Токът няма да поскъпва, може да стане след години

Куюмджиев: Исканията на ЕРП-тата са нереалистични
Обновена: 6 мар 2014 09:05 | 6 мар 2014 09:05,
42
Токът няма да поскъпва, може да стане след години
Снимка: архив, Булфото

Всеки може да поиска повишение на тока, важното е какво Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще им даде, а исканията на ЕРП-тата са нереалистични, заяви депутатът от „Коалиция за България” Явор Куюмджиев в ефира на Нова телевизия.

Според него няма основание за ръст на цената на електроенергията към този момент, а това може да стане „след години” заради ръста на инфлацията или на цената на ресурсите.

Припомняме, че електроразпределителните дружества поискаха повишение на цената на тока от 1 юли с около 9 на сто. Мотивите са, че дружествата продават електричеството на нощна тарифа под цената, на която го купуват от Националната електрическа компания (НЕК), а и не им се признават разходите за инвестиции.

Директорът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов също обясни, че централата работи на загуба, когато продава на регулирания пазар и поиска да продава по-голяма част от своето производство на свободния пазар.

За Куюмджиев обаче подобни искания са нереални и дори има още резерви за намаляване на цената на тока, като например намаляване на разходите на електроразпределителните дружества. Той отхвърли обвиненията, че не се признават разходите за инвестиции.

„Никой не спира дружествата да взимат заем, да направят 10-годишни планове и да се развиват”, заяви депутатът.

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, който също участваше в дискусията, обаче коментира, че по данни на Световната банка натрупаните задължения в енергетиката у нас непрекъснато растат. До 2030 година задълженията ще достигнат 20 млрд. лева, ако не бъде направена реформа, обясни той.

„Ако зависи от експертите, цената на тока ще се повиши, ако зависи от политиците – ще се намали”, обясни още експертът, който е част от ГЕРБ.

Куюмджиев и Николов спориха в ефира дали нормата на възвръщаемост от инвестициите са печалба. Според червения депутат електроразпределителните дружества в момента имат гарантирана норма на възвръщаемост между 6 и 8 на сто. „Коя фирма може да разчита на такава гарантирана печалба?”, попита той.

България има достатъчно природен газ в хранилището в Чирен и оттам може да гарантира потреблението за 30 дни. В „Чирен” в момента има 220 млн. куб. метра природен газ.

Владимир Николов обаче припомни, че на ден от хранилището могат да се черпят по най-много 3 млн. куб. метра, защото налягането пада. Дневното потребление е 8-10 млн. куб. метра газ.

Куюмджиев посочи, че през май 2013 година в хранилището е имало само 60 млн. куб. метра газ, което е гарантирало потреблението само за "5-6 дни". През есента управляващите са нагнетили около 390 млн. куб. метра газ. Николов обаче посочи, че това е нормалната практика - хранилището се пълни през есенните месеци, за да бъде гарантирано повишеното потребление през зимата.

Друга алтернатива е газовата връзка с Гърция, която е била построена по времето на Тройната коалиция, обясни Куюмджиев. Той обвини ГЕРБ, че за четири години не са изградили други връзки. Най-напредналата – тази с Румъния, все още не е функционираща, заради „порочен търг”, организиран от управляващите тогава. Избрана е била италианска фирма, която е спечелила с нереална оферта и не е завършила строителството, категоричен беше червеният депутат.

Куюмджиев обаче не посочи, че по тази връзка България все още не може да получава природен газ от Румъния, защото не е изградена компресорна станция на територията на северната ни съседка, което не позволява "обръщането" на потока.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
26
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 10 години
Кога ще махнете монопола? Никога или след 600 години ? 3 ЕРП-та УЖ, а не мога да избирам, ако имаше русняшко ЕРП или турско ... от ЕС да са оревали орталъка за тази фалшива "конкуренция"... ама и трите са на страни които са по равни от други... и няма порблем...
17
0
 
23
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Кои са тези страни, "съседни нам", които плащат по-малко от нас? Дай да ги видим!Ето, аз давам пример, че тотално си се объркал:epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Electricity_prices_for_household_consumers,_second_half_2011_%281%29_%28EUR_per_kWh%29.png&filetimestamp=20130116115222
16
3
 
