Оградата по границата можеше да е с 1 млн. лв. по-евтина

Ако я строеше частна фирма, а не военните, цената й била 7.4 млн. лв.
Обновена: 18 мар 2014 07:17 | 18 мар 2014 07:11, Веселина Йорданова
19
Оградата по границата можеше да е с 1 млн. лв. по-евтина
Снимка: архив, БулФото

С около 1 млн. лв. по-евтино щеше да струва 30-километровата ограда по границата с Турция, ако вместо военните я беше строила частна фирма. Това става ясно от доклада за оскъпяването на проекта, възложен от премиера Пламен Орешарски, до който в. “24 часа” е получил достъп.
 
Ако строителството на оградата бъде възложено на външен изпълнител, цената на съоръжението трябваше да е 7,4 млн. лв. без ДДС, сочи докладът. Изчислението е направено от проектанта на оградата “Бета консулт 1” - компания, наета от МВР. С добавяне на ДДС съоръжението би излязло около 8,7 млн. лв. вместо отпуснатите от правителството на МВР и МО 9,6 млн. лв.

Още по темата
При строителство на оградата на стопанска сметка от държавата пък стойността ѝ би трябвало да е 5,2 млн. лв. според изчисленията на проектанта. Неразбориите и оскъпяването започват още от проектирането, установила проверката на инспектората.

“Бета консулт 1” не е изчислила правилно стойността на материалите и само от това оградата се оскъпява със 115 хил. лв. Това не било забелязано от Гранична полиция, която е възложител на проектирането. Дирекцията забравила и да уведоми ръководството на МВР, че всъщност оградата ще е с над 2,2 млн. лв. по-скъпа от първоначално планираните 5,1 млн. Въпросните 5,1 млн. лв., посочени от МВР, всъщност са били само индикативна сума, без да се отчита спецификата на материалите и пр.

След като военните получават от МВР проекта за оградата на 30 декември 2013 г., още на 8 януари военният министър Ангел Найденов отправя искане да му бъдат дадени 9,665 млн. лв. От тях за материали са предвидени 8,075 млн. лв., а за заплати, осигуровки и храна на военните, които ще строят оградата - 1,589 млн. лв.

В цената за материалите обаче МО си е начислило 10% непредвидени разходи, 12% за доставка на материалите, 10% печалба и 20% ДДС. В същата докладна на Найденов без обяснения е завишено с 52 620 кг количеството стоманена тел, което трябва да бъде закупено.

От всички тези начисления всъщност военните имат право само на ДДС-то, твърдят инспекторите в доклада си. При искане на обяснения от главния инспекторат не е представена никаква методика как са изчислени непредвидените разходи и тези за доставка на материалите. По закон Сухопътните войски нямат право на печалба, а тази на доставчиците на материали е калкулирана в цената им.

На 17 януари министър Найденов прави ново искане за пари. Този път сумата е 9,4 млн. лв., а надписаната тел липсва. Паралелно командващият Сухопътни войски ген. Нейко Ненов прави комисия за маркетингово проучване. Първоначално тя се оглавява от зам.-министъра на отбраната Иван Иванов, но на 29 януари генералът не харесва доклада ѝ и поръчва нов, този път на комисия, оглавявана от ген. Андрей Боцев, началник-щаб на Сухопътните войски. Тя е назначена на 3 февруари, а на 5 вече предлага поименно с кои фирми да се сключат договори за доставка на материали.

Още на 3 февруари Ангел Найденов отново иска 9,4 млн. лв. Този път надценката за доставка е смалена на 8%, печалбата - също. Във всяко искане за пари МО залага и 1,5 млн. лв. разходи за заплати. Оказва се, че в тях са калкулирани всякакви допълнителни плащания за хората от Сухопътни войски, които трябва да строят оградата.

Докладът на инспектората препоръчва на министрите да накажат виновните за пропуските, но неизвестно защо не ги посочва. Първоначалните разчети на МВР са показвали, че оградата с Турция може да се изгради и за 306 хил. лв. Сумата обаче е за 10 км преграда. Тя е установена чрез събиране на оферти от Гранична полиция. Постъпили са три, като най-скъпата била за 1 млн. лв.

Именно от тези разчети тръгва и оскъпяването на 30-километровото съоръжение. На база на офертата за 1 млн. лв. МВР след това прави изчисления за по-дълго съоръжение - за 24 км ограда залага стойност от 2,66 млн. лв., за 30 км сумата съответно става 5,1 млн. лв. В нея вътрешното ведомство залага и 15% непредвидени разходи. Индикативната сума не се променя адекватно дори и след залагането на допълнителни изисквания - височина от 3 метра, бодлива режеща тел и портали по оградата.

