Кой ще плаща сметката за социалния жилищен фонд

Преглед на най-интересните теми от печата
14 мар 2014 07:00,
25
Кой ще плаща сметката за социалния жилищен фонд
Снимка: архив, Reuters

"Специален фонд ще раздава жилища за роми и социално слаби", съобщава "Сега". Държавата и общините да предоставят терени, върху които частни инвеститори да строят жилища за хората с ниски доходи и специфични нужди, за самотни възрастни хора, граждани в неравностойно положение и маргинални слоеве.
Всички те ще получават домове по облекчени процедури от новосъздаден социален сграден жилищен фонд. Тези намерения ще залегнат в жилищен кодекс, който ще се подготви от Министерството на инвестиционното проектиране. Засега не е ясно нито колко ще струва начинанието, нито откъде ще дойдат парите, нито колко са нуждаещите се.

Възникват купища въпроси около създаването на социален жилищен фонд, коментира "Дума". На първо място - кой ще плаща сметката? Публично-частното партньорство между общини, държава и частни инвеститори изглежда логична и удобна формула, но е и най-сигурният начин за размиване на отговорности. А злощастният метод на обществените поръчки, при който се печелят проекти на шуробаджанашки принцип, отдавна е доказал, че за "усвояването на едни пари" понякога дори не се иска и свършена работа. Да не говорим, че държавата вечно няма средства да ремонтира сградите на своите си учреждения, по-малките общини пък нямат пари за тока и парното.

"Управляващите ще правят здравна реформа с мерки, които в опозиция отричаха", коментира в "Сега" Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването. Министерството на здравеопазването предложи радикални промени в основните здравни закони. Първата голяма изненада в предлаганите текстове е, че законово се фиксира ограничение в обема работа на всяко лечебно заведение, сключило договор с НЗОК. Пак със закон се задължава касата да прилага по-ниски цени, в случай че лечебното заведение извърши повече дейност от предвидената в договора му. Ясно е, че подобни предложения не целят по-високо качество на медицинските услуги, нито по-голяма удовлетвореност на пациента, а преследват единствено финансови ограничения. Но вместо да се търсят нови решения за по-справедливо и прозрачно заплащане на болничната помощ, стимулиращи по-ефективно работещите, ни се предлага законопроект, който просто забранява приема на повече болни от административно определения според възгледите на някой чиновник. Принципът, залегнал в закона, е - ако работите повече, ще получите по-малко.

Започна тиха война за минералната вода, пише "Труд". Спорна поправка за ползването на минералните извори може да стигне до Брюксел. Бутилиращи компании се заканиха да сезират ЕК, ако парламентът приеме предложението на БСП и ДПС на едно находище да има повече от един концесионер. Депутатите се основават на  факта, че през 2013 г. фирмите са бутилирали 57% от разрешеното им количество. От Българската асоциация на производителите на безалкохолни напитки коментираха, че пазарът определя колко вода ще се реализира. В България има 102 минерални извора, които са собственост на държавата. От тях само 11 са отдадени на концесия за бутилиране или производство на геотермална енергия.

Европейският парламент подкрепи въвеждането на едно общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани в ЕС, приемайки промените в директивата за радиооборудването. Идеята е на бившия външен министър на България Соломон Паси и бившия български министър по европейските въпроси Гергана Паси.

Използването на едно общо зарядно устройство ще намали отпадъците, разходите, както и затрудненията за потребителите. Промените вече бяха съгласувани на неформално равнище със Съвета на министрите, посочва "Стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цар Киро социално слаб ли е? Щото нито един *** няма нито един ден трудов стаж...
18
0
 
2
 
! Отговори
Dedo преди 10 години
Деца, аз думам да работите за себе си. И да искате да ви се плати изработеното.Иначе управия няма. Все ще се намерят тарикати да се правят на партийци и да плащат на гласувалите за тях с Вашите пари.Майната им на нашите политици сега - те са за затвора. Гледайте да не отглеждате мързеливци, независимо от кой етнос са.Белите - така или иначе сме на изчезване - поне да не ставаме хранителна среда за ненормални лумпеняги... Да си догледаме кефа.
17
0
 
11
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Само една сметка съм готов да платя за някой *** - сметката за "безплатна" кастрация.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ни излезе по-евтино да ги натоварим на един влак и хайде у Индия!!! Стига вече тая държава е дундуркала тия крадливи ***. И всичко за сметка на работещите и честни данъкоплатци. Интересно ако се изнесем
15
0
 
