Двойно по-малко оптимисти у нас за 2 г.: Нещата отиват на зле!

Нагласите ни към ЕС обаче са положителни, сочи проучване на Евробарометър
19 фев 2014 21:13,
97
Двойно по-малко оптимисти у нас за 2 г.: Нещата отиват на зле!
Снимка: архив, Reuters

През есента на 2013 г. 55% от българските граждани са на мнение, че нещата в България отиват в грешната посока.

От есента на 2011 г.  досега процентът оптимисти в България, които смятат, че нещата у нас се развиват в правилната посока, е намалял почти двойно - от 32% на 17%, показва редовното годишно проучване на Евробарометър, което Комисията публикува официално днес.

По отношение на икономиката преобладаващото мнозинство (94%) от българските граждани оценяват настоящото положение на националната икономика като лошо.

Едва 5% от населението на страната са на мнение, че българската икономика е в добро състояние - стойност шест пъти по-ниска от средното за ЕС. Само 12% от българите прогнозират подобряване на икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца. Процентът е с 9 пункта по-нисък от средното измерено на ниво ЕС28 и е в низходяща тенденция от есента на 2010 г. насам. На противоположното мнение – с песимистични очаквания за бъдещето на българската икономика са почти една трета от населението на страната. Близо половината (47%) от българските граждани не очакват съществени промени в икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца.

Според резултатите от изследването относително най-висок дял на оптимистите за бъдещето на българската икономика има сред населението на възраст 15- 24 години (24% оптимисти, двойно над средното за страната), учащите (28%), работещите на ръководни постове в професионалната йерархия (17%), ползващите интернет всекидневно (17%).

Въпреки ръста на негативизма спрямо България българските граждани запазват положителната си нагласа към Европейския съюз. Близо половината българи – 47%, смятат, че нещата в Европейския съюз вървят в правилната посока.

С този процент България е на първо място сред всички страни-членки по дял от населението с положителна нагласа за развитието на ЕС.

На второ място се нарежда Литва с 45% положителни оценки. На обратния полюс - с най-нисък процент положителни оценки за развитието на нещата в ЕС, е Кипър, където само 11% от населението е настроено позитивно Гърция ( 12%) и Италия (14%).

Мнозинството от населението на България (60%) заявяват, че са настроени оптимистично за бъдещето на Съюза. Песимисти са малко над една четвърт.

Най-оптимистично настроени за бъдещето са датчаните – 75% от тях смятат, че Европейският съюз ще се развива в благоприятна посока. Следват Ирландия и Малта с 67% оптимисти. Най-висок процент на песимисти за бъдещето на ЕС изследването регистрира в Гърция – 69%.

Мнозинството от българското население са неудовлетворени от начина, по който функционира демокрацията в България. Едва 14% от населението на страната изразяват удовлетвореност по този индикатор. Този процент е с над 30 процентни пункта под средното измерено за Европейския съюз и нарежда България на последно място сред всички страни-членки.

Евробарометър отчита подобни нагласи в Португалия и Румъния - с по 15% удовлетворени и съответно 85% и 84% неудовлетворени от функционирането на демокрацията в страните им.

На обратния полюс – най-уверени и удовлетворени от състоянието на демокрацията в страните им са жителите на Дания (87% положителни отговори) и Швеция (84%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
24
 
! Отговори
канадеца преди 10 години
Как искате положението в БГ да се оправи след като ви управляват банда крадливи негодяи начело с антибългарската партия ДПС,един политически субект който би трябвало да е забранен,а не да управлява.Украинския еврейн Сергей е национален предател и престъпник,който трябва да бъде съден за предаване на националните интереси и сигурност на България,а Лютви и Доган да му правят компания в пандиза.Мутрата Винету и Цецо-крадецо пък са икономически престъпници.Просто един читав политик нямате!
48
13
 
7
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Тъй като плюете толкова против приватизацията на Костов, която ви спаси от много дългове които държавните предприятия дължаха. Ако не бяха приватизирани, нямаше да има път към малкия и средния бизнес и щяхте вси4ки да плащате безумни дългове 4рез данъците. Също така нямаше да сме в ЕС, а те провеждат правилна политика и не слу4айно пове4ето страни в Западна Европа са си много добре!!! И вместо да се поу4им от примера с Германия ние правим обратното!!!
47
7
 
