Ще се пенсионираме, без да спираме работа

Пенсионния модел коментира Иван Нейков
Обновена: 10 мар 2014 07:56 | 10 мар 2014 07:12, Петя Славова
54
Ще се пенсионираме, без да спираме работа
Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Снимка: Булфото

Българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа дори за ден, отбелязва в. "24 часа".

Сега навършилите години и стаж за пенсия трябва поне за ден да спрат работата и осигуряването си, за да могат да подадат документи в Националния осигурителен институт, независимо че отговарят на всички условия на закона за придобиване право на пенсия.

Договорът за функционирането на Европейския съюз обаче не допуска съществуването на правна уредба като българската, която обвързва пенсионирането с изискване за прекратяване на работа. Това гласи заключение на Съда на ЕС по делото “Сомова срещу България”.

"За треската и гредата в пенсионния модел", коментира в "Труд" Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. В последните дни всички пак се разтичахме - едни да искаме, други да търсим пари за добавки към пенсиите. Но не това ни е проблемът. Свидетели сме как през последните 20-30 години средната продължителност на живота непрекъснато нараства.

Заедно с това непрекъснато се увеличава абсолютният брой на най-възрастните групи в европейските общества. Този процес изцяло е валиден и за България. Тази картина категорично сочи следващия огромен социален проблем - как ще посрещнем потребностите на тези хора от ежедневни грижи. Вече има засилено търсене на услуги за дългосрочни грижи. Въпросът е кой предоставя нужните грижи и кой плаща за тях. Необходимо е незабавно да проведем широка обществена дискусия за необходимостта от допълване на нашия осигурителен модел с покриването на нов осигурителен риск - достъп до дългосрочни грижи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
ЕТИ преди 10 години
А, БРАВО НА ВАС ! ЗНАЧИ ЗА СТАРИТЕ И ПЕНСИЯ И РАБОТА !!!!!!!!!ЗА МЛАДИТЕ ПРЪТ ПРЕЗ ...........И ДА ВЪРВЯТ НА МАЙНАТА СИ!! И ТОВА ,АКО Е ПОЛИТИКА,ТО АЗ СЪМ ФАЙТОН!!!***!!!ОСТАВКА!!!!!!!!!!
42
0
 
3
 
! Отговори
1878 преди 10 години
Поредната простотия, но тя е за вас простосмъртните- целта е, колкото се може по малко хора да вземат пенсии, за това се вдига възрастта!
41
0
 
4
 
! Отговори
дървено желязо преди 10 години
С тия мижави заплати разчитаме на още по-мижави пенсииНейков да каже колко месеца може да изкара с 200 -300 лв чист месечен доходЗащо да не се самоиздържат хорато,които могат да работятМного ясно, че държавни предприятия вече няма.На кой му пука какво си мисли рентгенолога НейковКучето си лае,керванът си вървиПроблемът не е, че някой все още иска да работи или е принуден да го прови, за да не живее като скот, а че има сив сектор
40
0
 
13
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
Не мисля, че продължителността на живота в България нараства. Просто населението застарява, защото младите напускат страната, пък и раждаемостта е ниска. Личното ми впечатление е, че продължителността на живота спада.
39
1
 
7
 
! Отговори
bravo преди 10 години
Много умно, ама да бяха внесли и предложение да се зачисляват памперси и бастуни на работещите след 60 години няма да е зле.
38
0
 
11
 
! Отговори
АНОНС преди 10 години
Проблемът вече не е колко лева пенсия ще вземеш , а колко време ще я ползваш-колкото да си платиш погребението.
37
0
 
16
 
! Отговори
АНОНИМНА. преди 10 години
А КЪДЕ Е ГОСПОДИНА ТРЕНЧЕВ?! И ТОЙ КАТО ДРУГИТЕ НЕ ИЗПУСКА МЕКОТО КРЕСЛО И МИКРОФОНА В РЪКА. ТАКА МОЖЕ ДА РАБОТИ ДО" 120 Г И ТО В БЕЛОВО- КАТО ПСИХИАТЪР". СЛАДЪК Е ЖИВОТА КАТО НЕ СИ СЕ ИЗПОТИЛ НИТО ВЕДНЪЖ. НА ТАЯ СОФРА ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕДИ.
36
0
 
10
 
! Отговори
Спри лъжите преди 10 години
Колко пенсионера са от силовите по чл. 69 и колко са осигурени по чл. 70 внасяли парите си 43 години. МВР пенсиите са 64% те се дотират 80% от държавата и 20% от пенсионерите по чл.70. Без тях пенсиите се качват с 25%. Пак хората освен за МВВР плащат социалните и фалшивите инвалидни.
35
0
 
15
 
! Отговори
Я преди 10 години
Другарите имат предвид , че не искат и един ден да не са на работа , да не би някой да им седне на сладкото столче ...
34
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Защо ми се струва, че някой не прави разлика между средна продължителност на живота и средна възраст на населението? Според мен става въпрос за второто, защото с тези лоши условия на живот, хората живеят по-кратко.. Но пък броят на хората, кото работят и издържат пенсионерите намалява и затова няма средства за пенсии.
33
0
 
15
 
! Отговори
gtf преди 10 години
ами тъй, като няма кой да работи ..и по-зле ще става. Ще има да чакате *** да се образоват, алчни ***
32
0
 
15
 
! Отговори
a преди 10 години
Не щем да се пенсионираме. Искаме да работим докато започнем в гащите да се нас*раме.
31
3
 
2
 
! Отговори
зора преди 10 години
Ами д,а има такива служби,медицинска сестра съм.
30
2
 
24
 
! Отговори
демос преди 10 години
ОСТАВКА.ДА ГИ НАТИРИМ КАТО МРЪСНИ ***.Останалото без коментар.Ако ги оставим,сагата ще продължи.
29
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СИНДИКАТИ - СИНДИЦИ - ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ - И РЕД ДРУГИ ТЪРТЕИ ДА БЪДАТ НА ОБЩЕСТВЕНИ НАЧАЛА - ТОГАВА ДА ГИ ВИДЯ ПАТРИОТИТЕ !!!!!!!!!!!
28
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРУГАРЮ НЕЙКОВ - ОГЛЕДАЙ СЕ - КАКВО ОЗНАЧАВА ПЕНСИОНЕР КОЙТО СЕ Е ПЕНСИОНИРАЛ НА 45 ГОДИНИ КАК НЯМА ДА ИМА СИЛИ ДА РАБОТИ ОЩЕ 30 ГОДИНИ КЪДЕ ГО ИМА ПЕНСИОНЕР ДА ВЗИМА ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩИ ХОРА ??????????? КАЖИ СИ ИЛИ ЗАМЪЛЧИ - МИШОК С МИШОЦИТЕ
27
0
 
26
 
! Отговори
ха преди 10 години
До :)Преди две седмици показаха една служителка в община Слатина. Нявсякъде има такива и министерства агенции общини и т.н. осигуровките им и заплатите нали се сещаш на чий гръб са!
26
5
 
7
 
! Отговори
:) преди 10 години
До зораВ каква точно сфера работиш? Нещо много фантастично ми звучиш с тези твои колежки 70+ годишни.
25
2
 
25
 
! Отговори
Адамов преди 10 години
С тази политика е неизбежно вдигането на данъци, такси и осигуровки.Това беше ясно. Винаги ще се намери някое услужливо мюре като Тренчев, Нейков или Огнян Донев, която да оправдае поредните 100 тояги.Айде сега, прав ли беше Борисов за скапания човешки материал?
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези вече съвсем ни взеха за подигравка.Но народа е виновен ,че още гласува за продажници