15
 
! Отговори
с. преди 10 години
Добре бе,а тия с жилищно-спестовните влогове,които получиха едни измислени лихвоточки срещу изчезналите си пари,които дори не могат да оползотворят поради купищата почти неизпълними условия какво да правят!?Може би да ги дарят на ***!?Бедни били ромите!Ами да бачкат!Какво ми дреме!?А тия с ипотеките заробени за половин живот да не би да са богати!Гадна държава!
14
0
 
17
 
! Отговори
?! преди 10 години
Има ли нещо нормално в тази държава?
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм навит да дам /даря пари за този фонд,но искам да се спази волята на дарителя...т.е. моята! И така - Жилищата да бъдат построени във Франция......и не само !!!
12
0
 
19
 
! Отговори
zz преди 10 години
Това с *** е мисия обречена.
11
1
 
19
 
! Отговори
ДБ90 преди 10 години
Държавата е дотолкова виновна,колкото и тези които жиевеят в нея,има решение на вичко,спираме да плащаме данъци и готово,масови стачки навякъде и така,да фалира тая държава,мен не ме интересува дали ще сме под руско,китайско,американско или немско,а да живея добре,света стана едно голямо село :)
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименняма безплатен обяд..........и погребението ще си платим :(
9
0
 
41
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 години
Набутал съм се в панелна гарсониера 33 кв.м., имам 15 години трудов стаж, но пък съм щастлив извратено някак, че ще има радост за бедната изстрадала душица. Прибере се ***, студено му е, откърти дограмата (най - близо е, гората е далеч), запали я - сгрее се. Допие му се - вади кабелите от стената, ще ги продаде - ще си вземе нещо. *** боси подсмъчат доволни. Месец - два така, абе кой мисли за бъдещето после, нали простия българин от панелката пак ще му даде.
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жилищата на етнически принцип ли ще се раздават или съобразно това кой колко е беден?Да знаем дали пак ще се грижим за гласоподавателите на БКП-тата в БГ....Ако са на принцип "бедност" - едва ли цигаромите ще ги получат - те си крадат редовно и имат повече от хората, които са работили (и за тях) цял живот.Май геноцида над българите продължава.
7
0
 
25
 
! Отговори
ДРУМЕВ НДК 27ГОДИНИ преди 10 години
АЛО БИСЕРОВ КЪДЕ Е????ХРИСТО БИСЕРОВ ОТ ДПС ШЕФ НА ПАРЛАМЕНТА С ПРЕСТЪПНИ СДЕЛКИ ОТ ШВЕЙЦАРИЯ КЪДЕ Е??? КЪДЕ Е ДРУГАРЯТ МАСОН ЦАЦАРСКИ!???? спят ли нещо ????
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купувайте патрони!
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обаче преди 10-тина години служителите на Софийската община си напазаруваха чисто нови апартаменти в "Иван Вазов" за по 7 хил лева. За дечицата ! И тях сме ги платили ние балъците. Тия не са *** по етнос, но са по-бетер от ***.
4
0
 
31
 
! Отговори
Беден българин преди 10 години
И аз искам безплатно жилище !
3
1
 
39
 
! Отговори
СЯНКАТА НА ЦИОН преди 10 години
до 1 и 2Ааа, недейте така ! От Еврогейския циганофилски еврейски съюз нареждат да спазваме привилегиите на *** ! Сиреч България да им осигурява безплатен ток, безплатна вода, безплатен градски и ж.п. транспорт ... Да не им взима данъци. Да ги оставя да крадат, насилват и убиват безнаказано.Вие сте расисти ! Питайте правозащитниците от "Отворено общество" ... :)
2
3
 
22
 
! Отговори
кой????КОЙ??? преди 10 години
АМИ оня престъпник ДОГАН *** И ДРУГИЯТ ПРЕСТЪПНИК МАФИОТ ВАСИЛЕВ С МУСТАКА!!! двамата са ДС СЛУЖИТЕЛИ РУСКО ТУРСКИ КОЙ ДРУГ ДА ПЛАЩА
1
0
 
39
 
! Отговори
бачкам в скапан офис преди 10 години
СТИГА СМЕ ХРАНИЛИ И ИЗДЪРЖАЛИ ТЕЗИ *** ***, ПИСНА МИ, АЗ СПИРАМ ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ И СЕ ИЗНАСЯМ ЗА ЕВРОПА И САЩ, НЕ ГО ПРАВЯ С ЛЕКО СЪРЦЕ, НЕ ИСКАМ ДА НАПУСКАМ РОДИНАТА СИ, НО НЯМА ДА ХРАНЯ ***, ПЪК ДА ВИДИМ КАТО ВСИЧКИ СЕ ИЗНЕСЕМ КОЙ ЩЕ ИМ ПЛАЩА ИЗДРЪЖКАТА