14
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Ле ле, само като 4ета коментарите тука си мисля ле ле колко *** има не е истина! Просто не знам кой ви плаща да подкрепяте *** от БСП и турците от ДПС!!! Те са мафията в България и тъй наре4ените олигарси!!! За съжаление те пре4еха и още пре4ат на истинските реформи да се слу4ат в страната ни и да минем от монополи които ни контролират към свободна и пазарна икономика която да ни гарантира на4ин за пе4елене на пари. Костов се опита да го направи това но беше оплют. На ви сега ***!
46
0
 
12
 
! Отговори
Roki преди 10 години
I na Titanik do posledno imalo optimisti
45
1
 
22
 
! Отговори
ант преди 10 години
Прочетете статията за края на рода на Левски. Това ни чака-глад и болка. Богатите ще богатеят все повече, а бедните ще живеят в непрекъснат страх, че ще станат клошари.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kak da osttanesh optimist pri tazi bezrabotica? Ne sam it specialist nito lekar osnovno tova se tarsi, a kakto i servitiori s iziskvane da znaesh pone dva ezika, ako znaesh 11 oshte po-dobre, egati darjavata, vse edno sme top turisticheskata destinacia v galaktikata.
43
1
 
8
 
! Отговори
Ali преди 10 години
Kakvo vi interesuva ukrayna be bulgari....Vijte se vie na kakvo zaprilicahte?????
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не случайно Генералната Ассамблея на ООН в 1975 г. прие резолюция,в която ционизмът се определя като иай-отявлена "форма на расизъм и расова дискриминация", но в резултат на нашето победно шествие по цялата планета, в 1992 г. това решение бе отменено. Този международен орган ние превърнахме в наше оръжие за да властваме над "всички царства и народи".
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тази война на глупаците славянското котило ще отслабва, а нашите сили ще укрепват. Ние сме главните виновници за войните, но уж стоим настрана и не само не участваме в кървавите събития, но изглежда, че изобщо не се месим в тях. Освен това ние ще си създадем гаранции за пълна безопасност. В съзнанието на славяните-профани (непосветените) ще заложим такива стереотипи на мислене, при които най-страшната дума ще бъде "антисемит", а думата "евреи" ще се произнася шепнешком.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците ще си мислят, че се борят против руския експанзионизъм, за национална независимост, и ще вярват, че най-после са извоювали свободата си, докато в действителност ще попаднат в пълна зависимост от нас. Същото ще си мислят и руснаците, че уж защитават своите национални интереси и си връщат "незаконно" отнети земи и т.н. Всичко това ще се върши под лозунги за суверенитет и борба за националната кауза. В същото време,обаче, ние няма да позволим на нито една страна да се самоопредели на основата на националните си ценности и традиции. В тази война на глупаците славянското котило ще отсл
39
5
 
2
 
! Отговори
Любо преди 10 години
Дрън дрън, толкова ли няма какво да пишете????
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...Аз работя и живея в Норвегия от 2008. Наблюденията ми са:Сексуално и морално деградирал народ.Размяна на партньори между приятелски семейства, групови изпълнения и т.н. са нещо съвсем нормално.Куклени театри за възрастни с групови и хомосексуални изпълнения на куклите - факт!Дилдо партита - обявени с обява на таблото по супермаркетите (един от начините). Парти при което пътуващ търговски агент събира групи мъже, жени...всякакви, представя си продуктите, изпробват се, рецензия и т.н. - факт!За моите колеги и порното което гледат, просто ще си замълча! Немското и японското със скат
37
3
 
7
 
! Отговори
EC продължение... преди 10 години
Всеки европеец, освен положително настроения българин, е разбрал, че живее в един хибрид между САЩ и СССР. И всички ние търпим нещо много по-лошо от комунизма, фашизма, феодалите и робовладелците взети заедно - капиталисти експолоатиращи народа и земите ни, беззащитни политици пионки, болни и гладни хора...
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето една добра новина, браво вече сме реалисти!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тези политици и с този ЕС как да бъдем щастливи?
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво му е на ЕС, бе? ай дай да си седим в лом само... нека можещите се развиват
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от Турците ,Да живее ***.
32
1
 
10
 
! Отговори
Мукеш преди 10 години
И Волен е доволен от ЕС. Яко пачка прави.
31
1
 
4
 
! Отговори
Циолковски преди 10 години
Летим си у Космосо!
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу *** платени ***! Но пасаран!