36
 
! Отговори
милиарди преди 10 години
НЕК трупа всяка години милиарди лева дългове. Познайте кой ще ги плаща - олигарсите, мансианците, албанците или вие, народа?!Ха сега познайте кой ще прибере милиарди от тази далавера - червената мафия, извънземните, афганистенците?И да познаете и да не познаете, все ще загубите. Печели червената мафия, губи народа.Оставка!
15
0
 
22
 
! Отговори
българина преди 10 години
Др.Куюмджиев,нещо забрави за енергийната борса , която ще регулира цените доста по-добре от неговите чиновници.При толкова големи възможности за производство и намалено търсене , цената ще се стабилизира,с изключение ако няма картел на производителите.Но срещу него трябва да има регулации,там трябва да насочи усилията Яворчо а не да бълва поредните глупости по медиите . Също така защо на борсата в Виена средната цена на ток ВН е същата на която НЕК продава ????
14
1
 
24
 
! Отговори
ДА ДА преди 10 години
Клиширани соц. *** маниполатори. "Комуни" " ***" "Метали" "Кавали
13
3
 
18
 
! Отговори
АХХА преди 10 години
До пенаAма пено куха си като лейка
12
1
 
30
 
! Отговори
пена преди 10 години
Ние ще трупаме дълговете. Ще ги плащат тия след нас....
11
11
 
20
 
! Отговори
А ДАДА преди 10 години
Дигаите тока бързо. Щом реалистите гробари ви казват, значи няма как иначе. Всичко трябва да е скъпо как може така ааааа
10
1
 
33
 
! Отговори
momo преди 10 години
Доколкото си спомням НЕК има някой друг милиард лева дълг. Защо това не коментира червения депутат? Кой и как ще поддържа АЕЦ и електропроводите? Зашо ЕРП трябва да вземат заем и кой и как ще връща този заем? Май червената реторика е в повече.
9
2
 
34
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Спокойно, учеличение преди евроизборите няма да има. След комунизъм остава - разруха и пръстъпност. Те дълговете се трупат, НЕК наистина не може да фалира - това ще стане след като всички български граждани фалират. Или с други думи - задълженията на НЕК ще ги плащат всички. НЕК е като "акционерно" дружество със 7 милиона акционери (всички граждани на България). Рано или късно всеки от нас ще заплати определена част от тези дългове и то с лихвите.Оставка на тия ***, да си карат новите коли
8
4
 
37
 
! Отговори
Blake преди 10 години
То цялата схема е пределно ясна още от началото - сега силово задържаме цената на тока, полсе като дойда другите, скача яко (щото е задържана с години), и излизаме по телевизията и почваме да плюеми да мажем - как при нас беше мед и масло, пък сегашните *** загробват българина...
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типична практика на *** - след нас и потоп.
6
1
 
33
 
! Отговори
V преди 10 години
Това е хубаво , че цената няма да се увеличи.Но да попитам дълговете на НЕК кой,кой ще ги плаща,Куюмджиев вървите към катастрофа или към нови заеми с лихви за да покриваш дългове.Лошо,много лошо.
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БАРЕКОВ , връщай парите и апартаментите , ***
4
3
 
42
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Ще натискат цените изкуствено чрез политически натиск, защото са абсолютно нереални в момента.....и неминуемо като се смени властта...цените скачат главоломно....и ще изкочи оня мазен цайсат бобър и ще каже..."Ето на....като бяхме на власт..не скочи тока...вижте сега какво стана..." И НЕ Е ПРОБЛЕМА В ЦЕНАТА НА ТОКА...А В ДОХОДИТЕ НИ!
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
gre6ka sled dni.
2
2
 
23
 
! Отговори
hy преди 10 години
abe uspqhte ta izlagahte horata ta glasyvaha za vas,a sega kvo.....mai izlaganite sme samo nie...pri zaplata 500lv kak se plashta tok 500 lv sled godini...aaa kak stava....skoro shte ste v istoriqta i vie mamani mon4enca i momi4enca :)
1
1
 
27
 
! Отговори
ASI преди 10 години
da be,sled godinikolko lesno gi lajete horatanie iadem zele,no ne i s koreniteshte vidim slet izvestno vremepomnete tozi komentar :))