Двойно по-малко оптимисти у нас за 2 г.: Нещата отиват на зле!

Нагласите ни към ЕС обаче са положителни, сочи проучване на Евробарометър
19 фев 2014 21:13,
97
Двойно по-малко оптимисти у нас за 2 г.: Нещата отиват на зле!
Снимка: архив, Reuters

През есента на 2013 г. 55% от българските граждани са на мнение, че нещата в България отиват в грешната посока.

От есента на 2011 г.  досега процентът оптимисти в България, които смятат, че нещата у нас се развиват в правилната посока, е намалял почти двойно - от 32% на 17%, показва редовното годишно проучване на Евробарометър, което Комисията публикува официално днес.

По отношение на икономиката преобладаващото мнозинство (94%) от българските граждани оценяват настоящото положение на националната икономика като лошо.

Едва 5% от населението на страната са на мнение, че българската икономика е в добро състояние - стойност шест пъти по-ниска от средното за ЕС. Само 12% от българите прогнозират подобряване на икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца. Процентът е с 9 пункта по-нисък от средното измерено на ниво ЕС28 и е в низходяща тенденция от есента на 2010 г. насам. На противоположното мнение – с песимистични очаквания за бъдещето на българската икономика са почти една трета от населението на страната. Близо половината (47%) от българските граждани не очакват съществени промени в икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца.

Според резултатите от изследването относително най-висок дял на оптимистите за бъдещето на българската икономика има сред населението на възраст 15- 24 години (24% оптимисти, двойно над средното за страната), учащите (28%), работещите на ръководни постове в професионалната йерархия (17%), ползващите интернет всекидневно (17%).

Въпреки ръста на негативизма спрямо България българските граждани запазват положителната си нагласа към Европейския съюз. Близо половината българи – 47%, смятат, че нещата в Европейския съюз вървят в правилната посока.

С този процент България е на първо място сред всички страни-членки по дял от населението с положителна нагласа за развитието на ЕС.

На второ място се нарежда Литва с 45% положителни оценки. На обратния полюс - с най-нисък процент положителни оценки за развитието на нещата в ЕС, е Кипър, където само 11% от населението е настроено позитивно Гърция ( 12%) и Италия (14%).

Мнозинството от населението на България (60%) заявяват, че са настроени оптимистично за бъдещето на Съюза. Песимисти са малко над една четвърт.

Най-оптимистично настроени за бъдещето са датчаните – 75% от тях смятат, че Европейският съюз ще се развива в благоприятна посока. Следват Ирландия и Малта с 67% оптимисти. Най-висок процент на песимисти за бъдещето на ЕС изследването регистрира в Гърция – 69%.

Мнозинството от българското население са неудовлетворени от начина, по който функционира демокрацията в България. Едва 14% от населението на страната изразяват удовлетвореност по този индикатор. Този процент е с над 30 процентни пункта под средното измерено за Европейския съюз и нарежда България на последно място сред всички страни-членки.

Евробарометър отчита подобни нагласи в Португалия и Румъния - с по 15% удовлетворени и съответно 85% и 84% неудовлетворени от функционирането на демокрацията в страните им.

На обратния полюс – най-уверени и удовлетворени от състоянието на демокрацията в страните им са жителите на Дания (87% положителни отговори) и Швеция (84%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
3
 
! Отговори
Менишуре Ибрахимова преди 10 години
Доган е нашият духовен лидер!
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната гнусна, долна соросойдна лъжа, ПФУ!При положение, че ЕС ни унищожи като спонсорира да ни управляват изменници унищожили и ограбили икономика и държава, при положение, че парите дето ги дават си ги взимат обратно като членски вноски, но ни задължават да харчим там дето на тях им нужно, а също и подкупвайки евродепутатите ни с яки заплати за да гласуват гейщини, който ние да спазваме.Нямам думи да изразя погнусата си от ЕС! ЛЪЖЦИ И ЛИЦЕМЕРИ, ПФУ!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде стига вече с тези "статистики"... Излиза, че българите трябва или вече да сме в лудница до един или да сме скочили от скалата. Да, България не е цъфнала и вързала, ама, да му се не знае, не сме най- нещастните хора на тая окаяна земя! Някаква фикс идея ли е на журналистите да пишат подобни статии, не разбирам...!?
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде ги видяха тия положителни нагласи?Нека направят референдум и ще се види истината.
25
3
 
