria 25 god samo smart za dalveradjiite prevratadjii prestapnici kav referendym.kyrshym i vaje triabva .
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е що аз трябва безплатно да гласувам,за това кой да ме краде 4 години ?? Щом като ми се предлага да гласувам само за крадци !!
7
1
 
18
 
! Отговори
LeadWay преди 10 години
давай другари, коментирайте още в полза на БСП, че обещаните и платени вече коментари недостигат
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
18% това са предимно червени ***!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох само да се объркат богоизбраните и да организират референдум.Тогава ще видят те кон боб яде ли.
4
4
 
24
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
Плащал,какво плащаш,като по цял ден пишеш простотии.Я оди копай при лъжливата си Партия от *** и пенсионери.
3
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бааеков предложи референдум да се проведе в България за членството на Турция в ЕС.
2
24
 
10
 
! Отговори
ПЛАЩАМЕ НИЕ ЛЪЖИТЕ! преди 10 години
ПО ПОРЪЧКА НА БУБА БОРИСОВ ЯНМА КАК ДА НЕ СА!!!ВСЕ ПАК НЯКОЙ Е ПЛАТИЛ ЗА СЪОТВЕТНОТО ПРОУЧВАНЕ И ТО ПАК СЪС ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ ИЛИ ПО-ТОЧНО ПАРИТЕ НА НАРОДА!!!