Всяка четвърта българка жертва на домашен тормоз

НПО-та искат по-тежки наказания за домашно насилие
36
Всяка четвърта българка жертва на домашен тормоз
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всяка четвърта българка е жертва на домашен тормоз, сочат данни на Алианса за защита срещу домашното насилие.

Необходими са по-тежки наказания при случаите на домашно насилие и те трябва да бъдат предвидени в новия Наказателен кодекс, каза Илиана Стойчева, говорител на Алианса, чието годишно събрание се провежда днес във Варна.

В обединението членуват 10 неправителствени организации от цялата страна, които работят с жертви на домашен тормоз.

Алиансът има подготвени серия предложения за промени в законодателството, допълни Стойчева, цитирана от БТА. Според представителите на обединението всички форми на домашно насилие, които са довели до телесна повреда, трябва да се преследват като престъпления от общ характер.

От Алианса настояват за инкриминиране на изнасилването в брака, както и завишаване на наказанията за блудство и сексуално насилие над деца. От обединението искат още България незабавно да се ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени.

Всяка година помощ от организациите, които членуват в обединението, търсят около 4 хиляди жертви, отчете Ана Николова от организацията "SOS семейства в риск" - Варна. По думите й близо 75 на сто от пострадалите са жени. Тя отчете, че в петте кризисни центъра в страната ежегодно се настаняват между 700 и 750 души.

Според Николова през последните две години тенденцията е формите на физическо насилие да стават все по-жестоки.

Увеличават се случаите на тормоз над възрастни хора над 60 години и над хора с увреждания. Има нарастване и на сексуалното насилие над деца, допълни Николова.

Необходимо е в страната да бъдат създадени консултативни центрове за жертвите на домашен тормоз, допълни Диана Димова от център "Динамика" - Русе. Според нея тези звена трябва да оказват и юридическа помощ на пострадалите.

Мирослав Наумов от фондация ПУЛС - Перник допълни, че предложението на Алианса е да бъде създаден национален фонд, който да оказва финансова подкрепа на пострадалите след излизането им от кризисните центрове. По думите му постъпленията във фонда трябва да се събират от съдебните глоби, налагани на насилници при гледане на дела по закона за домашното насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не зная ,въз основа на какви факти са направени тези заключения.Правено ли е някакво социологическо проучване/става въпрос за правено в бг,не за преведено проучване в чужбина,става въпрос за статистика,не СТЪКМИСТИКА/ Аз съм работел през годините с осем неправителствени оргнизации-всичките до една манипулират резултатите,за да се представят нещата трагични-т.е. да получават пари по проекти на ЕС.Да не говорим,че разходите за проучвания и проекти са толкова надути за да се отчетат средствата
6
1
 
20
 
! Отговори
Пияч преди 10 години
За друго не знам, обаче е лъжа, че хората, които си пият редовно бият жени. Правят го такива каквито по принцип не уважават жените. Това че им избива, когато пият е друг въпрос.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Простотиики!Всяка четвърта българка е ***.Закон тях не ги ловял обаче.
4
5
 
14
 
! Отговори
Сергей преди 10 години
Аз лично искам да повдигна въпросът за тормоза от жените към мъжете!Физически, психически сексуален...
3
3
 
21
 
! Отговори
pp преди 10 години
Всеки девет от десет български мъже са жертва на ежедневен тормоз наложен от жените им и от началниците на работните им места. Всеки шест от десет български жени са изневерявали повече от един път на съпрузите си. Всеки четири от десет български жени изневеряват постоянно.За разлика от жените само двама от десет български мъже изневеряват постоянно. Това е така защото няколко жени изневеряват с един и същ мъж.Е, това напрежение трябва да избие нанякъде!
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възможно е да има такъв физически тормоз от страна на мъжете към жените, но защо нищо не споменават за всекидневния психически тормоз, който оказват жените на мъжете? Под домашен тормоз по-скоро това може да се разбира.
1
2
 
26
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
БГ жените са най-големите мазохистки. Обичат уж мъже с чувство за хумор, но винаги са с някой, който ги реже и им посяга, защото видиш ли, им знаели недостатъците и не искат с друг.

Спонсорирани публикации