"Данък слънце" може да остане!

Институтът за модерна политика прати становище в КС за таксата върху ВЕИ
10
"Данък слънце" може да остане!
Снимка: архив, БулФото

Искането на президента Росен Плевнелиев таксата върху ВЕИ да бъде обявена за противоконституционна е неоснователно и следва да бъде отхвърлено. Това е становището на Института за модерна политика (ИМП) по делото, образувано в Конституционния съд. То е било депозирано днес в КС.

Магистратите са определили Института за модерна политика като страна по делото срещу текстове от Закона за енергията от възобновяеми източници на 30 януари 2014 г.

Още по темата
Т.нар. "данък слънце" беше приет при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г.

В становището от Института изтъкват, че въвеждането на таксата ВЕИ е обоснована стъпка от страна на законодателя, който е конституционно задължен да намери баланса между свободата на стопанската инициатива и правата на потребителите.

ИМП подчертава, че чл. 19, ал. 2 от Конституцията, на който се позовава президентът, се отнася не само да гарантирането на еднакви правни условия за стопанска дейност, но постановява и че законът трябва да защитава потребителя.

Преди приемането на такса ВЕИ законът е защитавал само производителите на електроенергия от възобновяеми източници, като им е предоставил преференции - гарантирано изкупуване от обществения доставчик НЕК на преференциални цени и дългосрочни договори, гарантирани от закона.

Законът обаче не е защитавал потребителите, които са принудени да заплащат електрическа енергия на по-висока цена, включително поради завишените разходи на обществения доставчик, принуден по силата на закона да изкупува електрическа енергия от посочените стопански субекти на преференциални цени, изтъкват експертите.

В становището се посочва още, че президентът неправилно третира въведената такса като такса за административна услуга. Според ИМП става дума за такса, свързана с регулирането и контрола на стопанската дейност, а размерът на този тип такси не се ограничава само да разходите на администрацията и може да има и ограничителна, и социална функция.

В сряда Министерският съвет като страна по делото, образувано по искане на президента, също прие свое становище. Кабинетът също смята, че искането на Росен Плевнелиев следва да бъде отхвърлено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
koicho преди 10 години
Гарантираното изкупуване на зелената енергия си беше лобистки закон от всякъде. Ако наистина искаха да стимулират екологията щяха да дават помощи само на малките инсталации, които осигуряват ток за до 4-5 домакинства. И не ми говорете за пазарна икономика, защото това означава потребителите да могат да си избират свободно доставчиците. Ако тръбите за газа, водата, кабелите за тока не са държавни и се предоставят почти на себестойност на всеки то свободната инициатива става химерична.
6
0
 
1
 
! Отговори
Aлекс, преди 10 години
глуповатичък си ми ти, мойто момче.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЕИ-мафията на Плевела няма да се даде без бой.
4
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Анонимен (3)Пазарните механизми и за доматите и за ел енергията са едни и същи. (занимавал съм се със соларни панели за това знам)Трола си ти, след като опонираш без всъщност да кажеш нищо съществено. Ако си в БГ те съжалявам защото с такова мислене сам си копаеш дупката.П.П. няма да влизам в спор, остани си със здраве.
3
2
 
1
 
! Отговори
Циркаджии преди 10 години
Институт за модерна политика - това сегашното АОНСО ли е?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев по добре да се беше сетил да нададе вой за тези безумни цени на зелената енергия и гарантираната печалба от държавата на тези частници. На държавата не и трябва тази енергия и има опасност да срине енергийната сигурност. Това не е чувал с картофи да го сложиш в мазето и като ти потрябва да го вземеш. При тази скъпа цена, хората стават все по-пестеливи, заводи няма износа също го няма, е тогава държавата какво да я прави тази енергия. Абсолютна далаваре за определени хора е зелената ен
1
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Сериозно? Значи в защита на потребителя няма да се съкратят дългострочните договори, няма да се отмени гарантираното изкупуване на ел енергията, а ще се сложи данък на производителя който да му вдигне цената още повече. :)Ако бях потребител в България вече щях да съм спокоен за бъдещето. Просто къртят умните глави на родна земя. :)Корумпирани *** които приемат закони единствено когато им носи начин за лична облага. Срам за целия народ че ги търпите 25 години вече.