2
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Проучването е от Галъп интернешънъл - България. Мен ме интервюираха със същите въпроси, но имаше и знам ли коя е Кристалина Георгиева и Какво съм чувал за нея последните дни. Как оценявам работата и. Това го няма в изследването.
24
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Trqbva da izlezem ot EC nie ne sme za tam!Vsi4ko se vdiga!Ni6to polojitelno ne vijdam ot EC
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбрах, Кой е правил изследването???Като видя такива заглавия и започвам да търся аВТОРА който най-вероятно е поредният ***.Тук не става ясно Кой по дяволите направи проучването.Заглавието и "тълкуването" ми е ясно.И се питам къде бяха тези "тълкувачи" по вро на Диктатора Борисов??Къдеееее????На *** демокрацията им идва в повече. Определено.Трябва да ги мачкаш като *** (държиш на каишка като куче, каза ББ) за да им е гот.Да е*ба вашта мама робска!
22
2
 
13
 
! Отговори
С Калашник в ръка преди 10 години
Българино ТИ закупили си си дискретно бойно оръжие от Илианци ?Ако не си се сърди на безволевите си качества да се гаврят с теб и твоето семейство куцо-кьораво и лицемерно от Политици-Полиция-Правосъдна система- Пишман Бизнесмени и разни изродски Медии които ви цензурират и ви вменяват да сте гейове както да спите с роднините си защото е Европейска директива и така трябва!Докато сте овце без дискретно бойно оръжие ще сте матрял за всички които се изхождат върху вас-децата и внуците ви!
21
3
 
9
 
! Отговори
Мъка бачо Левски преди 10 години
Приживе незрящата пророчица Ванга е заявила, че намерят ли се костите на Апостола, България ке тръгне нагоре в развитието си.Гробът, който е доверила леля Ванга на свой приятел, се намира в църквата Свети Николай Чудотворец в столицата. Според историци, в София има няколко храма, в които е възможно да е бил погребан Апостолът, но само един е в близост до мястото, където е била бесилката, и е функционирал по време на турското робство. Това е параклисът Свети Николай на ул. Цар Калоян.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не избирайте продажници и слуги на олигархията променете изборния кодекс вкарайте продажни министри и депутати в затвора сложете патриоти да управляват държавата и да се премине от фасадна към пряка демокрация...... и нещата ще започнат да се оправят
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС го боли фара за такива дрипльовци,като нас! Имат си пазар на собоствените стоки и ***,имат си външна граница,която да обира *** от Анадола и размирните райони,имат си евтина работна ръка .......повече какво им трябва и защо да се интересуват от нас?
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви положителни нагласи към ЕС сънувате бре, вие нормални ли сте журналята!? Демагози такива!
17
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
i po zle 6ta stavat ako nqma sadeni i xvarleni v zatvora biv6i i sega6ni ministri
16
6
 
23
 
! Отговори
18 преди 10 години
Оу ние при Боко Тиквата бяхме цъфнали та вързали. На него кой му беше виновен? - от хан Аспарух до трипартийката всички, плюс матряла.
15
5
 
17
 
! Отговори
Вук преди 10 години
Те в западна Европа само вас чакат. Отдавна са си намерили кой да им чисти.
14
3
 
9
 
! Отговори
? преди 10 години
Много сме си добре даже.Империалистите от Запад даже не пускат децата ни да се върнат в България.Моите и децата на моите близки са във Велика Британия,,Италия,Германия и Япония.Много са оптимистично настроени за развитието на страната ни.Ама много.Като си идват веднъж,не винаги, годишно даже ни казват-Идваме ви на гости.Така е и с голяма част от съгражданите ни.Само защо никой не споделя опит с пристигащите си от Съветския съюз?
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
преди да дойде БСП на власт бяхме на ръба на пропастта според тяхните думи ,. но след тяхното идване направихме решителна крачка напред (към пропастта) според мнението на хората . Преди им беше виновен Световният империализъм , сега им е виновен Бойко Борисов , на крива ракета и космоса им е крив
12
2
 
23
 
! Отговори
Петър Гейчев преди 10 години
Абе важното е, че хомосексуализма е широко разпространен и се стимулира *** държавно ниво.
11
4
 
27
 
! Отговори
Бял пипер преди 10 години
С толкова кофти народ, нещата, няма как да отиват на добре. Сами сте си винивни за случващото се.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оптимистите не са намалели последните две години , а оптимистите са намалели последните 9 месеца при управлението на комунистите , и ако не сме член на ЕС , можеше да бъде обстановката като Украйна , комунистите с кръв са взели властта и с кръв ще я дадът , но дано да е тяхната кръв