"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот

Проучване: И трите въпроса за референдума са одобрявани от избирателите
13 фев 2014 16:02,
216
"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот
В страната от дни текат подписки за инициирането на референдум. Снимка: БТА

И трите въпроса за референдума за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев, са одобрявани от избирателите. Това сочат данни от национално представително изследване, проведено от Exacta Research Group, по поръчка на Агенция "Фокус".

62% от допитаните са на мнение, че у нас е необходим национален референдум за промени в изборното законодателство.

Най-масово подкрепят идеята на президента хората на възраст между 40 и 50 години, висшистите, както и жителите на големите градове.

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

Най-висока подкрепа - 67%, събира идеята на държавния глава - част от народните представители да се избират мажоритарно.

Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 г. и високообразованите. Симпатизантите на БСП, ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.

59% от българите одобряват идеята да се гласува по електронен път при гласувания на избори и референдуми. Подобно предложение е особено приемливо за хората на възраст между 30 и 50 години, за високообразованите респонденти и за жителите на големите градове. Над половината - 53% от тези на възраст над 59 г., отхвърлят идеята за дистанционно гласуване.

56% одобряват и въвеждането на задължително гласуване. Тази идея обаче среща силен отпор сред столичани и българите, които по принцип рядко гласуват, коментират социолозите.

Изследването на Exacta Research Group е проведено в периода от 5 до 11 февруари, интервюирани са 1000 пълнолетни българи, живеещи в 86 населени места в страната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
2
 
! Отговори
вот преди 10 години
разковничето е "гарантира ми се право"Ама ти май не схващаш кое право ти се гарантира. Мислех те за по - умен, трябва ли да обеснявам като на дете със забавено развитие. Да не искаш да кажеш, че Белгия и Гърция не са подписали ЕКЗПЧ??
140
3
 
3
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
а президента е супер спорна личност-компрометирана покраи жена си и офшоркитеи американците избраха за президент актьора Рейгън и оная черна *** Обама=но нашите убиха класацията
139
1
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
До вот - 154Кухи разковничето е "гарантира ми се право". Щом имам право значи аз решавам дали и в какъв обем да го ползвам. Което прави невъзможно да се допитвам и съобразявам с калуни като теб. Давам пример за *** като тебе - давам заем на приятел и за мен възниква правото да ми го върне след определено време. Като изтече това време аз преценявам дали да си упражня правото или кат го виждам, че е в затруднение да не се възползвам от него.Анадъмно. Едва ли :)
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се ходеше и на манифестации по времето на социализЪма. Ако не отидеш, партийният секретар те привикваше.
137
0
 
2
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
няма кво да се тълкува-предложенията са анти конституционни----------------------------------------------------------------------------------------------това е като топ новината която четох сутринта в марица-някои взломил нечия поща=интернет престъпление ,вътре намерил писмо от някои че щял да работи за друг=еее ми сензация:)всеки работи за някои или съответното не работи......
136
2
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
Нито в Гърция нито в Белгия има задължително гласуване за всичко, най-малко за орган, който конституира изпълнителната власт. Така че не плещи заучени фрази в някои централи.
135
1
 
3
 
! Отговори
вот преди 10 години
***, писна ми от твойте тъпотии. Гарантира ти се ПРАВО СВОБОДНО ДА ИЗБИРАШ КОЙ ДА ТЕ ПРЕДСТАВЛЯВА. Никой не е казал ДАЛИ да са задължителни или не изборите. Това е вътрешен въпрос.
134
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 151И двете държави не са цъфнали. Белгия е на ръба да се разпадне на 3 по-малки държави, докато Гърция банкрутира и хората се чудят за кой да гласуват.
133
1
 
3
 
! Отговори
az- преди 10 години
До вотВиж пич, не ми се слушат глупости. Мен ме касае единствено въпроса за задължителното гласуване и на него аз отговор за себе си съм си дал и няма сила на света, която да ме принуди да гласувам ако аз съм решил да не го правя. Другите два въпроса са безсмислени. Мажоритарен вот в партизирана държава няма как да се случи - вота винаги ще е партиен. А за мен, както и за другите няма значение дали ще гласуват на терминал или с хартия, особено ако съм решил да не гласувам.
132
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това право е въведено по силата на ЕКЗПЧ.Извинявай, Белгия и Гърция не са ли в ЕС? Как при тях може да има задължително гласуване, а при нас не? Чугунени приказки не ми се слушат.
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия *** вече се чудят как да накарат хората да се съгласяват с перипетите им. Вече никой не ги иска и е крайно време да направят гласуването задължително, за да може да продължават да грабят и разрушават държавата. По скоро ще си отрежа топките отколкото да си дам гласа в подкрепа на което и да е от тия изчадия, чието място е да висят по бесилки.
130
3
 
3
 
! Отговори
вот преди 10 години
Като ви чете човек, направо да си хвърлим въжето и да се бесим, нищо не можело да стане, нямало смисъл. Ок, хора като вас са ми ясни, имате право на своето. Хайде да направим един референдум, ще отидете и ще гласувате на всички въпроси с не. Ако повечето са като вас,нищо няма да се променя.Ако не мислят обаче така - ще мислим варианти.Защо ви е страх????
129
0
 
3
 
! Отговори
diri преди 10 години
ЗА КРИПТОВОТ - децентрализирано гласуване, което не може да бъде манипулирано чрез подмяна на гласовете!
128
1
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
142Кой въпрос не противоречи на Конституцията? За задължително гласуване ли? Ти си много зле, честно. Това право е въведено по силата на ЕКЗПЧ. Тя има *** над цялото ти вътрешно законодателство. Кво и нея ли ще промениш, че да стане твоята глупост?
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мажоритарни избори за кметове и за президент има и сега, но много от избирателите не са доволни пак. Ако се направят и всички депутати мажоритарни, пак ще е същата мизерия. ГЕРБ и СДС бият в големите градове, БСП в селата и малките градове, ДПС в Родопите и Добруджа. Същата мизерия си остава.
126
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задължително - къде е демокрацията и свободата на избор?Мажоритарно - къде е програмата на кандидата?Електронно - сигурно ли е, че програмата в компютъра не брои грешно?
125
0
 
5
 
! Отговори
az- преди 10 години
138И каква мажоритарност сънуваш? Давам пример от 2009 г. мажоритарен кандидат бб, водач на листа в същия многомандатен район ББ, водач на листа в съседния район ББ. Същата история е и със Станишев. И какво мислиш, че ще стане и ще се промени - какво е значението, че ББ ще влезе в новия парламент като мажоритарно избран или като водач на листа? Аз разлика не виждам. Ако спечели - влиза втория в партийната листа, ако не спечели влиза като водач
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Депутатите в обикновено народно събрание нямат задължение да променят Конст.Нямат задължение, но имат право, с 2/3 - ти мнозинство. Въпросът не противоречи на Конст.
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задължително гласуване е като да даваш на някой избор от кой да бъде изнасилен. Ако избереш някой, тогава ти сам избираш този човек да те изнасили, и следователно е по твое желание. Да нямаш право да не гласуваш е все едно да нямаш право да избереш да не бъдеш изнасилен. А на нашия тотално изнасилен народ задължително изнасилване "по избор" е последното нещо, което е нужно.
122
0
 
3
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
и коя беше фандъковаааа сетих се смешната кметица на София която в момента усвоява пари от бюджета за детските градини ли--------------я се вземете в ръце и подобна *** каквато е тая както и пловдивския кмет не ги споменаваите-тия директно са за затвора

Спонсорирани публикации