Всъщност стойността на съоръжението се променя едва след като “Бета консулт 1” дава своята цена на база на изготвения проект. Проектантът получава поръчката на база конкурс, продължил по-малко от ден и организиран от МВР, става ясно още от доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Яко крадене - това показва тази ограда.Толкова са зле, че една ограда не може да построят без да се изпокарат кой колко да открадне
17
1
 
2
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Може разбира се.Трябва да се постави черна тънка тел,вместо неръждаема.Коловете да са от дърво,не от метал или бетон.Така тъкмо ще бъде завършена и ще е за ремонт,като всяко нещо в Абсурдистан.Също да бъде наета въможно наи евтината некадърна работна ръка,нали ще е ограда.Така де може и без пари да стане,ако там работят затворници.Не е лесно да си Българин.Аман от крадци.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отново разхищение на средства? Виновните да си понесат последствията-от най-горе до най-долу. Това държава ли е или не?
15
1
 
3
 
! Отговори
crab преди 10 години
Тази ограда я строят не да не идват емигранти, а да не избягаме ние... :)))))))
14
2
 
6
 
! Отговори
Нaблюдaтел преди 10 години
Типично по комунистически , можеше ,трябвa , ще се нaпрaви ,взети сa мерки , a резултaт никaкъв.
13
2
 
8
 
! Отговори
ГОГО преди 10 години
ОСТАВКА!
12
1
 
18
 
! Отговори
аз преди 10 години
няма да се оправим докато ги има тези крадливи нещастници. Крадат непрекъснато, от където и от който може, но откъдето и да крадат крайния потърпевш сме всички ние , бъркат в нашия джоб. Ей, как се ненакрадаха, как се ненаядаха. Няма ли един свестен човек с малко съвест и съзнание, да дръпне държавата напред, ами все такива крадливи ***, които са свикнали само да барат, все такива ги избираме. Жалки и елементарни хора с дребни душици....нещастници.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След някоя година ЕС и еколози ще ни задължат да разтурим новопостроената оградата за свободно преминаване на " защитените костенурки".
10
2
 
10
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Пусни една поръчка Ангеле и за към Русия една бодлива тел да опънете, че както напират :))Тъкмо с комисионната на Мая остров да купиш
9
1
 
7
 
! Отговори
kva преди 10 години
Нека пресметнем по груби сметки:Транспорт на човек до Сирия или Афганистан - 400 лева. 8700000 / 400 = 21750 нелегални емигранти ще могат да се приберат по домовете си или в други лагери. Те все още нямат статут на бежанци.
8
1
 
13
 
! Отговори
Всъщност преди 10 години
Идеята на оградата не е да ни пази или нещо подобно, тя е да намерят работа на военните, и да откраднат някои лев , без общественни поръчки / щото е спешно /. В тази държава пари се инвестират там където могат да бъдат откраднати по не половината.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ненавиждам БСП и ДПС, но това което НАЙ-МНОГО ненавиждам са разни консултантчета, които се просват в ефир и вадят разни цифри от миризливите си ... сетете се сами. Въз основа на какво прави тези изчисления. Ценобразуването на един такъв проект, НЕ МОЖЕ да бъде представено в рамките на един час по телевизията. Това са простотии за простия електорат. Писна ми в тази кирлива държава всеки да разбира от всичко. Само консултанти и меринджеи, кой по-некадърен и вмирисан от другия. Ай сиктир!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давайте по бързо, тези километри са недостатъчни, но са добро начало. Този един милион са спестени пари от не влезлите в страната мауглита! След време ще променят етническия, езиков и религиозен профил на България! И не да ги посрещаме като кумове и настаняваме в условия, за които много българи не са и сънували!!
5
5
 
9
 
! Отговори
социолог преди 10 години
*** от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ мислят за референдум само когата имат изгода. Какво направиха с референдума за Белене. Нищо но от сърце. А забравих похарчиха 16 милиона лева за този, който клати гората. Това е показателно за цялата политика на тройната мафия. Правят всичко което им позволява да крадат и лъжат народа. Та за една ограда ли няма да излъжат.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ograda opanali dva reda bodliva tel na tva li my vikate ograda .
3
5
 
7
 
! Отговори
granichar преди 10 години
Абе момчета, някой от вас да е служил в оная част на границата и да знае какви са условията? Подозирам, че не.*** в тая ситуация е, че въпреки, че съм против настоящото правителство, ме карате да ги защитавам след вашите *** статии (поне се запознайте как и по какъв начин се правят специалните заграждения), как и по какъв начин тези дето рювът :) за ОП щяха след сключване на договорите да качат цените с поне 20-30% непредвидени, щото видиш ли наистина били много лоши условията, няма път.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не сте ли си подали оставката бе крадци?
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
брей , много газ пикаят тия фирми , които изтърваха келепира